Jagen op zwartwild in Duitsland met volle maan

Jagen op zwartwild in Duitsland met volle maan.

Veel jagers uit Nederland en België kijken uit naar het weekend met volle maan. In dit weekend bivakkeren er veel jagers op de hoogzit/kansel om zo een glimp van het zwartwild op te vangen.

Wanneer de maan volledig aan de hemel staat is het zicht vele malen beter dan wanneer deze er niet is. Een nachtkijker is dan minder noodzakelijk om zwartwild aan te spreken.

Het weekend van 10, 11 & 12 september was ik ook één van de vele jagers die eropuit trok naar Duitsland. Ik was samen met een vriend uitgenodigd, door een goede jachtkennis, om het weekend in zijn jachtveld door te brengen.

Vrijdagmiddag om 13:00 gingen we met een auto vol spullen richting Duitsland. Na een rit van 3 uur kwamen we aan bij de prachtige jachthut, die de jachthouder voor een groot gedeelte zelf gebouwd heeft, en die centraal in het jachtveld ligt.

Even snel een rondleiding door de jachthut en toen besloten we de kirrungen (voerplekken) te gaan controleren om te kijken waar we vanavond/vanacht kunnen gaan zitten.

Een aantal kirrungen waren aangenomen, dit beloofd wat voor de avond/nacht zei de jachthouder. In dit jachtveld zijn de meeste kirrungen voorzien van een wildcamera zo kunnen ze zien hoeveel en wat voor soort varkens er op de kirrung komen.

De camera’s zijn voorzien van slot zodat ze niet eenvoudig mee te nemen zijn.

Er waren uiteindelijk 3 jagers die de avond/nacht gingen jagen op het zwartwild. De jachthouder vertelde ons op welke kansel we konden gaan zitten. Bij aankomst heb ik meteen mijn aanzitzak in de kansel gelegd en mijn melders geïnstalleerd op de voerplek. Ik kies bewust voor melders om zo toch, na een week hard werken, mijn nachtrust mee te pakken. Toen iedereen dit geregeld had gingen we eten in het plaatselijke restaurant. Een goede bodem voor de nacht is belangrijk want het is toch een lange zit.

We spraken af dat we om 19:30 uur op de kansel wilden zitten. Nadat alles ik alles zo neergelegd heb, dat ik het in het donker kan vinden, was ik klaar voor de nacht.

Om 21:00 uur hoorde ik allerlei geluiden in het bos rechts van de kirrung en om 21:05 begonnen mijn melders te trillen. De eerste frischlingen lieten zich zien op de voerplek waarna ik snel de ontvanger van mijn melders uitzette (anders blijft deze trillen). Uiteindelijk stonden er 1 bagge en 7 frischlingen op de voerplek. Een spannende 15 minuten volgde, de frischlingen liepen allemaal door elkaar waardoor een schietkans nog niet mogelijk was. Uiteindelijk kwam er 1 apart van de groep te staan waarna het schot eruit was. Het varken heeft het schot niet gehoord en lag op de plek waarna de overige varkens snel in het bos verdwenen.

Een belletje richting de jachthouder volgde waarna ik na een 15 tal minuten van de kansel werd gehaald. Het varken namen we mee naar de jachthut waar ik hem met mijn swing blaze mes heb ontweid.

Een gezellige avond met de nodige tradities en leuke verhalen volgde. De volgende ochtend om 07:45 hebben we de jager, die nog op de kansel zat, opgehaald om vervolgend met z’n allen te gaan ontbijten. Hierna hebben we met z’n allen een kansel gerepareerd zodat er die avond weer iemand kon gaan zitten. Overdag hebben we verder de voerplekken gecontroleerd en een plan de campagne gemaakt voor de komende avond/nacht. Helaas heeft niemand die nacht varkens gezien.

De volgende ochtend hebben we ontbeten in de jachthut en hem hierna netjes opgeruimd, zoals het hoort. Het gezellige weekend komt ten einde, we bedankten de jachtpachter voor de uitnodiging en zijn gastvrijheid om vervolgens huiswaarts te keren.

Een reactie op “Jagen op zwartwild in Duitsland met volle maan

  1. lammertink zegt:

    kan ik in september bij jullie komen jagen
    welke plaats hoeveel kilometer van almelo
    wat zijn de kosten heb jullie al meer melding uit omgeving twente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.