Een warmtebeeldcamera, wat is dat nu eigenlijk?

Een warmtebeeldkijker, wie heeft er nu niet van gehoord? Veel mensen zijn er naar op zoek of hebben er al één of meerdere in hun bezit. Mensen die eenmaal een warmtebeeldijker hebben gehad, kunnen niet meer zonder. Wij bij Jachtloods zeggen: “het werkt verslavend”.

Een warmtebeeldkijker is een speciaal soort camera welke specifiek gericht is op het infrarode deel van de straling. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur is, maar wat de temperatuur is. Een warmtebeeldcamera detecteert dus straling. Hoe hoger de temperatuur, des te meer straling er te detecteren is. Als u wild wilt gaan spotten, dan is dit dus het ideale hulpmiddel. Wild is namelijk warmer dan zijn omgeving waardoor het super goed te detecteren is. Met warmtebeeld kunt u overdag maar ook in de nacht spotten. Dit in tegenstelling tot restlichtversterkers welke u alleen in de nacht kunt gebruiken.

Wat verder een groot voordeel van warmtebeeld is, is dat u niet afhankelijk bent van het weer. Hangt er bijvoorbeeld een mistbank of regent het een beetje? Geen probleem, een warmtebeeldkijker detecteert de straling zelfs in deze weersomstandigheden. U kunt met deze techniek zelfs de kleinste dieren (muizen), spotten in bijvoorbeeld het bos. Houd er rekening mee dat u met een warmtebeeldkijker niet door glas kunt kijken, dit omdat de straling dan terug wordt gekaatst. Bij Jachtloods kunt u altijd een geschikte warmtebeeldkijker kopen bij uw wensen!

Warmtebeeldkijker kopen: merken

Het team van Jachtloods, dat door de jaren heen, veel ervaring heeft opgebouwd met deze techniek, heeft ervoor gekozen om alleen de betere merken te verkopen. Denk hierbij aan:

 • Pulsar
 • ATN
 • Infiray (Xeye)
 • Liemke

Waarom kiest Jachtloods uitsluitend voor deze merken bij een warmtebeeldkijker kopen? Dit simpelweg omdat zij kwaliteitsproducten leveren. En goede service en garantievoorwaarden hebben.

Hieronder gaan we het een en ander vertellen over de verschillende modellen van de desbetreffende merken. En wat u ermee kunt doen.

1. De verschillende opties warmtebeeldkijker

In de categorie warmtebeeldkijker zijn 3 verschillende types te onderscheiden:

 1. Warmtebeeld Spotter
 2. Warmtebeeld Voorzetkijker
 3. Warmtebeeld Richtkijker

Met een warmtebeeld spotter kunt u, de naam zegt het al, alléén spotten. Deze warmtebeeldspotters zijn handheld kijkers, welke u makkelijk in u hand kunt houden voor het spotten van wild. Ze zijn te verkrijgen van verschillende merken en in verschillende modellen.

1.1 Warmtebeeldkijker kopen: Pulsar

Pulsar wat gemaakt wordt in Letland, heeft verschillende kleinere spotters in het assortiment namelijk:

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van +/- € 1000,- en dat loopt op tot +/- € 2.349,-

Kenmerken Pulsar warmtebeeldkijker kopen

Waarom nu zoveel verschillende modellen? En waarom zit er zoveel prijsverschil in? Dit vragen veel mensen zich af. Pulsar wil inspelen op de wensen, de behoeften en het budget van de klanten. Zo bieden zij een passende optie voor iedereen die een warmtebeeldkijker wil kopen.

 • Met de Pulsar Axion XM30F heeft Pulsar een nieuw compact model op de markt gebracht waar u wild mee kunt spotten en u ook kunt opnemen. De Axion XM30F beschikt over 8 kleurenpalletten en 16GB intern geheugen. Dit alles met een 12 um pixel pitch.
 • Daarnaast heeft Pulsar onlangs twee nieuwe modellen op de markt gebracht namelijk, de Axion XQ38 en de Axion XQ38LRF. Deze 2 modellen zijn verbeterd qua beeldscherm en resolutie. Veel mensen vinden het lastig om in het donker de afstand in te schatten. Daarom heeft Pulsar de LRF functie ontworpen. LRF staat voor Laser Range Finder, welke dus de afstand meet in het donker. Wilt u zich niet meer vergissen in de afstand? Dan is de Pulsar Axion XQ38LRF het model voor u.

Verder heeft Pulsar ook wat betere/duurdere spotters in het assortiment, die ook een stuk groter qua formaat zijn:

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van +/- € 2.250,- en dat loopt op tot € 4.699,-

Waarom zijn deze Pulsar Helion spotters nu zoveel duurder?

