Beste wild camera selecteren
We snappen dat het uitzoeken van een wildcamera waarschijnlijk niet iets is wat u dagelijks doet. Termen als glow en no glow camera, resolutie, reactiesnelheid en bereik zullen misschien niet direct duidelijk zijn. Bij Jachtloods bieden we u graag alle informatie die u nodig heeft om de beste wildcamera voor uw gebruik te selecteren.
Wat de juiste wildcamera is voor u, hangt namelijk af van uw wensen en het doel waarvoor u een wildcamera wilt gebruiken. Het is afhankelijk van het type wildcamera hoe u deze het beste kunt inzetten. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een model met infrarood verlichting om te volgen wat er in uw tuin aan de gang is? Of zoekt u juist een model dat door dieren in hun natuurlijk omgeving eigenlijk niet waar te nemen is zodat u foto's kunt nemen zonder de dieren te storen? Wilt u alleen afbeeldingen nemen of wilt u juist dat de wildcamera foto's en video's kan nemen? Afhankelijk van uw specificaties kunt u de beze keuze maken. Wij helpen u hier graag mee!
Tips & Advies voor het selecteren van een goede kwaliteit wild camera
Waar moet u op letten? Welke wildcamera’s bieden de beste prijs/kwaliteit verhouding? In dit artikel geven we u tips om de juiste wildlife camera te kopen. Dankzij het grote aanbod wildcamera’s ziet men soms door de bomen het bos niet meer. Met de informatie die wij hier voor u op een rij zetten, weet u waar u bij het vergelijken van producten op moet letten.
Natuurlijk helpen onze jachtexperts u ook graag persoonlijk verder om meer te vertellen over de beste wildcamera's. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op. Of kom langs in onze jachtwinkel.
Markt voor wildcamera's
Voordat we informatie zullen geven over het kiezen van de juiste en beste wildcamera's voor het vastleggen van wild, gaan we eerst wat meer in op de wildcamera’s zelf. De markt van wild en observatie camera’s is de laatste jaren gegroeid en steeds populairder geworden. Daarom zijn er ook steeds meer aanbieders en wordt het voor u als consument lastiger om de juiste keus te maken voor de beste camera. Daarnaast is er ook erg veel verschil in kwaliteit en prijs. Met onze tips en adviezen weet u zeker dat u straks niet teveel betaalt en een goede kwalitatieve camera uitzoekt wat een goede keuze is voor uw gebruik.
Wat is een wildlife camera?
Kort gezegd is een cameraval, of te wel een wild camera, een camera waarmee u wildleven kunt fotograferen en / of filmen. De camera heeft een gecamoufleerd uiterlijk en neemt opnames op het moment dat er iets binnen het bereik beweegt. De camera werkt hiervoor met een infrarood sensor oftewel bewegingssensor. Wilt u weten wat er ´s nachts door uw tuin loopt? Of wilt u wilde dieren spotten in het bos? Met een cameraval kunt u bekijken wat er overdag of gedurende de nacht allemaal gebeurt. Wildcamera’s worden voornamelijk gebruikt door jagers, om dieren vast te leggen op beeld. Maar een dergelijke camera kan ook zeer nuttig zijn om te kijken welke kleine dieren uw kippen doodt of wie er iedere week de vuilniszakken openscheurt. Door de infrarood verlichting kunt u precies zien wat er gebeurt in het donker. De wildcamera maakt namelijk op een onopvallende manier opnames (fotograferen of filmen).
Vastleggen voor onderzoek of privé
Het kopen van een wildlife camera is erg interessant, omdat er enorm veel informatie mee te winnen is. U kunt niet alleen wild filmen rond uw huis of in het bos, het levert vaak hele mooie beelden op. Ook achterhaalt u op welke tijdstippen welke dieren actief zijn. Het is dus ook voor ‘echt’ onderzoek geschikt materiaal om in te zetten.
Over het algemeen is een wildcamera niet moeilijk om te gebruiken en zullen ze, mits ze juist geplaatst worden, nauwelijks het leven van de dieren verstoren. Het wordt aangeraden om een wildcamera in een beschermende kast te plaatsen.
Wat is de beste cameraval?
Als u een wildcamera gaat kopen voor het maken van opnames, komt u allerlei merken en modellen tegen. Bij Jachtloods.nl bieden we de hoge kwaliteit camera’s van diverse merken. Wat is nu de beste wildcamera? We hebben op basis van diverse aandachtspunten ook een top 3 gemaakt van een aantal camera's die we aanraden. Dit zijn door ons geteste camera's waar wij geheel achterstaan.
