Warmtebeeldkijker kopen: alles wat u moet weten

Pulsar axion warmtebeeldkijker

Een warmtebeeldkijker, wie heeft er nu niet van gehoord? Veel mensen zijn er naar op zoek of hebben er al één of meerdere in hun bezit. Mensen die eenmaal een warmtebeeldijker hebben gehad, kunnen niet meer zonder. Wij bij Jachtloods zeggen: “het werkt verslavend”.

Een warmtebeeldcamera, wat is dat nu eigenlijk?

Een warmtebeeldkijker is een speciaal soort camera welke specifiek gericht is op het infrarode deel van de straling. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur is, maar wat de temperatuur is. Een warmtebeeldcamera detecteert dus straling. Hoe hoger de temperatuur, des te meer straling er te detecteren is. Als u wild wilt gaan spotten, dan is dit dus het ideale hulpmiddel. Wild is namelijk warmer dan zijn omgeving waardoor het super goed te detecteren is. Met warmtebeeld kunt u overdag maar ook in de nacht spotten. Dit in tegenstelling tot restlichtversterkers welke u alleen in de nacht kunt gebruiken.

Wat verder een groot voordeel van warmtebeeld is, is dat u niet afhankelijk bent van het weer. Hangt er bijvoorbeeld een mistbank of regent het een beetje? Geen probleem, een warmtebeeldkijker detecteert de straling zelfs in deze weersomstandigheden. U kunt met deze techniek totde kleinste dieren (muizen), spotten in bijvoorbeeld het bos. Houd er rekening mee dat u met een warmtebeeldkijker niet door glas kunt kijken, dit omdat de straling dan terug wordt gekaatst.

Warmtebeeldkijker kopen: merken

Het team van Jachtloods, dat door de jaren heen, veel ervaring heeft opgebouwd met deze techniek, heeft ervoor gekozen om alleen de betere merken te verkopen. Denk hierbij aan:

 • Pulsar
 • ATN
 • Lahoux
 • Liemke

Waarom kiest Jachtloods uitsluitend voor deze merken bij een warmtebeeldkijker kopen? Dit simpelweg omdat zij kwaliteitsproducten leveren. En goede service en garantievoorwaarden hebben.

Hieronder gaan we het een en ander vertellen over de verschillende modellen van de desbetreffende merken. En wat u ermee kunt doen.

De verschillende opties warmtebeeldkijker

In de categorie warmtebeeldkijker zijn 3 verschillende types te onderscheiden:

 1. Warmtebeeld Spotter
 2. Warmtebeeld Voorzetkijker
 3. Warmtebeeld Richtkijker

1. Warmtebeeld Spotter

Met een warmtebeeld spotter kunt u, de naam zegt het al, alléén spotten. Deze warmtebeeldspotters zijn handheld kijkers, welke u makkelijk in u hand kunt houden voor het spotten van wild. Ze zijn te verkrijgen van verschillende merken en in verschillende modellen.

1.1 Warmtebeeldkijker kopen: Pulsar

Pulsar wat gemaakt wordt in Letland, heeft verschillende kleinere spotters in het assortiment namelijk:

 • Pulsar Axion XM22
 • Pulsar Axion Key XM30
 • Pulsar Axion XM30s
 • Pulsar Axion XQ38
 • Pulsar Axion XQ38LRF

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van € 999,- en dat loopt op tot € 2.349,-

Kenmerken Pulsar warmtebeeldkijker kopen

Waarom nu zoveel verschillende modellen? En waarom zit er zoveel prijsverschil in? Dit vragen veel mensen zich af. Pulsar wil inspelen op de wensen, de behoeften en het budget van de klanten. Zo bieden zij een passende optie voor iedereen die een warmtebeeldkijker wil kopen.

 • Met de Pulsar XM22 heeft Pulsar een budget model op de markt gebracht waar u wild mee kunt spotten zonder dat er teveel toeters en bellen op het apparaat zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleuren en wifi functie welke op dit toestel ontbreken.
 • Zijn er klanten die deze functies er wel graag op willen hebben? Uiteraard zijn die er. Daarom heeft Pulsar bijvoorbeeld de Axion XM30s op de markt gebracht. Dit compacte model is de uitgebreide versie van de XM22.
 • Daarnaast heeft Pulsar onlangs twee nieuwe modellen op de markt gebracht namelijk, de Axion XQ38 en de Axion XQ38LRF. Deze 2 modellen zijn verbeterd qua beeldscherm en resolutie. Veel mensen vinden het lastig om in het donker de afstand in te schatten. Daarom heeft Pulsar de LRF functie ontworpen. LRF staat voor Laser Range Finder, welke dus de afstand meet in het donker. Wilt u zich niet meer vergissen in de afstand? Dan is de Pulsar Axion XQ38LRF het model voor u.