Het verschil zit hem in de grote van het apparaat en de grote van de lens. Het is namelijk zo; hoe groter de lens, hoe verder dat u ermee kunt kijken en dus iets kunt waarnemen. Hoe kleiner de lens, hoe breder uw gezichtsveld is, maar daardoor kunt u niet zover weg kijken.

De Pulsar Accolade 2 LRF Pro is een model wat lijkt op een verrekijker (binoculair). Hiermee kunt u dus met twee ogen tegelijk kijken. Bij alle andere spotters van Pulsar kunt u maar met één oog kijken. Gebruikt u een spotter voor de jacht? Let dan op dat u met uw andere oog kijkt als waarmee u schiet. Dit omdat als u even door een warmtebeeldkijker heeft gekeken, u een blinde/zwarte vlek in uw oog heeft.

1.2 Infiray (Xeye)

Infiray is de producent van de warmtebeeld spotters en sommige richtkijkers van Liemke en Lahoux. Sinds een paar jaar zijn ze zelf op de markt gekomen met deze warmtebeeld kijkers onder de naam Xeye. Deze kijkers zijn dus identiek aan de eerder genoemde kijkers van Liemke en Lahoux alleen zijn deze voorzien van de Xeye software. Infiray heeft de volgende warmtebeeldspotters in het assortiment:

 • E2n V2.0
 • C2W
 • E3W
 • E3+ V2.0
 • E3 max V2.0
 • E6+ V3.0
 • E6 Pro V3.0
 • ZH38
 • FL25R
 • FH35R

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van +/- €850,- en dat loopt op tot € 3200,-

Infiray warmtebeeldkijker ontwikkelingen

Ook bij Infiray, en van de meest toonaangevende warmtebeeld producten, staat de ontwikkeling niet stil, waardoor er met regelmaat nieuwe modellen op de markt komen. Infiray houdt daarmee, net zoals Pulsar, rekening met de wensen en behoeften van de klant. Wilt u een instapmodel van Xeye Dan betaald u +/- € 850,-. En wilt u het beste van het beste, dan bent u een bedrag van rond de €3.200,- kwijt. Hoe duurder deze spotter worden, hoe beter te zijn. Het prijsverschil moet natuurlijk ergens in zitten.

Wilt u bijvoorbeeld wild spotten tot max 500 meter? Dan is de E2N al een goede spotter voor u. Wilt u verder dan 1000 meter spottten, opnemen en het duidelijkste beeld hebben? Kiest u dan voor de E6 Pro V3.0 Dankzij zijn 50mm lens en zijn 640×512 resolutie en 327.680 pixels zorgt deze kijker nog voor haarscherp beeld op de langere afstanden.

1.3 Liemke

Liemke, wat geassembleerd wordt in Duitsland, heeft uiteraard ook verschillende spotters in het assortiment namelijk:

 • Keiler 13 PRO
 • Keiler 18 PRO
 • Keiler 35 PRO (2020)
 • Keiler 36 PRO (2020)
 • Keiler 25 LRF

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van € 1.150,- en dat loopt op tot € 3.800,-

Zoals u kunt zien wordt er momenteel bij Liemke niet veel geïnnoveerd wat resulteert in dat er geen nieuwe modellen op de markt gebracht worden. Als we kijken dateren de meeste kijkers uit het jaar 2020 en lopen ze qua specificaties ver achter op Infiray.

Warmtebeeld Voorzetkijker

Warmtebeeld voorzetkijker, wat is dat nu eigenlijk? En waarom zou u kiezen voor een voorzetkijker?

Een voorzetkijker is een kijker welke u voorop uw eigen richtkijker plaatst. Het plaatsen van deze kijker gebeurt door middel van een Rusan adapter, welke apart bijbesteld moet worden. Het team van Jachtloods kiest door de adapters van Rusan omdat deze van zeer goede kwaliteit zijn. Daarnaast zijn ze vrij dun van materiaal en eenvoudig te monteren.

2. Waarom zou u kiezen voor een voorzetkijker?

Dit is een vraag die wij vaak stellen aan de mensen bij ons in de winkel. Of de mensen komen al met deze vraag bij ons binnen.

 • Mensen die zowel willen spotten als schieten met warmtebeeld, maar géén twee kijkers willen kopen kiezen vaak voor een warmtebeeldvoorzetkijker. Want met de meeste modellen kunt u zowel spotten als schieten.
 • Wilt u het beste van 2 werelden? Kiest u dan voor een warmtebeeldvoorzetkijker. Wanneer u voor deze oplossing kiest, houd er dan rekening mee dat u de kijker moet wisselen van spotter naar voorzet, wat dus wat extra tijd kost. En het is belangrijk dat, wanneer het moment daar is, u uw zenuwen onder controle kunt houden.

