Houtduivenjacht

Wie ziet ze niet; die grote kluchten houtduiven? Deze grote kluchten, ook wel trekkers genoemd, komen vooral uit de Scandinavische landen richting Nederland. Voor ons is dit altijd een mooie periode in het jaar. Wie zijn jachtveld goed kent, weet waar de duiven graag op trekken en dit resulteert dan vaak in mooie dagen. Bij ons in het jachtveld hebben wij enkele houtwallen waar deze houtduiven graag op trekken. Wij kiezen er bewust voor om te gaan op dagen dat er veel wind staat. Is er weinig wind, dan heeft jacht of schadebestrijding weinig kans.

Houtduivenjacht: hoe gaan wij te werk

Uiteraard beginnen wij de dag met een kop koffie en bespreken we wie waar wil gaan zitten. Wij jagen meestal met 3 a 5 personen die verspreid in het jachtveld zitten. Iedereen beschikt over zijn eigen camouflage hut bestaande uit verstelbare stokken. Deze zijn er in 2 varianten: staal en aluminium. En natuurlijk een camouflage net met bijbehorende klemmen. Wij zelf gebruiken de stalen poten en het donkere camouflage net – vaak past deze combinatie het beste bij de omgeving. De camouflage netten zijn er trouwens ook in 2 verschillende varianten:

Duivenlokkers voor de jacht

Daarnaast is het van belang om duivenlokkers te gebruiken. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar de Enforcer duivenlokkers.
Deze enforcer lokkers lijken zoveel op de echte houtduiven, dat de houtduiven er in de regel snel bij vallen. In deze periode zetten wij duivenlokkers op de akker, maar wij plaatsen er ook zeker wat in de bomen. De duivenlokkers die in de bomen zitten hebben een enorme aantrekkingskracht op de voorbij vliegende duiven. Deze plaatsen wij door middel van een oude vishengel en een lokkerhaak in de boom. Zorg hierbij altijd dat de duiven met de kop in de wind staan. Is dit niet het geval dan werkt deze lokker averechts. Zowel de lokkers als de lokkerhaken vervoeren wij in de daarvoor bestemde draagtas van enforcer. Zo hebben wij altijd alles bij elkaar.

Beschermende kleding

Doordat het in deze periode vaak al wat kouder is en je best wat uurtjes stil zit, is goede warme kleding ontzettend belangrijk. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar Grand Nord jachtpak. Dit wind en waterdichte pak is voor ons ideaal tijdens deze prachtige duivendagen. Afhankelijk van de plek waar je komt te zitten, kan je kiezen voor schoenen of laarzen. Wanneer het wat natter is gaan wij voor de Vierzonord plus laars van Le Chameau. Deze laars beschikt over 10mm neopreen en is daardoor ook lekker warm. Bij droog weer genieten schoenen vaak de voorkeur, zoals bijvoorbeeld de Alaska extreme lite hunter schoenen. Deze hoge, flexibele schoenen lopen ontzettend fijn en zorgen ervoor dat je voeten warm blijven.

De duiven die geschoten worden, worden door de honden geapporteerd, waarna deze keurig aan de kant gelegd worden om te koelen. Aan het einde van de dag worden de duiven eenvoudig meegenomen met de veerwild drager. Per kant kunnen hier 5 tot 6 duiven in, dus het komt best wel eens voor dat men meerdere keren moet lopen.

Beste tijd voor de houtduivenjacht

Wij kiezen er meestal voor om te jagen tussen 09:30 en 15:00 uur. Uit onze ervaring is gebleken dat de duiven dan het beste vliegen. Na 15:00 uur ruimen we alle spullen op, worden de duiven schoongemaakt en genieten we met z’n allen nog van een kop koffie of een borrel. En dan worden de mooie schoten nog meerdere malen besproken. Waidmannsheil!

Persoonlijk advies

Heeft u nog vragen over houtduivenjacht? Of wilt u advies op maat? Neem dan contact op met onze specialisten, zij kunnen u perfect voorzien van het juiste advies en zo voorkomt u een miskoop!

Neem contact op
De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1622 reviews.