Verder heeft Pulsar ook wat betere/duurdere spotters in het assortiment, die ook een stuk groter qua formaat zijn:

 • Pulsar Helion 2 XQ38F
 • Pulsar Helion 2 XQ50F
 • Pulsar Helion 2 XP50
 • Pulsar Accolade 2 XP50LRF

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van € 2.349,- en dat loopt op tot € 4.699,-

Waarom zijn deze Pulsar Helion spotters nu zoveel duurder?

Het verschil zit hem in de grote van het apparaat en de grote van de lens. Het is namelijk zo; hoe groter de lens, hoe verder dat u ermee kunt kijken en dus iets kunt waarnemen. Hoe kleiner de lens, hoe breder uw gezichtsveld is, maar daardoor kunt u niet zover weg kijken.

De Pulsar Accolade 2 XP50LRF is een model wat lijkt op een verrekijker (binoculair). Hiermee kunt u dus met twee ogen tegelijk kijken. Bij alle andere spotters van Pulsar kunt u maar met één oog kijken. Gebruikt u een spotter voor de jacht? Let dan op dat u met uw andere oog kijkt als waarmee u schiet. Dit omdat als u even door een warmtebeeldkijker heeft gekeken, u een blinde/zwarte vlek op uw oog heeft.

1.2 Lahoux

Lahoux, welke geassembleerd worden in Nederland, heeft ook verschillende spotters in het assortiment namelijk:

 • Spotter M
 • Spotter P
 • Spotter
 • Pro V
 • Pro 25
 • Pro 35V
 • Elite 35
 • Elite 50

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van € 1.163,- en dat loopt op tot € 4.118,-

Lahoux warmtebeeldkijker ontwikkelingen

Ook bij Lahoux staat de ontwikkeling niet stil, waardoor er met regelmaat nieuwe modellen op de markt komen. Lahoux houdt daarmee, net zoals Pulsar, rekening met de wensen en behoeften van de klant. Wilt u een instapmodel van Lahoux? Dan betaald u iets meer dan € 1.100,-. En wilt u het beste van het beste, dan bent u een bedrag van rond de €4.100,- kwijt. Hoe duurder deze spotter worden, hoe beter te zijn. Het prijsverschil moet natuurlijk ergens in zitten.

Wilt u bijvoorbeeld wild spotten tot max 500 meter? Dan is de Spotter M al een goede spotter voor u. Wilt u verder dan 1000 meter spottten, opnemen en het duidelijkste beeld hebben? Kiest u dan voor de Elite 50. Dankzij zijn 50mm lens en zijn 640×480 VOx resolutie zorgt deze kijker nog voor haarscherp beeld op de langere afstanden.

1.3 Liemke

Liemke, wat geassembleerd wordt in duitsland, heeft uiteraard ook verschillende spotters in het assortiment namelijk:

 • Keiler 13 PRO
 • Keiler 18 PRO
 • Keiler 35 PRO (2020)
 • Keiler 36 PRO (2020)
 • Keiler 50 PRO (2020)
 • Keiler 25 LRF

Deze spotters beginnen bij een aanschafprijs van € 1.150,- en dat loopt op tot € 3.800,-

Zoals u kunt zien zitten de mensen bij Liemke ook niet bepaald stil. Net zoals bij Pulsar en Lahoux komen er van Liemke ook telkens nieuwe modellen op de markt. Deze modellen zijn uiteraard weer verbeterd ten opzichte van het vorige model. Qua verbeteringen kunt u denken aan het beeldscherm, de resolutie en de software. Wilt u van Liemke een instapmodel dan betaald u rond de € 1.150,-. En wilt u het topmodel dan bent u rond de € 3.800,- kwijt. Zoals u kunt zien heeft Liemke in 2020 nog behoorlijk wat nieuwe modellen op de markt gebracht.

Verder heeft Liemke slim ingespeeld op het feit dat veel mensen in het donker de afstand niet in kunnen schatten. Speciaal hiervoor hebben ze de Keiler 25 LRF op de markt gebracht. Wilt u zich in het donker niet meer vergissen in de afstand? Dan is deze Keiler 25 LRF de oplossing voor u.