2.1 Pulsar

Pulsar heeft 4 verschillende warmtebeeldvoorzetkijkers in zijn assortiment:

 • Pulsar Proton XQ30
 • Pulsar Proton FXQ30
 • Pulsar Krypton FXG30
 • Pulsar Krypton XG50

Deze modellen variëren in prijs van € 2.700,- tot € 4.350,-

Het verschil bij deze modellen zit hem in dat ze met en zonder oculair geleverd worden. Zo worden de modellen waar de F bij staat vermeld zonder oculair geleverd. De Pulsar Proton FXQ30 is het nieuwste model, welke wat gunstiger geprijsd is dan de Pulsar Krypton.

Let op! Er zijn 2 dingen ontzettend belangrijk als u één van deze warmtebeeldvoorzetkijkers van Pulsar heeft of aan wilt schaffen.

 1. Wanneer u hem voorop uw eigen richtkijker monteert, zet dan de vergroting van uw eigen kijker zo klein mogelijk. Hierdoor heeft u het beste en mooiste beeld. Daarna kunt u altijd uw vergroting nog naar boven aanpassen.
 2. Inschieten. Als u één van deze kijkers in uw bezit heeft, of aan wilt schaffen, houd er dan rekening mee dat u deze kijker altijd moet inschieten of tenminste één controle schot moet doen. Dit is van essentieel belang als u de kijker voor de 1e keer gebruikt. Zit het schot niet goed, dan moet de voorzetkijker bijgesteld worden. U kunt dit doen door de X- en Y-as aan te passen. Zit uw schot goed, zorg er dan altijd voor dat u de kijker op de juiste manier terugplaatst, zodat daar geen verschil in kan ontstaan. 

Wat is inschieten?

Dit houd simpelweg in dat u het richtkijker verplaatst met de X- en Y-as naar het punt waar uw kogel op de kaart is gekomen. Heeft u deze op de juiste plek gezet, sla de gegevens dan op in de kijker. Zet de kijker hierna één keer aan en uit en dan is alles in orde.

2.2 Infiray (Xeye)

Infiray heeft 4 verschillende warmtebeeldvoorzetkijkers in zijn assortiment:

 1. CTP13
 2. CML25
 3. CH50
 4. CL42

Deze modellen variëren in prijs van € 1.350,- tot € 3.800,-

De CTP13 is een kleine compact warmtebeeldvoorzetkijker (lens van 13mm). Schiet u niet verder van +/-80m dan is deze kijker al een oplossing voor u. In tegenstelling tot Pulsar hoeft u deze maar één keer in te schieten en dan blijft deze kijker staan zoals u hem heeft ingeschoten en daarna opgeslagen.

De CML25 is een voorzetkijker met 25mm lens welke nog is gemaakt met een 17um pixel pitch.

De CL42 is met 42mm lens is exact dezelfde kijker als de Liemke Merlin 42.

De CH50 (met 50mm lens) is uitgerust met 12 micron pixel pitch met 327.680 pixels waardoor u uw eigen richtkijker zelfs tot vergroting 8 kunt draaien zonder dat u wazig beeld krijgt. Hierdoor is wild aanspreken op grotere afstanden mogelijk.

2.3 Liemke

Liemke heeft 3 verschillende warmtebeeldvoorzetkijkers in zijn assortiment:

 1. Merlin 13
 2. Merlin 35
 3. Merlin 42 (2020)

Deze modellen variëren in prijs van € 2.000,- tot € 4.250,-

Voor deze Merlin modellen geldt eigenlijk hetzelfde als bij de modellen van Lahoux.

 • De Merlin 13 is het kleine compacte model, welke u ook niet eenvoudig als spotter kunt gebruiken. Dit omdat er ook géén oculair bij zit. Deze kunt u er wel los bijbestellen, zodat het spotten wat makkelijker wordt.
 • De Merlin 35 heeft een 35mm lens welke ervoor zorgt dat u 1235 meter warmtebronnen kunt waarnemen. Met zijn standaard 2.5x vergroting kunt u het wild nog beter aanspreken.
 • De Merlin 42 is het paradepaardje van Liemke uit de Merlin lijn. Dit populaire model heeft een extreem goed beeld dankzij zijn 42mm lens en zijn 384×288 sensor. U kunt hier tot op 1482 meter nog warmtebronnen mee detecteren.

In tegenstelling tot Pulsar hoeft u deze modellen van Liemke maar één keer in te schieten en dan blijft deze kijker staan zoals u hem heeft ingeschoten en daarna opgeslagen.

