Overzicht WBE’s – In contact komen met een jager

Nederlandse fauna

De jager in Nederland heeft tegenwoordig een breed taken pakket. Jagers of tegenwoordig wildbeheerders genoemd kunnen de gemeenschap dan ook op vele manieren ondersteunen. In deze tekst worden een aantal zaken zoals voorlichting, veiligheid en schade benoemd. Ook staan de contactgegevens van W.B.E.’s (Wild Beheer Eenheden) vermeldt zodat u in contact kunt komen met ‘plaatselijke jagers’ voor verdere ondersteuning!

Voorlichting

Een belangrijke taak van jagend Nederland is voorlichting. In sommige gevallen heeft men een verkeerd beeld van de jacht in Nederland. Jacht is veel meer dan alleen het schot. Wildbeheerders spenderen vele uren in het buitengebied aan taken zoals wildtellingen, onderhoud aan kleinschalige landschapselementen en toezicht op stroperij. Wist u dat een jager de wettelijke verplichting heeft om te zorgen voor een ‘goede wildstand’ in het jachtveld? Voorlichting over wildbeheer is dan ook een belangrijke taak om onduidelijkheden over wildbeheer weg te nemen. Voorlichting wordt bijvoorbeeld vaak gegeven via spreekbeurten, opendagen, folders en promotie filmpjes.

Wilt u meer informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt op een basisschool? Kijk dan eens op de volgende link van de Nederlandse jagersvereniging.

Overzicht van alle WBE’s in Nederland

Hieronder vind je een overzicht van alle WBE’s in Nederland. Mocht er een ontbreken, geef het dan aan ons door. Dan zorgen wij ervoor dat deze zo snel mogelijk toegevoegd wordt aan het overzicht. Kijk voor een overzicht van alle WBE’s in uw provincie op deze pagina.

Veiligheid

In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 6300 aanrijdingen met grofwild plaats. Elke aanrijding is een groot potentieel gevaar voor zowel mens als dier. Na een aanrijding ligt een ree soms nog wel enkele dagen levend in een sloot voordat het dier aan de verwondingen bezwijkt! Het is daarom altijd van groot belang dat ALLE aanrijdingen worden gemeld bij de politie. De politie zet de melding vervolgens door naar de betreffende wildbeheereenheid om het gewonde dier op te speuren en uit zijn lijden te verlossen. Jagers leveren ook preventief werk om ongelukken te voorkomen, zo worden op risico wegen bijvoorbeeld wildreflectoren geplaatst. Wild reflectoren weerspiegelen het licht van aankomende auto lampen richting de bosrand zodat het wild niet verrast wordt door het verkeer.

Daarnaast wordt ondersteunend afschot toegepast aan de rand van drukke wegen zodat de kans op aanrijdingen gereduceerd wordt. Hebt u een aanrijding met grofwild gehad? Neem dan contact op met de politie of een plaatselijke jager en meldt direct de situatie! In Noord-Brabant is zelfs een stichting opgezet om snel en adequaat te kunnen regeren op wildaanrijdingen; SAMF. Voor meer informatie over deze samenwerking kunt u een kijkje nemen op Fauna-aanrijding.nl.

Hieronder vind je een infographic van de Nederlandse jachtvereniging, hierin wordt visueel toegelicht hoe het gesteld is in Nederland. Klik hier voor een vergrote afbeelding.

Veiligheid voor dier en jager

Schade

Wilde dieren kunnen economische schade berokkenen aan gewassen of aan vee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan konijnen die vreetschade veroorzaken aan bieten of aardbei planten. Of aan een vos die een kippenren leeg rooft. Nederland is een klein land wat intensief gebruikt wordt! De natuurbalans is dan ook niet meer in verhouding, dit vraagt in bepaalde situaties om menselijk ingrijpen. Hebt u last van wildschade? Of wilt u meer informatie opvragen voor wildschade beperkende maatregelen? Neem dan contact op met uw lokale W.B.E.

Gezond vlees

Wild staat natuurlijk bekend als gezond en duurzaam vlees. Dankzij het duurzame gebruik van de natuur oogsten wildbeheerders wild uit de Nederlandse natuur. Wilt u de smaak van dit heerlijke vlees zelf proberen? Dan kunt u contact opnemen met een plaatselijke jager, of bezoek een van de restaurants of poeliers op deze kaart, vind hier het overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.