2. Warmtebeeld Voorzetkijker

Warmtebeeld voorzetkijker, wat is dat nu eigenlijk? En waarom zou u kiezen voor een voorzetkijker?

Een voorzetkijker is een kijker welke u voorop uw eigen richtkijker plaatst. Het plaatsen van deze kijker gebeurt door middel van een Rusan adapter, welke apart bijbesteld moet worden. Het team van Jachtloods kiest door de adapters van Rusan omdat deze van zeer goede kwaliteit zijn. Daarnaast zijn ze vrij dun van materiaal en eenvoudig te monteren.

Waarom zou u kiezen voor een voorzetkijker?

Dit is een vraag die wij vaak stellen aan de mensen bij ons in de winkel. Of de mensen komen al met deze vraag bij ons binnen.

 • Mensen die zowel willen spotten als schieten met warmtebeeld, maar géén twee kijkers willen kopen kiezen vaak voor een warmtebeeldvoorzetkijker. Want met de meeste modellen kunt u zowel spotten als schieten.
 • Wilt u het beste van 2 werelden? Kiest u dan voor een warmtebeeldvoorzetkijker. Wanneer u voor deze oplossing kiest, houd er dan rekening mee dat u de kijker moet wisselen van spotter naar voorzet, wat dus wat extra tijd kost. En het is belangrijk dat, wanneer het moment daar is, u uw zenuwen onder controle kunt houden.

2.1 Pulsar

Pulsar heeft 3 verschillende warmtebeeldvoorzetkijkers in zijn assortiment:

 • Pulsar Core FXQ50
 • Pulsar Core FXQ55
 • Pulsar Krypton FXG50

Deze modellen variëren in prijs van € 3.200,- tot € 4.250,-

Het verschil bij deze modellen zit hem in de vergroting, zo heeft de FXQ55 een grotere vergroting van de FXQ50 en de sensor. De Krypton FXG50 is het nieuwste model met een verbeterde sensor, waardoor u nog duidelijker/scherper beeld heeft voor het observeren en schieten.

Let op! Er zijn 2 dingen ontzettend belangrijk als u één van deze warmtebeeldvoorzetkijkers van Pulsar heeft of aan wilt schaffen.

 1. Wanneer u hem voorop uw eigen richtkijker monteert, zet dan de vergroting van uw eigen kijker zo klein mogelijk. Hierdoor heeft u het beste en mooiste beeld. Daarna kunt u altijd uw vergroting nog naar boven aanpassen.
 2. Kalibreren. Als u één van deze kijkers in uw bezit heeft, of aan wilt schaffen, houd er dan rekening mee dat u deze kijker altijd moet kalibreren. Dit moet telkens gebeuren als u hem van uw eigen richtkijker heeft afgehaald en wij adviseren ook, om het te controleren nadat u geschoten heeft.

Wat is Kalibreren?

Dit houd simpelweg in dat u het hulpkruis van de warmtebeeldvoorzetkijker precies op het middelpunt van uw eigen richtkijker zet. Doet u dit niet, dan is de kans zeer groot dat uw schot niet op de juiste plaats zit of dat uw zelfs uw doel volledig mist.

2.2 Lahoux

Lahoux heeft 3 verschillende warmtebeeldvoorzetkijkers in zijn assortiment:

 1. Lahoux Clip
 2. Lahoux Horus
 3. Lahoux Horus Elite

Deze modellen variëren in prijs van € 3.150,- tot € 7.000,-

De Lahoux Clip is een kleine compact warmtebeeldvoorzetkijker, welke u ook als spotter kunt gebruiken. Let op, bij dit model wordt geen oculair meegeleverd waardoor het wat lastiger wordt om hiermee te spotten.
In tegenstelling tot Pulsar hoeft u deze maar één keer in te schieten en dan blijft deze kijker staan zoals u hem heeft ingeschoten en daarna opgeslagen.

De Lahoux Horus is uitgerust met 12 micron pixels waardoor u uw eigen richtkijker zelfs tot vergroting 10 kunt draaien zonder dat u wazig beeld krijgt. Hierdoor is wild aanspreken op grotere afstanden mogelijk.

Wilt u het beste van het beste van Lahoux? Kiest u dan voor de Lahoux Horus Elite. Dit model is de uitgebreide versie van de Lahoux Horus met nog duidelijke beeld.