3. Warmtebeeld Richtkijker

Een warmtebeeld richtkijker, de naam zegt het al het is een warmtebeeldkijker die u rechtstreeks op uw geweer monteert. Met een warmtebeeld richtkijker kunt u uw doel nog beter waarnemen alvorens u de trekker overhaalt. U kunt met een warmtebeeld richtkijker ook spotten. Maar dit is niet zo handig, omdat u dan telkens met uw geweer moet zwaaien. Bijna iedereen gebruikt deze kijker dus ook echt alléén als richtmiddel.

3.1 Pulsar

Pulsar heeft 5 verschillende warmtebeeld richtkijkers in zijn assortiment:

 1. Pulsar Thermion 2 XQ38
 2. Pulsar Thermion 2 XQ50
 3. Pulsar Thermion 2 XP50
 4. Pulsar Trail 2 XQ50LRF
 5. Pulsar Trail 2 XP50LRF

Deze modellen variëren in prijs van € 2.899,- tot € 4.890,-

De Pulsar Thermion modellen lijken veel op een “normale” richtkijker en de Pulsar Trail modellen zien er wat meer “hi tech” uit. Het grote voordeel van de Pulsar Trail modellen is dat deze zijn voorzien van een Laser Range Finder. Dit zodat u geen vergissing meer hoeft te maken op het gebied van afstand. Wilt u in de Pulsar Thermion of Pulsar Trail lijn de beste van de beste kijker, kies dan voor het XP50 model.

3.2 Infiray (Xeye)

Infiray heeft 3 warmtebeeld richtkijkers in zijn assortiment.

 1. Xeye TL35
 2. Xeye TH35
 3. Rico RH50

De Xeye en de TL35 serie zien er, net zoals de Pulsar Thermion, uit als een gewone richtkijker. Het grote verschil tussen de TL35 en de TH35 is dat de TL35 een vierkant scherm heeft en de TH35 heeft een rondscherm. Daarnaast is een ontzettend belangrijk verschil met de Pulsar Thermion dat deze Xeye kijkers al werken met een 12um pixel pitch waardoor u nog beter en contrastrijker beeld heeft.

De Rico RH50 is vergelijkbaar met de Pulsar Trail en is te bestellen mét en zonder afstandsmeter (LRF). Daarnaast is ook deze kijker al voorzien van een 12 um pixel pitch waardoor u niets hoeft te missen.

3.3 Liemke

Liemke heeft geen warmtebeeld richtkijker in zijn assortiment.

3.4 ATN

ATN heeft 6 verschillende warmtebeeld richtkijkers in zijn assortiment:

 1. ATN 19mm lens 1.25 – 5x vergroting
 2. ATN 25mm lens 2 – 8x vergroting
 3. ATN 50mm lens 4.5 – 18x vergroting
 4. ATN 75mm lens 7 – 28x vergroting
 5. ATN Mars LT 19 mm lens 3-6x vergroting
 6. ATN Mars LT 19mm lens 4-8x vergroting

Deze modellen variëren in prijs van € 1.449,- tot € 4.649,-

Zoals u kunt zien, hoe groter de lens, hoe groter de startvergroting is. Van deze 4 modellen zijn de 50mm en de 75mm lens de meeste verkochte modellen. Het grote voordeel van deze ATN warmtebeeld richtkijkers is de accu duur. Deze ingebouwde accu’s gaan 18 uur lang mee. Hierdoor komt u dus niet snel zonder accu te zitten. Wilt u in het donker toch zeker kunnen zijn van de afstand? En deze ook kunnen meten? Dan kunt u kiezen om de ABL 1000 of de ABL1500 hierbij aan te schaffen. De ABL1000 meet de afstand tot 1000 meter en de ABL1500 doet dit tot 1500 meter.

De ATN Mars LT serie, is de budget variant van de ATN Mars serie. De Mars LT is een kleinere, compacte warmtebeeld richtkijker zonder toeters en bellen. Deze kijkers worden meestal op luchtbuksen geplaatst voor het bestrijden van ongedierte.

Noot! Zoals u hierboven heeft kunnen lezen heeft ATN tot op dit moment nog géén warmtebeeld spotters of voorzetkijkers. Deze zijn nog in ontwikkeling en zullen nog op de markt komen.

Persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen over het kopen van een warmtebeeldkijker? Of wilt u op advies op maat? Neem dan contact op met onze specialisten, wij kunnen u perfect voorzien van het juiste praktijk advies en zo voorkomt u een miskoop!

Neem contact op
De waardering van jachtloods.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1274 reviews.