In de wereld van de wildcamera`s zit een groot verschil qua prijs. De ene wildcamera begint bij €75,- en een ander kost weer €350,-. Hier tussen zitten ook nog diverse prijzen. Vanwaar dit grote prijsverschil? Hoe komt dit tot stand? Dat zullen wij u hieronder uitleggen.

Wat kost een wildcamera: prijs-kwaliteit relatie

Alle waar naar zijn geld is een veel voorkomend gezegde. Bij wildcamera`s is dit niet anders. Wanneer u een duurdere camera neemt, neemt de kwaliteit vaak aanzienlijk toe. Deze kwaliteit kan onderverdeeld worden in diverse onderdelen:

 • Camera(lens)
 • Sensor
 • Instellingen
 • 4G
 • Zonnepaneel
 • Wifi

Wat kost een wildcamera toegelicht

We nemen graag de diverse onderdelen door om toe te lichten hoe deze van invloed zijn op de prijs van een wildcamera. Zo wordt duidelijker dat het antwoord op de prijs ‘Wat kost een wildcamera’ niet zo makkelijk te geven is.

> Camera(lens)

De cameralens is een belangrijk onderdeel van de camera. Deze maakt de foto`s en zorgt voor de helderheid en scherpte. Je hebt camera`s met 12 megapixels maar ook camera`s met meer dan 30 megapixels. Des te meer van deze pixels, des te beter de kwaliteit van de foto. U zult begrijpen dat de goedkopere modellen uitgerust zijn met lage pixels waardes en de duurdere met een hoger aantal megapixels. Wanneer u scherpe foto`s heeft kunt u veel meer waarnemen dan wanneer u vage onduidelijke foto`s heeft. Denk hier goed aan voordat u een keuze maakt qua uitvoering. Op internet kunt u tal van vergelijkingen zien tussen de diverse lenzen en camera`s. Hier kunt u al veel product informatie vandaan halen.

> Sensor

De sensor is het gedeelte voor op de camera die de beweging waarneemt. Een onmisbaar onderdeel die goed zijn werk moet doen. Het verschil tussen een goedkope wildcamera en een duurdere wildcamera is als volgt. Beide kunnen beweging detecteren op 20 meter. Een duurder model kan op deze afstand een vos detecteren waarbij de goedkopere niks merkt en geen foto`s maakt. De goedkopere moet een voorwerp voorbij zien komen zo groot als een auto om de beweging te detecteren en een foto te maken. Ook hebben de sensoren verschillende hoeken vanwaar uit zij foto`s en filmpjes kunnen maken. De duurdere versies hebben grotere en bredere hoeken waardoor er meer wordt vastgelegd wanneer er beweging wordt waargenomen. Let hier heel goed op bij het maken van een keuze. Wat wil ik vastleggen en op welke afstand? Kijk niet naar de prijs maar naar de opties, dit voorkomt te hoge verwachtingen en teleurstellingen.

> Instellingen

De instellingen van de wildcamera`s zijn heel divers. Het ligt voor de hand dat de duurdere modellen vaak meer mogelijkheden hebben. Hieronder een korte uitleg:

 • Opnames zijn mogelijk van foto`s, video`s of foto`s & video`s en de lengte van de video`s. Omdat video`s veel batterijen gebruiken en veel ruimte op de SD kaart innemen is het soms fijn om de wildcamera in te stellen op alleen foto`s.
 • Instellingen van de megapixels
 • Geluid bij de video`s of juist geen geluid
 • Tijdvakken (Timer), tijdstippen waarin foto`s en video`s worden gemaakt en daarbuiten niet. Dit kan interessant zijn als u alleen maar in het donker beelden wilt maken. U stelt de camera in vanaf 22:00 tot 05:00 en alleen tussen die tijd neemt de camera beelden op.
 • Timelaps, de camera maakt om een ingestelde tijd steeds 1 foto. Bijvoorbeeld elk uur eentje, hierbij hoeft hij geen beweging te detecteren.
 • Trail mode, met deze modus maakt de camera foto`s of video`s wanneer hij een beweging detecteert. De trail modus zit op iedere camera maar afhankelijk van de prijs kan hij ook video`s maken.
 • Foto burst, hiermee maakt de camera heel snel achter elkaar meerdere foto`s.
 • Software update, duurdere camera`s hebben de mogelijkheid tot een software update. Fabrikanten plaatsen deze update op hun website zodat u deze kunt downloaden. Hiermee kunt u uw camera weer helemaal updaten volgens de laatste instellingen.
 • Informatie balk, hierin staat bij de foto`s de volgende info: Tijd, datum, temperatuur en naam van de camera.

> 4G functie

De camera`s die zijn uitgerust met een 4G functie sturen de beelden door naar een email adres. Wanneer deze beelden worden gemaakt ontvangt u binnen een tot enkele minuten het bestand. Dit heeft een aantal voordelen t.o.v. een gewone wildcamera.
Wanneer u beelden binnen krijgt van wild weet u dat deze nu op de plek staan. U kunt dan in de auto springen en daar naartoe rijden. Ook worden deze camera`s ter beveiliging van terreinen gebruikt. U kunt meerdere camera`s koppelen aan een en hetzelfde email adres. Wanneer u beelden binnen krijgt van bijvoorbeeld inbrekers kunt u direct de politie waarschuwen.
En het laatste voordeel is dat u niet iedere keer naar de camera toe moet gaan om de SD-kaart eruit te halen wanneer u de beelden wilt bekijken. Deze 4G camera`s werken op een prepaid kaart en verbruiken een cent om een foto door te sturen.

> Zonnepaneel / Accu

Wildcamera`s kunnen best wel wat stroom verbruiken. Denk hierbij aan lange filmpjes of nachtbeelden waarbij de Infrarood lamp gebruikt wordt. Standaard hebben de wildcamera`s tussen de 4 en de 12 batterijen nodig om te functioneren maar er zijn nog andere mogelijkheden.
Een wildcamera met een zonnepaneel, deze laad zichzelf op wanneer de zon schijnt en gebruikt deze energie wanneer de zon niet meer aanwezig is. Dit scheelt een hoop batterijen wat beter is voor het milieu en vele ritjes naar de camera om de batterijen te vervangen.
Ook is het mogelijk om sommige camera`s aan te sluiten op een 6 volt accu. Dit zorgt ervoor dat de camera veel langer actief kan zijn dan met een setje batterijen. Dit kan oplopen tot een standby tijd van meerdere maanden. Check van te voren goed of het mogelijk is om de gewenste camera aan te sluiten op een accu.

> Wifi

Ook zijn er wildcamera`s met een wifi functie, deze creëren hun eigen wifispot waarmee u met uw telefoon verbinding kunt maken. Hierdoor kunt u gemakkelijk de foto`s en video`s downloaden naar uw telefoon zonder de SD-kaart eruit te hoeven halen. Met deze functie kunt u ook live meekijken met de wildcamera via uw telefoonscherm. Let wel: U moet dan wel binnen Wifi-bereik zijn van de wildcamera.

Mocht u na deze uitleg tocht nog vragen hebben, dan kunt u altijd telefonisch of via de mail contact met ons opnemen. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1728 reviews.