Persluchtbuksen kunnen op drie verschillende manieren op druk worden gebracht, namelijk met het gebruik van een handpomp, een persluchtfles en een compressor. In deze blog leest u alle informatie over het gebruik van een handpomp. We geven graag meer informatie over hoe het vullen van een PCP buks met een handpomp werkt.
Handpomp & snelkoppeling
In ons assortiment vindt u diverse handpompen die vrijwel identiek werken. Deze handpompen zijn standaard voorzien van een foster snelkoppeling en een 1/8” BSP inwendige draad. Dit zijn de aansluitingen waarmee de meeste persluchtbuksen uitgerust zijn. Heeft uw PCP luchtbuks een andere aansluiting? Controleer dan of deze aansluiting mee wordt geleverd met de handpomp.
Handelingen voor PCP buks vullen met handpomp
- Onderaan de pomp bevindt zich een ontluchtschroef, die te herkennen is aan de draaiknop. Voordat de pomp in gebruik wordt genomen dient u deze ontluchtschroef dicht te draaien waardoor er druk opgebouwd kan worden.
- Heeft uw buks een fosteraansluiting, dan kunt u de handpomp doormiddel van het kliksysteem eenvoudig aansluiten op de buks.
- Wordt uw buks geleverd met een vulstift? Dan dient u in de meeste gevallen de foster snelkoppeling uit de handpomp te draaien. Hierdoor komt de inwendige 1/8” BSP draad vrij, hier kan de vulstift in worden gedraaid. De vulopening op de PCP buks zit in de meeste gevallen aan de voorkant van de buks en is vaak verscholen achter een vuilkapje.
- Na het aansluiten van de handpomp op de PCP buks dient u de laadhendel volledig naar achter te trekken. Op de drukbuis of op de manometer van de PCP buks staat aangegeven hoeveel bar in de drukbuis geplaatst mag worden. In de meeste gevallen ligt dit tussen de 200 en 250 bar.
- Na het aansluiten van de slang kunt u beginnen met pompen. Hoelang het duurt voordat de drukbuis de gewenste hoeveelheid bar aangeeft is sterk afhankelijk van de grote van de drukbuis en de fysieke conditie van de gebruiker. Dit zal in de meeste gevallen tussen de 3 en 10 minuten liggen.
Zowel de handpomp als de luchtbuks is voorzien van een manometer die de hoeveelheid bar aangeeft. De manometer op de handpomp geeft de hoeveelheid druk op de slang aan. De manometer op de luchtbuks geeft de hoeveelheid druk in de drukbuis van de luchtbuks aan. Tijdens het pompen is het belangrijk dat u de manometer van de luchtbuks aanhoudt. U wilt namelijk weten hoeveel druk er op de drukbuis zit en niet hoeveel druk op de slang zit. Hier kunnen verschillen in zitten. - Als de gewenste hoeveelheid druk in de drukbuis bereikt is kan de ontluchtschroef opengedraaid worden, wat ervoor zorgt dat de slang ontlucht wordt. Dit zal een gesis veroorzaken, als het gesis stopt, is de druk van de slang af.
- Vervolgens kunt u veilig en eenvoudig de slang van de luchtbuks af halen.
- Tot slot plaatst u het vuilkapje voor de vulopening van de luchtbuks en u bent klaar om te schieten!
Let op! Het gebruik van een handpomp is intensief. Is uw buks voorzien van een grote drukbuis of bent u van plan vaak te gaan schieten? Dan adviseren wij een persluchtflesfles of compressor.
Heeft u nog vragen over het gebruik van een handpomp of andere vragen op het gebied van luchtbuksen? Wij helpen u graag! Neem contact op met een van onze specialisten, zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden en u van het juiste advies kunnen voorzien. Bekijk ook ons filmpje over de handpomp!