Afstellen van een richtkijker

Op deze pagina vindt u alles over richtkijker montage. Wanneer u een luchtbuks of kogelgeweer voor de jacht heeft aangeschaft kunt u hier een richtkijker (vizier) op plaatsen. Omdat de terugslag van bovengenoemde nogal verschilt zult u een richtkijker op een kogelgeweer anders moeten monteren dan op een luchtbuks. We beginnen met de luchtbuks.

Een luchtbuks kan door 3 manieren aangedreven worden:

  1. (Gas)veer
  2. Co2
  3. PCP

Bij een (gas)veer vind de meeste terugslag plaats. De veer beweegt binnen in de buks en dit zorgt voor de terugslag. Het is daarom belangrijk dat de richtkijker goed wordt vastgezet met de juiste montageringen. Montageringen kunnen uit twee losse ringen bestaan of uit één gedeelte. Bij de montage op een (gas)veer buks is het heel belangrijk dat u de borgpin gebruikt. Iedere montage heeft een borgpin, deze pin moet in de rail van de buks geplaatst worden. Deze borgpin vangt de klap (terugslag) op. Als deze borgpin niet goed geplaatst wordt kan de richtkijker + montage gaan verschuiven over de luchtbuks. Dit zorgt ervoor dat u niet zuiver kan schieten.

Luchtbuksen die aangedreven worden door Co2 of perslucht (PCP), hebben geen terugslag. De richtkijkers die hier op gemonteerd worden kunnen met dezelfde montage worden vastgezet als de (gas)veer buksen. Maar hier hoeft de borgpin niet te worden gebruikt. De montage goed vast zetten op de rail is voldoende.

Luchtbuksen kunnen verschillende rails hebben:

  • Dovetail (11 mm)
  • Weaver / picantinny (22 mm)

Zorg ervoor dat u de goede montage ringen kiest bij de juiste rail.

Verder zijn er nog twee dingen heel belangrijk bij het kiezen van de juiste montage:

  • Buisdiameter: 25mm, 30mm of 34mm
  • Hoogte van de montage: low, medium of high

U moet deze drie dingen weten voor u de juiste montage kunt kiezen voor uw richtkijker / luchtbuks.

Luchtbuks afstellen

Nu komen we bij het afstellen van de luchtbuks. Als u de luchtbuks goed wilt afstellen adviseren wij altijd om dit zittend te doen bij voorkeur vanuit een schietsteun. Dit zorgt voor een stabiel schot waarna u de richtkijker kunt afstellen. Iedere richtkijker heeft twee stelschroeven, eentje bovenop de richtkijker en eentje aan de zijkant van de richtkijker. Met de bovenste stelschroef kunt u de hoogte corrigeren (omhoog – omlaag). Met de stelschroef aan de zijkant kunt u links en rechts instellen. Begin nooit op een te grote afstand met het afstellen, u dient te zien waar het kogeltje inslaat. Begin bijvoorbeeld met een meter of 15 á 20. Schiet op de roos en kijk waar het kogeltje terecht komt. Ga met de stelschroeven het kogeltje naar de roos geleiden. Stel: het kogeltje zit boven de roos en ver naar rechts. Dan dient u met de stelschroeven het kogeltje naar links te corrigeren en naar beneden. Dit staat duidelijk op de stelschroeven aangegeven. Schiet nogmaals en kijk wat er daarna nog gecorrigeerd dient te worden. Het kan zomaar zijn dat het wel 20 of 25 kogeltjes duurt voordat u zuiver de roos treft, dit is vaak afhankelijk van de ervaring van de schutter. Heeft u de richtkijker goed afgesteld? Dan kunt u de afstand verlengen naar bijvoorbeeld 50 meter, u hoeft dan nog maar kleine correcties uit te voeren met de stelschroeven.

Vuurwapen montage en afstelling

Voor vuurwapens gelden in grote lijnen dezelfde handelingen als voor een luchtbuks. Toch zijn er enkele afwijkingen die hieronder zullen worden uitgelegd.

Omdat een vuurwapen een vele malen grotere terugslag heeft zijn de montages sterker gebouwd. Deze montages zijn veel robuuster en zitten vaak anders vergrendeld dan de 11mm (dovetail) of 22mm (weaver / picantinny) montages. Dit kunnen zwenkmontages zijn om snel te wisselen van richtkijker. Of bijvoorbeeld een montage van Dentler, Innomount of Blaser, van alles is mogelijk bij een kogelbuks. Een klein kaliber kogel, zoals een .22lr kan wel worden voorzien van een luchtbuks montage. Dit komt omdat de terugslag hiervan gering is. De buisdiameter en hoogte van de montage worden hetzelfde bepaald als bij een luchtbuks.

Het afstellen gebeurd bij voorkeur op een schietbaan. Waarbij je met een luchtbuks de achtertuin nog kunt gebruiken is dit bij kogelschieten ondenkbaar. De kogel kan onder de juiste omstandigheden meerdere kilometers afleggen. Dus bij een kogelbuks wordt de afstelling gedaan op een schietbaan om dit onder gecontroleerde omstandigheden te doen.

De stelschroeven werken identiek als bij een luchtbuks: omhoog-omlaag en van links naar rechts. Bij een kogelbuks, en zeker bij de duurdere richtkijkers kan er nog een extra stelschroef op zitten.

  • Parallax schroef: om het beeld scherp te stellen op diverse afstanden
  • Turret: hiermee kunnen diverse afstanden worden ingesteld. Handig wanneer u op verschillende afstanden wilt kunnen schieten en wilt kunnen terugkeren naar een 0-punt.

Heeft u vragen?

Bovenstaande is ontzettend veel informatie. Mocht het voor u nog niet duidelijk zijn dan kunt u ons altijd bellen of mailen. Onze specialisten geven u graag persoonlijk toelichting. Overigens beschikt Jachtloods over een richtkijker montage service zowel voor luchtbuksen als voor jachtwapens.

Klantenservice