Tijdens de zoektocht naar een geschikte luchtbuks heeft u de keuze tussen luchtbuksen met verschillende krachtbronnen. Vandaag de dag zijn er drie krachtbronnen die veel gebruikt worden, namelijk: veerbuksen, CO2 buksen en PCP buksen. Deze vallen alle drie onder de term “luchtbuksen”. In deze blog gaan we graag verder in op deze krachtbronnen en zullen we de voor- en nadelen per krachtbron belichten.

Krachtbron luchtbuks: Veerbuks

Gamo Whisper X Vampire veerbuksEen veerbuks, ook wel bekend als een knikloop buks, is uitgerust met een (gas)veer die op spanning wordt gebracht door het knikken van de loop. Bij het overhalen van de trekker wordt de (gas)veer ontspannen, hierdoor wordt lucht samengeperst waardoor de luchtbukskogel de loop verlaat.

Voordelen

  • Laag aankoopbedrag: De krachtbron van een knikloopbuks is een eenvoudig systeem, waardoor het aankoopbedrag relatief laag is.
  • Achtertuinvriendelijk: Doordat knikloopbuksen over het algemeen niet enorm krachtig zijn, zijn deze buksen ideaal voor het schieten op korte afstanden zoals in de achtertuin.
  • Eenvoudig in gebruik: Aangezien voor het op spanning brengen van het systeem geen externe hulpmiddelen nodig zijn, zoals CO2 patronen of een pomp, is het gebruik eenvoudig te noemen. Met alleen de buks en kogels heeft u alles wat u nodig heeft voor langdurig plezier!

Nadelen

  • Terugslag: Doordat de (gas)veer met een aanzienlijke kracht ontspannen wordt, is bij knikloopbuksen terugslag merkbaar. Terugslag kan een negatief effect hebben op de nauwkeurigheid van de luchtbuks. Daarnaast moet de luchtbuks na elk schot weer op het doel gericht worden.
  • Beperkte kracht: Om het spannen van een knikloopbuks fysiek mogelijk te houden en rekening te houden met de terugslag, zijn knikloopbuksen gemiddeld niet enorm krachtig. De beperkte kracht in combinatie met de terugslag maakt dat een knikloopbuks over het algemeen minder geschikt is voor het schieten op lange afstanden.

Krachtbron: CO2 buksen

Crosman 1077 CO2 luchtbuks

CO2 buksen zijn buksen waarbij gebruik wordt gemaakt van CO2 patronen om de luchtbukskogel af te vuren. CO2 patronen van 12 gram of 88 gram worden vaak gebruikt. Deze patronen zijn gevuld met lucht. Bij het overhalen van de trekker wordt er een lading lucht uit het CO2 patroon vrijgegeven, waardoor de luchtbukskogel wordt afgeschoten.

Voordelen

  • Snel achter elkaar kunnen schieten: een CO2 buks kan snel achter elkaar afgevuurd worden. In de meeste gevallen hoeft alleen de laadhendel naar achter- en naar voren gehaald te worden, waardoor het magazijntje wordt geroteerd en een nieuwe kogel in de loop wordt geplaatst.
  • Weinig terugslag: Omdat er gebruik wordt gemaakt van CO2 patronen wordt alleen lucht vooruit gestuwd, dit zorgt voor weinig tot geen terugslag. Weinig tot geen terugslag dit draagt bij aan betere schietprestaties.

Nadelen

  • CO2 patronen leegschieten: Na het schieten mogen CO2 patronen niet in de buks blijven zitten om bevriezing van het O-ringetje te voorkomen, wat lekkage kan veroorzaken. Aangezien de CO2 patronen niet in de luchtbuks mogen blijven zitten wordt de gebruiker genoodzaakt om het CO2 patroon leeg te schieten. Het is ook mogelijk om het CO2 patroon eerder uit de luchtbuks te halen. Hierdoor zal wel lucht verloren gaan aangezien CO2 patronen enkel eenmalig gebruikt kunnen worden.
  • Beperkte kracht: luchtbuksen die gebruik maken van CO2 patronen zijn over het algemeen niet enorm krachtig, dit maakt CO2 buksen minder geschikt voor het schieten op lange afstanden.

PCP buksen voor luchtbuks krachtbron

Umarex notos PCPPCP buksen, ook bekend als persluchtbuksen zijn buksen die gebruik maken van een persluchtcilinder, deze cilinder mag in de meeste gevallen gevuld worden tussen de range van 200 tot 250 bar. Bij het overhalen van de trekker wordt er lucht vrijgegeven die de luchtbukskogel voortstuwt.

Voordelen

  • Krachtig systeem: de persluchtcilinders van een PCP buks zijn doorgaans gemaakt voor een druk van 200 tot 250 bar. Dit maakt dat PCP buksen erg krachtig kunnen zijn, waardoor in sommige gevallen op afstanden tot wel 150 meter nauwkeurig geschoten kan worden.
  • Weinig tot geen terugslag: Bij het overhalen van de trekker van een PCP-buks wordt lucht vrijgelaten die de luchtbukskogel voortstuwt. Dit veroorzaakt weinig tot geen terugslag, hierdoor zijn PCP buksen erg nauwkeurig.
  • Snel achter elkaar kunnen schieten: De meeste PCP buksen zijn voorzien van een zelf roterend magazijntje. De combinatie van een zelf roterend magazijntje en de persluchtcilinder zorgt ervoor dat zonder moeite meerdere kogels achter elkaar verschoten kunnen worden. In de meeste gevallen hoeft enkel de laadhendel naar voor- en achter te worden gehaald om het systeem op spanning te brengen en een nieuwe kogel in de loop te plaatsen.
  • Weinig geluid: Met het gebruik van een demper is een persluchtbuks aardig stil te krijgen. Dit kan ten goede komen voor een goede verstandhouding met de buren.

Nadelen

  • Vulmiddelen benodigd: De persluchtcilinder van de luchtbuks moet regelmatig worden gevuld, daarvoor is een handpomp, persluchtfles of persluchtcompressor nodig. Het vulmiddel dient u altijd bij de hand te houden als u gaat schieten om de persluchtcilinder op de luchtbuks te kunnen vullen wanneer deze leeg is.
  • Hoger aankoopbedrag: Het systeem van een PCP buks is geavanceerder dan die van een knikloopbuks of CO2 buks, dit maakt dat het aankoopbedrag van een PCP buks in verhouding hoger zal liggen. Daarnaast zitten ook kosten verbonden aan het vulmiddel dat gebruikt wordt.

Weet u na het lezen van deze blog nog niet precies welke krachtbron het meest geschikt voor u is? Dan kunt u gerust een van onze specialisten bereiken via de mail info@jachtloods.nl of bel (0)85 048 88 20.

Bekijk onze collectie luchtbuksen voor diverse krachtbronnen

Wij hebben ook nog een filmpje gemaakt met tekst en uitleg:

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1655 reviews.