2.3 Liemke

Liemke heeft 3 verschillende warmtebeeldvoorzetkijkers in zijn assortiment:

 1. Merlin 13
 2. Merlin 35
 3. Merlin 42 (2020)

Deze modellen variëren in prijs van € 2.000,- tot € 4.250,-

Voor deze Merlin modellen geldt eigenlijk hetzelfde als bij de modellen van Lahoux.

 • De Merlin 13 is het kleine compacte model, welke u ook niet eenvoudig als spotter kunt gebruiken. Dit omdat er ook géén oculair bij zit. Deze kunt u er wel los bijbestellen, zodat het spotten wat makkelijker wordt.
 • De Merlin 35 heeft een 35mm lens welke ervoor zorgt dat u 1235 meter warmtebronnen kunt waarnemen. Met zijn standaard 2.5x vergroting kunt u het wild nog beter aanspreken.
 • De Merlin 42 is het paradepaardje van Liemke uit de Merlin lijn. Dit populaire model heeft een extreem goed beeld dankzij zijn 42mm lens en zijn 384×288 sensor. U kunt hier tot op 1482 meter nog warmtebronnen mee detecteren.

In tegenstelling tot Pulsar hoeft u deze modellen van Liemke maar één keer in te schieten en dan blijft deze kijker staan zoals u hem heeft ingeschoten en daarna opgeslagen.

3. Warmtebeeld Richtkijker

Een warmtebeeld richtkijker, de naam zegt het al het is een warmtebeeldkijker die u rechtstreeks op uw geweer monteert. Met een warmtebeeld richtkijker kunt u uw doel nog beter waarnemen alvorens u de trekker overhaalt. U kunt met een warmtebeeld richtkijker ook spotten. Maar dit is niet zo handig, omdat u dan telkens met uw geweer moet zwaaien. Bijna iedereen gebruikt deze kijker dus ook echt alléén als richtmiddel.

3.1 Pulsar

Pulsar heeft 6 verschillende warmtebeeld richtkijkers in zijn assortiment:

 1. Pulsar Thermion XQ38
 2. Pulsar Thermion XQ50
 3. Pulsar Thermion XM50
 4. Pulsar Thermion XP50
 5. Pulsar Trail 2 XQ50LRF
 6. Pulsar Trail 2 XP50LRF

Deze modellen variëren in prijs van € 2.899,- tot € 4.990,-

De Pulsar Thermion modellen lijken veel op een “normale” richtkijker en de Pulsar Trail modellen zien er wat meer “hi tech” uit. Het grote voordeel van de Pulsar Trail modellen is dat deze zijn voorzien van een Laser Range Finder. Dit zodat u geen vergissing meer hoeft te maken op het gebied van afstand. Wilt u in de Pulsar Thermion of Pulsar Trail lijn de beste van de beste kijker, kies dan voor het XP50 model.

3.2 Lahoux

Lahoux heeft geen warmtebeeld richtkijker in zijn assortiment.

3.3 Liemke

Liemke heeft geen warmtebeeld richtkijker in zijn assortiment.

3.4 ATN

ATN heeft 4 verschillende warmtebeeld richtkijkers in zijn assortiment:

 1. ATN 19mm lens 1.25 – 5x vergroting
 2. ATN 25mm lens 2 – 8x vergroting
 3. ATN 50mm lens 4.5 – 18x vergroting
 4. ATN 75mm lens 7 – 28x vergroting

Deze modellen variëren in prijs van € 2.395,- tot € 4.649,-

Zoals u kunt zien, hoe groter de lens, hoe groter de startvergroting is. Van deze 4 modellen zijn de 50mm en de 75mm lens de meeste verkochte modellen. Het grote voordeel van deze ATN warmtebeeld richtkijkers is de accu duur. Deze ingebouwde accu’s gaan 18 uur lang mee. Hierdoor komt u dus niet snel zonder accu te zitten. Wilt u in het donker toch zeker kunnen zijn van de afstand? En deze ook kunnen meten? Dan kunt u kiezen om de ABL 1000 of de ABL1500 hierbij aan te schaffen. De ABL1000 meet de afstand tot 1000 meter en de ABL1500 doet dit tot 1500 meter.

Noot! Zoals u hierboven heeft kunnen lezen heeft ATN tot op dit moment nog géén warmtebeeld spotters of voorzetkijkers. Deze zijn nog in ontwikkeling en zullen nog op de markt komen.

De waardering van jachtloods.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 220 reviews.