Beste wildcamera top 3
Heeft u vragen over welk model u het beste kunt kiezen? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We zorgen er samen graag voor dat u het model dat het beste bij uw wensen uitzoekt.
Aandachtspunten kiezen wildcamera
Als u een wildcamera kopen gaat, wat zijn dan punten waar u op moet letten? We delen graag enkele aandachtspunten zodat u de juiste camera voor uw gebruik uitzoekt. Vooraf is het goed om te weten dat de verschillende camera's een bewegingssensor of infraroodsensor hebben die wordt geactiveerd als er iets beweegt binnen zijn bereik.
Beschikbare budget
U zult al snel merken dat er cameravallen in diverse prijsklassen verkrijgbaar zijn. De prijs is ontzettend belangrijk bij het maken van uw keuze, het budget bepaald vaak de eigenschappen van de camera. Als u hem intensief gaat gebruiken, is het mogelijk verstandig hier iets meer aan uit te geven dan wanneer u slechts af en toe wilt kijken wat er in uw tuin gebeurt. Een professionele camera zal u dan waarschijnlijk meer kwaliteit bieden in vergelijking met goedkopere wildcamera's.
Foto’s of video’s
Een ander punt om bij het uitzoeken op te letten is of deze alleen foto’s moet nemen of wilt u ook videomateriaal kunnen maken. Of zelfs geluid opnemen moet. Niet iedere camera kan namelijk ook video’s opnemen. Als dit uw wens is, is het belangrijk om bij het uitzoeken van een model hierop te letten. Natuurlijk kunnen wel alle modellen foto’s maken.
Kwaliteit van het materiaal
Als u een video of foto genomen hebt, wilt u natuurlijk dat de opname van een dergelijk kwaliteit is dat u het dier ook echt kunt zien. Met andere woorden, heldere beelden zijn belangrijk. De beeldkwaliteit van de opnames wisselt tussen cameravallen. Zo zijn er modellen die hoge kwaliteit opnames maken, terwijl anderen misschien een lagere kwaliteit opnamen bieden als deze ´s nachts in het donker worden gemaakt. Doordat ze bijvoorbeeld een kleine beeldsensor hebben. Wat zijn uw verwachtingen hierbij? De beeldkwaliteit kunt u trouwens beoordelen door de resolutie van de foto's en video's bij de kenmerken van de wildcamera te bestuderen.
Waar wordt de cameraval geplaatst?
Als u weet waar u de wildcamera gaat plaatsen, kunt u nagaan welk bereik hij moet hebben. Oftwel wat voor soort bewegingssensor geschikt is. Het bereik van de ingebouwde bewegingssensoren bepaalt namelijk de afstand waarbinnen de foto's worden gemaakt. Zo weet u zeker dat er opnames gemaakt worden als er beweging plaats vindt in het gebied dat u vast wilt leggen. Hoe groter het bereik hoe groter de kans dat u camera gegevens verzameld.
Waar u bij het bepalen van de plaats voor uw camera ook rekening mee moet houden is de bereikbaarheid. Kunt u makkelijk bij de wildcamera komen om bijvoorbeeld batterijen te vervangen? Of zit hij op een lastig te bereiken plaats en is het dus aan te raden om een model te kiezen met een langere batterijduur?
Reactiesnelheid
De reactiesnelheid is de tijd dat het duurt voor een camera om ook daadwerkelijk de opname te starten. Dus u wilt natuurlijk dat deze reactiesnelheid zo kort mogelijk is (met andere woorden dat de camere een snelle reactietijd heeft). Dit om te voorkomen dat u bijvoorbeeld alleen de achterkant van dieren fotografeert omdat de wildcamera te langzaam reageert bij snelle dieren.
Wist u trouwens dat het makkelijker is om dieren te detecteren bij een lage buitentemperatuur? Dan wijkt hun lichaamstemperatuur namelijk meer af van de omgevingstemperatuur.
Glow of no glow camera
Bij een wildlife camera selecteren is het ook belangrijk om naar het type infrarood te kijken dat gebruikt wordt als u de wildcamera zowel overdag en ´s nachts gaat gebruiken. U wenst natuurlijk dat de camera de dieren detecteert ook als het donker is, maar het liefst stoort u ze zo weinig mogelijk als een dier bijvoorbeeld rechtstreeks in de lichtbron kijkt.
