Er zijn veel merken en typen luchtbuksen. Van veerbuksen, persluchtbuksen (PCP), pompbuks, CO2 luchtbuks tot gasram luchtbuksen. Naast verschillende merken luchtbuksen zijn er ook verschillende kalibers. Maar welk luchtbuks kaliber is het beste en welk kaliber is geschikt voor u? Na het lezen van dit bericht weet u alles over de verschillende kaliber voor luchtbuksen. 

Wat is een kaliber luchtbuks?

Het kaliber is de doorsnede van de loop (en dus ook de kogel) en deze wordt in millimeters en inches aangegeven. Het meest gebruikte en voorkomende kaliber is 4.5 mm (.177”) gevolgd door het kaliber 5.5 mm (.22”). Maar er zijn nog veel andere kalibers beschikbaar, zoals de populaire kalibers 6.35 mm (.25″) en 7.62 mm (.30″). Tegenwoordig zijn er zelfs krachtigere perslucht buksen in 9 mm. De pellets (luchtbuks kogeltjes) bij lichte kalibers geven een vlakke kogelbaan. Luchtbuks kogels van zwaardere kalibers zijn weer minder windgevoelig en bieden meer impact. Hoe krachtiger de luchtbuks, hoe meer die eigenschappen doorschuiven richting grotere kalibers.

Ontdek hier ons ruime aanbod luchtbuksen in diverse kalibers. Bestel gemakkelijk online!

Welk luchtbuks kaliber is het beste?

De keuze voor een luchtbuks hangt er voornamelijk van af waar u de luchtbuks voor wilt gaan gebruiken. Wilt u schieten op schietkaarten of schietdoelen? op losse doeltjes of ongedierte bestrijding uitvoeren? Voor elke situatie is er een geschikte luchtbuks. Bent u een recreatieve schutter die het belangrijk vindt om mooie resultaten te schieten? Kies dan voor een luchtbuks van Weihrauch of persluchtbuks (PCP buks) van FX airguns. Deze luchtbuksen worden veelvuldig verkocht in de kalibers 4.5mm of 5.5mm. Of wilt u ongedierte bestrijden? Dan is het belangrijk dat u een krachtige luchtbuks gebruikt, bij voorkeur vanaf kaliber 5.5 mm. Kies daarbij voor een luchtbuks kogel dat voldoende impact en vermogen heeft, denk hierbij aan kogels met een inkeping of bolkop.

Bent u op zoek naar één van de krachtige PCP luchtbuks om mee te schieten? Hatsan levert over het algemeen krachtige PCP buksen voor een scherpe prijs. Deze buksen hebben dus ook op grotere afstand nog steeds impact.

Welke kaliber is geschikt voor mij?

Bij het bepalen van het juiste kaliber moet u dus duidelijk uw wens voor ogen houden. Wilt u ”plinken” op korte afstanden? Of wilt u wedstrijden schieten op 100 meter? Heeft u ons filmpje al gezien waarin wij uitleg geven over diverse luchtbukskogel kalibers?

Voor meer jagersadvies

Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze jachtwinkel. Wij staan voor u klaar voor het beste advies op maat.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1622 reviews.