Begrippenlijst

In deze begrippenlijst vindt u uitleg van veelgebruikte termen binnen de jacht en jagen. Handig als naslagwerk voor zowel beginnende als ervaren jagers. Mist u een term? Laat het ons gerust weten!

Heeft u een andere vraag? Kijk dan eens op onze veelgestelde vragen pagina.

Veelgestelde vragen

Luchtbuks

Gebruiksdoel

Met deze filter kunt u aangeven waar u de luchtbuks voor wilt gebruiken. Wilt u met de buks gaan kaartschieten, recreatief plinken of met de juiste papieren gaan ratten bestrijden? Of u nu een precisie-oefening wilt doen, wat plezier zoekt met schieten op doelen, of effectief ongewenste dieren wilt bestrijden, deze filter biedt de juiste prestaties voor elke situatie.

Geschikte schietafstand

De geschikte schietafstand van een luchtbuks hangt af van het type buks en het kaliber. Voor afstanden van 0 tot 10 meter zijn lichte knikloopbuksen ideaal, bijvoorbeeld voor schietoefeningen in de achtertuin. 10 tot 50 meter is een veelvoorkomend bereik voor de meeste luchtbuksen, geschikt voor precisieschoten en ongediertebestrijding. 50 tot 100 meter vraagt om krachtigere persluchtbuksen (PCP) met een groter kaliber voor stabiele en nauwkeurige schoten. Voor 100 meter en verder zijn geavanceerde PCP-buksen met hoge mondingsenergie en zware projectielen nodig om de nauwkeurigheid en slagkracht te behouden.

Type luchtbuks (krachtbron)

Knikloopbuksen werken door de loop te knikken, waardoor een veer of gasveer wordt gespannen. Ze zijn eenvoudig in gebruik, onderhoudsvriendelijk en vereisen geen externe energiebron.

Persluchtbuksen (PCP) gebruiken vooraf samengeperste lucht uit een cilinder of pomp. Ze bieden hoge nauwkeurigheid, meerdere schoten achter elkaar en weinig terugslag, maar vereisen een vulstation of handpomp.

CO₂-buksen maken gebruik van CO₂-patronen om kogels af te vuren. Ze zijn stil, hebben weinig terugslag en zijn gebruiksvriendelijk, maar presteren minder goed bij koud weer en vereisen regelmatige vervanging van CO₂-capsules.

Kaliber

Luchtbuks kalibers verwijzen naar de diameter van het projectiel dat wordt afgevuurd. De meest gebruikte kalibers zijn 4.5 mm (.177”), 5.5 mm (.22”) en 6.35 mm (.25”). Elk kaliber heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen.

Kleinere kalibers, zoals 4.5 mm en 5.5 mm, zijn geschikt voor gebruik in de achtertuin, terwijl grotere kalibers vanaf 5.5 mm en hoger beter geschikt zijn voor schieten op langere afstanden. Hoe kleiner het kaliber, hoe minder snel de kogel daalt en hoe strakker de kogelbaan is. Grotere kalibers zijn daarentegen minder gevoelig voor wind en zorgen voor meer impact bij inslag.

Kracht (Joule)

Wanneer u een luchtbuks wilt kopen, komt u vaak de term “joule” tegen, maar wat betekent dit precies? We leggen het u graag uit. De kracht van een luchtbuks wordt aangeduid in de eenheid joules. Deze eenheid staat voor de kinetische energie die ontstaat wanneer een projectiel met een bepaalde massa met een bepaalde snelheid wordt afgeschoten.

In Duitsland is 7,5 joule de maximale toegestane kracht van een luchtbuks, terwijl er in Nederland geen maximumkracht aan luchtbuksen is verbonden. Knikloopbuksen hebben doorgaans een kracht tussen de 7,5 en 45 joule, waarbij 24 joule wordt gezien als de gemiddelde kracht voor een knikloopbuks. Persluchtbuksen hebben doorgaans meer joules dan knikloopbuksen.

Gereguleerd

PCP buksen kunnen gereguleerd of ongereguleerd zijn. Gereguleerde buksen zijn voorzien van een regulator welke ervoor zorgt dat elke kogel met dezelfde kracht verschoten wordt, ook naarmate de druk in de luchtcilinder afneemt. De schoten van een gereguleerde buks zijn daardoor constanter. 

Luchtbuks kogels

Vorm kop

De vorm van de luchtbukskogel beïnvloedt zowel de aerodynamica als de impact. Een bolle kop heeft een afgeronde vorm, wat zorgt voor een stabiele vlucht en daardoor ideaal is voor algemene doeleinden en langeafstandsschieten. Een platte kop creëert een nette, ronde afdruk op de schietkaart, wat het geschikt maakt voor kaartschieten op korte afstanden. Een hollow point heeft een holle punt, waardoor de kogel bij impact expandeert en de energie effectief wordt overgedragen. De spitse punt heeft een scherpe vorm, wat de penetratie vergroot.