Low glow houdt in dat er met een nauwelijks zichtbare infrarood wordt gewerkt. No glow houdt in dat er helemaal geen infrarood zichtbaar is. Kortom: met no glow verstoort u het wild zowel overdag als wanneer het donker is zeker niet.
Waterdicht
Nog een aandachtspunt waar u altijd op moet letten bij het kiezen van de beste wildcamera is of een camera waterdicht is. De meeste wildcamera’s zijn gewoon waterdicht, dus dit is geen enkel probleem. Echter is dit niet altijd het geval! Sommige wildcamera’s zijn niet geheel waterdicht maar bijvoorbeeld wel spatwaterdicht.
Tips voor het gebruik van wildcamera’s
Het klinkt misschien simpel: u koopt een camera, plaatst deze en geniet van de beelden die er gemaakt worden om te zien wat er om u heen gebeurt. Echter, het plaatsen van de camera vraagt enige zorgvuldigheid, zodat u er volop van kunt genieten. We delen daarom graag enkele tips voor gebruik.
Kies de juiste plaats
Natuurlijk is het belangrijk om de juiste plaats te kiezen waar beelden gemaakt gaan worden. Dit is een plek waarvan u verwacht of weet dat er regelmatig (wilde) dieren komen. In het bos kan dit bijvoorbeeld een wildwissel zijn of in uw tuin een voerplek.
Bevestigen wildcamera
Wanneer u de plaats voor uw camera heeft uitgekozen, is het belangrijk om deze goed te bevestigen. Dit houdt in, zonder kans dat deze omvalt. En zo dat de lens volledig vrij is. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een boom of paal kiezen. In de gebruiksaanwijzing bij uw aankoop worden ook vaak aanwijzingen gegeven. Een goede bevestiging met een slot helpt ook om diefstal te voorkomen. Een wildcamera wordt vaak in een beschermende kast geplaatst voor extra bescherming en beveiliging.
Richting camera bepalen
Bij het plaatsen van de camera is het aan te raden om de juiste richting te bepalen. Waar moet de camera zowel overdag als ´s nachts opnames maken van bijvoorbeeld warmbloedige dieren? Houd hierbij rekening met bijvoorbeeld bewegende struiken of takken in de omgeving die de camera kunnen triggeren. Zorg ervoor dat de camera op een hoogte van 50 a 70 centimeter hangt.
Proefopnames maken
Als u de cameraval geïnstalleerd heeft, is het verstandig om een aantal proefopnames te maken, zodat u kunt testen of alles goed werkt. Mogelijk heeft u een huisdier die u voor de camera kunt laten lopen. Uiteraard kunt u zelf voor de camera lopen.
Accessoires voor elk type wildcamera
Bij de aanschaf van een camera zijn er diverse accessoires die u hier direct, of op een later moment, bij kunt aanschaffen. In ons assortiment hebben we ook producten opgenomen die relevant zijn voor uw camera. Deze maken het makkelijker om een wildcamera bijvoorbeeld op te hangen, voor meer geheugen of een optimaler gebruik. Het aanbod wordt nog altijd vernieuwd en uitgebreid, dus houdt onze website in de gaten voor het meest actuele aanbod producten. Ontbreekt er iets bij de producten wat toch echt opgenomen zou moeten worden? Laat het ons weten via de live chat of de mail, dan kijken wij of dit product opgenomen kan worden.
Graag zetten we enkele producten op een rij waar u voor uw wildcamera aan kunt denken als accessoires.
Bescherming
Als u uw camera buiten laat staan, wilt u deze natuurlijk goed beschermen. Hiervoor kunt u een behuizing aanschaffen. Deze zorgt ervoor dat uw materiaal tegen onder meer vocht beschermd is.
Batterijen
Om te voorkomen dat u steeds nieuwe batterijen moet kopen, kunt u kiezen voor oplaadbare batterijen. Deze gaan lang mee en zorgen ervoor dat uw cameraval niet snel zonder batterijen komt te zitten.
SD kaart
Als uw camera met een SD kaart werkt, is het aan te raden een model te kiezen met volop geheugen. Zo voorkomt u dat er halverwege de nacht geen ruimte meer is om beelden te maken. Met een 32GB kaartje heeft u meer dan voldoende opslagruimte.