Schieten op grofwild, het plaatsen van het juiste schot op grofwild

Als u op grofwild gaat jagen is de plaatsbepaling van het schot ontzettend belangrijk. U kunt dus niet zomaar op grofwild schieten. Dit heeft diverse reden die hieronder genoemd staan, wij zullen deze een voor een aan u uitleggen. Bekijk en lees snel alle belangrijke grofwild jachttips en regels voor grofwild.

  1. Dodelijk (weidelijk) schot
  2. Hygiëne
  3. Veiligheid

1. Dodelijk (weidelijk) schot

Als u op grofwild schiet zoals een hert, wild zwijn of ree, dan is het ontzettend belangrijk dat het dier dodelijk wordt getroffen. De ideale situatie is dat het stuk grofwild ter plekke valt en zijn laatste adem uitblaast. Wanneer het schot op de verkeerde plek wordt geplaatst dan heeft u kans dat het dier niet (meteen) dodelijk wordt getroffen. Hierdoor kan het zijn dat het aangeschoten grofwild nog honderden meters doorloopt en zoekraakt. Ook kan hierdoor onnodig lijden ontstaan. Kortom, raak het dier op de juiste plek. Mocht het stuk grofwild onverhoopt toch afspringen? Ga dan niet zelf zoeken maar bel een ervaren nazoekteam (https://www.zweethonden.nl/). Wanneer u eerst zelf gaat zoeken kunt u het zweetspoor vertrappen waardoor de nazoek moeilijker zal worden.

De juiste plaats voor het schot is het ‘blad’. Schiet nooit op de achterkant van een stuk wild! Bladschot is het schot wat meest doeltreffend is. Als u het schot op het ‘blad’ plaatst dan treft de kogel het hart en longen van het stuk wild wat de dodelijkste plek is. In de meeste gevallen zal het stuk wild op de plaats liggen. Hieronder een foto van waar u grofwild moet schieten:

Grofwild schieten | Regels schieten grofwild | Jachtloods.nl

Wanneer u op de hoogzit zit en schiet met ondersteuning of het wild aan berst een schietstok, dan kunt u het schot zorgvuldig plaatsen. Zorg dat het dier stil staat en dwars, neem rustig de tijd en zorg ervoor dat u 100% achter uw schot staat. Het beste advies is nog altijd; bij twijfel niet schieten op grofwild. Wanneer u last heeft van schotangst dan is het advies; eerst veel oefenen op de baan.

Met een drijfjacht gaat dit ietwat anders. Het wild is in beweging en op het moment dat u gaat schieten loopt het grofwild nog steeds. Hierdoor kunt u niet op het blad mikken omdat door de beweging van het dier het schot mis zou zijn. Bij bewegend wild dient u dus voor te geven met het schot. Deze techniek vereist oefening en ervaring. U kunt dit oefenen door binnen in een schietbioscoop te gaan oefenen en uw techniek te perfectioneren. Zowel voor u als voor het wild heel belangrijk.

2. Hygiëne

Nadat het schot is geplaatst en het dier dodelijk is getroffen zult u het dier moeten ontweiden. Dit is een onderdeel van grofwildverwerking. Ontweiden houdt in dat u het dier ontdoet van zijn ingewanden. Dit is van de keel (slokdarm en luchtpijp), tot aan zijn anus en alles daartussen.

Ontdek hier alles wat u nodig heeft voor het ontweiden van uw geschoten wild.

Wanneer u het stuk grofwild goed heeft getroffen zullen de longen en hart beschadigd zijn, maar de overige organen zijn nog intact. Het schieten van grofwild op de juiste plaats is dus heel belangrijk om de volgende redenen:

  • Bekijk de overige organen goed om te zien of het een gezond dier betreft of een dier dat een ziekte onder de leden heeft. Een gezond dier is geschikt voor de consumptie waarbij dit bij een ziek dier wordt afgeraden.
  • Heeft u het schot verkeerd geplaatst en is de maag getroffen? Dan kan de maag/darm inhoud ervoor zorgen dat het dier bedorven is en niet meer geschikt is voor consumptie. Verspilling die niet gewenst is.

3. Veiligheid

Met een standaard hagelgeweer is de reikwijdte van de hagel ongeveer 250 á 300 meter. Een kogelgeweer is een heel ander verhaal. Een groot kaliber kogel heeft een reikwijdte van ongeveer 4500 meter. Hier dient dus heel zorgvuldig mee worden omgegaan in het kader van de veiligheid. Daarom mag u met een kogelgeweer alleen grofwild schieten van boven naar beneden en niet andersom.

Wanneer u boven in de hoogzit zit, schiet u van boven naar beneden. Nadat de kogel door het wild is gegaan vervolgt hij zijn baan naar beneden en slaat in de grond. Dit is een veilig schot. Ook met een schietstok of op drijfjacht zorgt u ervoor dat de kogel van boven naar beneden gaat en de kogel veilig wordt op gevangen door kogelvang (kogelvang kan de grond of een boom zijn). Nooit van beneden naar boven schieten omdat u dan niet weet waar de kogel blijft nadat het wild is getroffen of wanneer u mis schiet.

Wij hopen u een beetje wegwijs te hebben gemaakt met de plaatsbepaling van het schot bij grofwild en de regels voor het schieten op grofwild. Wilt u graag nog meer grofwildtips? Onze jachtadviseurs staan voor u klaar!

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1652 reviews.