Richtkijkers

Vergroting

De vergroting van een richtkijker geeft aan hoeveel keer een object vergroot wordt. Een richtkijker kan een vaste vergroting hebben, of een variabele vergroting waarbij u met een zoomring in- en uit kunt zoomen om de gewenste vergroting aan te passen.

Diameter Objectief

De diameter van het objectief verwijst naar de grootte van de voorste lens van de richtkijker. Hoe groter deze lens, hoe meer licht er wordt doorgelaten, wat resulteert in een helderder beeld. Veelvoorkomende diameters zijn 40 mm en 50 mm.

Diameter Buis

De buisdiameter van een richtkijker geeft de grootte van de buis aan. Hoe groter de diameter van de buis, hoe meer licht de richtkijker kan doorlaten, wat resulteert in een helderder beeld. Veelvoorkomende buisdiameters zijn 25.4 mm (1 inch), 30 mm en zelfs 34 mm.

Parralax (AO)

Parallax AO (Adjustable Objective) verwijst naar een instelling op een richtkijker waarmee u de parallax kunt aanpassen. Bij een richtkijker met een AO-systeem kunt u de focus van de voorste lens (objectief) aanpassen om parallax te corrigeren, zodat het doel scherp kunt zien ongeacht de afstand waarop u kijkt.

Verlicht kruis (IR)

Een verlicht kruis (Illuminated Reticle) bij een richtkijker is een richtkruis met ingebouwde verlichting, waardoor u het kruis beter ziet in omstandigheden met weinig licht, zoals bij schemering, zonsopgang of in donkere omgevingen.

Bij de meeste richtkijkers kunt u de helderheid van het verlichte kruis zelf aanpassen, zodat u het afstemt op de lichtomstandigheden. Zo heeft u altijd een duidelijk richtpunt zonder dat het te fel of te zwak is. Vooral bij precisieschoten in situaties met beperkt zicht biedt een verlicht kruis extra gemak en nauwkeurigheid.

Verrekijker

Vergroting

De vergroting van een verrekijker geeft aan hoeveel keer een object vergroot wordt.

Diameter Objectief

De diameter van het objectief verwijst naar de grootte van de lens van de verrekijker. Hoe groter deze lens, hoe meer licht er wordt doorgelaten, wat resulteert in een helderder beeld.

Gezichtsveld op 1.000 meter

Het gezichtsveld op 1.000 meter bij een verrekijker geeft aan hoeveel meter breed u kunt zien op een afstand van 1.000 meter. Hoe groter het gezichtsveld, hoe meer omgeving u tegelijkertijd kunt waarnemen.

Bij het kiezen van een verrekijker is dit een belangrijk kenmerk, vooral als u bewegende objecten volgt of een groot gebied wilt overzien. Een bredere kijkhoek maakt het gemakkelijker om uw doel snel te vinden en te volgen, terwijl een smaller gezichtsveld meer detail biedt op langere afstanden.

Warmtebeeldkijker

Type warmtebeeldkijker

Onder warmtebeeldkijkers zijn 3 typen te onderscheiden: De warmtebeeldspotters, de warmtebeeldrichtkijkers en de warmtebeeldvoorzetkijkers.

Een warmtebeeldspotter is een handzaam apparaat dat u in de hand houdt om warmtebronnen op te sporen en te observeren. U gebruikt het vooral om gebieden te scannen en doelen te lokaliseren, zoals wild of indringers.

Een warmtebeeldrichtkijker monteert u direct op een wapen en gebruikt u om in volledige duisternis of bij slecht zicht nauwkeurig te richten en te schieten. Het combineert warmtebeeldtechnologie met richtfuncties, zoals een verlicht kruis en zoomopties, om doelen te identificeren en te volgen.

Een warmtebeeldvoorzetkijker bevestigt u vóór een bestaande richtkijker. Hiermee voegt u warmtebeeldtechnologie toe zonder uw oorspronkelijke richtkijker te vervangen. Dit is handig als u flexibiliteit wilt en snel wilt wisselen tussen normaal en warmtebeeldzicht.

Type Sensor

Hoe hoger de resolutie (bijv. 640x480 vs. 384x288), hoe scherper en gedetailleerder het warmtebeeld. Een hogere resolutie helpt bij het onderscheiden van kleine verschillen in temperatuur en het beter herkennen van objecten op afstand.

Diameter Lens

Hoe groter de lensdiameter, hoe beter de warmtebeeldkijker geschikt is voor langeafstandsobservaties. Een grotere lensdiameter biedt een scherper en gedetailleerder beeld op grotere afstanden. Kleinere lensdiameters zijn ideaal voor korteafstandsobservaties, zoals in een bos, vanwege het bredere gezichtsveld dat meer omgeving in beeld brengt.

