Vrouwen in de jacht, de feiten en cijfers

Vrouwen in de jacht

Vrouwen in de jacht, de feiten en cijfers

Het is een ontwikkeling die al een hele tijd aan de gang is, de ontwikkeling van de jacht onder vrouwen. Steeds meer vrouwen leggen een jachtcursus af, gaan jagen en tonen interesse in de jacht. In dit artikel vertellen we je over deze ontwikkeling, onderbouwd met de feiten en de cijfers.

De afgelopen 10 jaar is het aantal vrouwelijke jagers verdubbeld, de gemiddelde leeftijd ligt onder de 36 jaar. Dit geeft aan dat jagen leeft onder relatief jonge dames. In 2005 was ongeveer 7.5% van alle jacht-cursisten vrouw, in 2015 was dat 12.4%. Het absolute aantal vrouwelijke jagers verdubbelde, procentueel ging dit aantal met 4.9% omhoog. Dat is overigens omdat het totale aantal cursisten ook flink toenam, met meer dan 10%.

Overzicht

2005 – totaal cursisten: 726, waarvan 54 vrouw.

2015 – totaal cursisten: 863, waarvan 107 vrouw.

De meeste vrouwelijke deelnemers geven aan dat jagen al een hele tijd in de familie zit, met vaders, ooms, broers en vrienden die jagen is het interessant om eens met hen mee op pad te gaan.

Als andere reden om te gaan jagen wordt gegeven dat het ook nuttig en leerzaam is. Je eet wat je zelf geschoten hebt, je weet dus precies wat je eet en je weet dat het goed is om dit te eten. Plezierjacht bestaat er immers niet, nuttige jacht wel. Jagen wordt gedaan om te beheren, om de natuur in balans te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.