Laser Range Finder (LRF)

Een laser rangefinder (LRF) is een ingebouwde laserafstandsmeter die nauwkeurig de afstand tot een doel meet. Door middel van een onzichtbare laserpuls berekent het apparaat hoe ver het object zich bevindt en toont deze afstand op het display van de warmtebeeldkijker.

Detectie afstand

De detectieafstand van een warmtebeeldkijker geeft aan tot welke maximale afstand een warm object, ter grootte van een mens, nog zichtbaar is. Dit betekent dat de kijker warmtebronnen op deze afstand kan detecteren, maar niet per se gedetailleerd kan herkennen of identificeren.

Schermresolutie

Schermresolutie verwijst naar het aantal pixels dat het beeldscherm van een warmtebeeldkijker kan weergeven. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder het beeld. Dit is vooral belangrijk bij het observeren van objecten op grotere afstanden of bij weinig licht.

Nachtkijker

Laser Range Finder (LRF)

Een laser rangefinder (LRF) is een ingebouwde laserafstandsmeter die nauwkeurig de afstand tot een doel meet. Door middel van een onzichtbare laserpuls berekent het apparaat hoe ver het object zich bevindt en toont deze afstand op het display van de nachtkijker.

Detectiebereik

De detectieafstand van een nachtkijker geeft aan tot welke maximale afstand een object, ter grootte van een mens, nog zichtbaar is. Dit betekent dat u met de nachtkijker bewegingen op deze afstand kunt detecteren, maar niet per se gedetailleerd kunt herkennen of identificeren.

Schermresolutie

Schermresolutie verwijst naar het aantal pixels dat het beeldscherm van een nachtzichtkijker kan weergeven. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder het beeld. Dit is vooral belangrijk bij het observeren van objecten op grotere afstanden of bij weinig licht.

Wildcamera

Type Wildcamera

De manier waarop data, zoals foto’s en video’s, wordt overgedragen, verschilt per wildcamera. Sommige modellen kunnen alleen worden uitgelezen via een micro SD-kaart, terwijl andere beschikken over een WiFi-functie. Met WiFi kunt u de beelden binnen een straal van ongeveer 10 meter rechtstreeks via een app op uw smartphone bekijken.

Steeds populairder worden wildcamera’s met een 4G-functie. Deze sturen beelden direct door naar uw smartphone via een mobiel netwerk, waardoor u niet fysiek bij de camera hoeft te zijn om de opnames te bekijken. Dit biedt extra gemak en maakt het mogelijk om real-time meldingen te ontvangen.

Bereik

Het bereik van een wildcamera geeft de maximale afstand aan waarop de wildcamera een bewegend object ter grootte van een mens kan detecteren. Let op, indien het object dat u wilt detecteren kleiner is dan een mens, zal het bereik ook afnemen.

Megapixel

Het aantal megapixels geeft aan hoe gedetailleerd de foto’s zijn die de camera maakt. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe scherper en gedetailleerder het beeld zal zijn. Let echter op: veel producenten vermelden niet altijd het daadwerkelijke aantal megapixels, maar het geïnterpoleerde aantal megapixels. Dit betekent dat de beelden digitaal verscherpt worden, waardoor het aantal megapixels kunstmatig wordt verhoogd zonder dat er daadwerkelijk meer details in het beeld aanwezig zijn.

Reactiesnelheid

De reactiesnelheid van een wildcamera verwijst naar de tijd die de camera nodig heeft om te reageren op beweging nadat deze wordt gedetecteerd door de ingebouwde sensor. Dit betekent de tijd die de camera nodig heeft om een foto of video vast te leggen vanaf het moment dat beweging wordt gedetecteerd.

Montage Richtkijkers

Ringmaat (buis diameter)

Richtkijker montageringen zijn beschikbaar met verschillende ringmaten, zoals 25.4 mm, 30 mm of 34 mm. Controleer de buisdiameter van uw richtkijker en kies de bijpassende ringmaat om een stabiele montage te garanderen!

Hoogte

Richtkijker montageringen variëren in hoogte. De hoogte die u kiest is afhankelijk van de objectiefdiameter van uw richtkijker en een eventueel in hoogte uitstekende magazijn. In de meeste gevallen zijn medium hoge montageringen geschikt voor een objectiefdiameter van 40 mm. Als uw objectief groter is of als er een magazijn is dat in hoogte uitsteekt, heeft u mogelijk hogere montageringen nodig.

Type aansluiting

De aansluiting van montageringen kan verschillen. Zo zijn er montageringen met een 9-11 mm dovetail-aansluiting of een 22 mm Picatinny/Weaver-aansluiting. Controleer welke aansluiting uw buks heeft om ervoor te zorgen dat de montageringen compatibel zijn.