Beste verrekijkers voor een haarscherp beeld

Op het gebied van verrekijkers is het makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien! Er zijn ontzettend vele merken die alle pretenderen de beste te zijn. Uiteraard zijn er ook nog vele prijsklassen waaruit u kunt kiezen. Als laatste is er ook nog de vraag; wanneer is een verrekijker goed genoeg voor de jacht? Wij van Jachtloods zien uiteraard alle merken voorbij komen en hebben ook de gelegenheid om deze modellen zelf te testen. In dit artikel willen wij dan ook onze praktijk ervaringen met u delen zodat u tot een gefundeerde aankoop komt voor de beste verrekijker voor uw gebruik.

Wij hebben dan ook een top 5 van verrekijkers opgesteld, zodat u in elke prijsklasse een verrekijker kunt kiezen met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Goede verrekijkers merken

Qua optiek kiezen wij voornamelijk voor de merken Hawke, Zeiss, Leica en Swarovski. Deze optiek merken bieden kwaliteit die u nooit in de steek laat. Mocht dat onverwachts toch het geval zijn, dan leveren deze merken ook zeer goede garantie. De Hawke verrekijkers hebben al jaren hun naam verdiend in de jachtwereld dankzij hun hoge kwaliteit verrekijkers tegen zeer scherpe prijzen. Leica en Swarovski staan wegens de hoge lichttransmissie en goede prestaties ook als uitstekend bekend als het gaat om de beste verrekijkers op de markt.

Nieuwe verrekijker uitzoeken: welk type?

Er zijn verschillende soorten verrekijkers verkrijgbaar. We zetten graag de opties die u tijdens uw zoektocht naar de allerbeste verrekijker kunt tegenkomen op een rij.

> Monculair

De monoculair is een enkele verrekijker, eentje die we doorgaans niet heel vaak zien. Deze is slechts geschikt voor het gebruik met één oog. Een sterrenkijker (telescoop) is een vorm van een monoculair.

> Binoculair dakkant

De binoculair dakkant is zoals u ze doorgaans ziet: het standaard model. Dakkant verrekijkers zijn rechtdoor, in tegenstelling tot de binoculair porro.

> Binoculair porro verrekijker

Het grootste voordeel van de porro verrekijkers is dat ze erg compact zijn. Bij de porro variant gaat het licht als het ware door een N-vorm. Het is een eenvoudig te produceren verrekijker en is hierdoor vaak goedkoper. Het nadeel is dat deze variant groter is en dus wat lastiger mee te nemen is.

> Spottingscope

Graag benoemen we de spottingscope apart. Deze zit als het ware tussen een dakkant verrekijker en een telescoop in. Deze wordt dan ook voor zeer specifieke toepassingen gebruikt. Een scope is alleen op een statief te gebruiken, omdat de vergrotingsfactor zo hoog is.
Verschillende soorten verrekijkers

Wat is belangrijk voor een goede verrekijker voor de jacht of natuurobservatie?

Als u op zoek gaat naar de ideale verrekijker voor uw gebruik, is het aan te raden om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Lichttransmissie

Hoe langer u kunt kijken in de schemer, hoe grote de kans op een succesvolle jacht.

2. Breed zichtveld

Hoe breder het zichtveld, hoe makkelijker u het wild kunt opzoeken. Met een breder gezichtsveld kunt u ook makkelijker bijvoorbeeld bewegende dieren volgen.

3. Vergroting

Voor de jacht zijn 8x of 10x vergroting de meest gebruikte vergrotingen.

4. Gewicht

Hoe lager het gewicht hoe prettiger de verrekijker in gebruik zal zijn. Een lichtgewicht verrekijker is vaak aan te raden over een zwaarder model.

Vergrotingsfactor van een dakkant verrekijker

Graag staan we nog extra still bij de vergrotingsfactor voor het uitzoeken van de beste verrekijker. De vergrotingsfactor is hoe sterk de verrekijker het beeld vergroot, en dus een object dichterbij doet overkomen dan dat deze werkelijk is. Staat iemand op 2000 meter van u vandaan, en heeft u een verrekijker met een vergrotingsfactor van 10? Dan lijkt het dus alsof de persoon op slechts 200 meter van u vandaan staat.

Doorgaans geldt dat een grotere factor een onrustiger beeld geeft, omdat wanneer u de kijker beweegt het beeld heel snel voorbij schiet. Hieronder staat een overzicht met advies voor het kiezen van de juiste factor.

  • Laag – 4x tot 6x – Dit is een vrij universeel toe te passen factor. Dit gebruikt u onder meer voor een concert, sport evenement of alledaagse toepassingen.
  • Middel – 7x tot 10x – Dit is al een wat specifiekere toepassing, zoals jacht, veldsport, het spotten van vogels.
  • Hoog – 12x en hoger – Dit is een hoog factor en is geschikt voor het spotten van vliegtuigen, astronomie en andere specifieke toepassingen. Voor een dergelijke factor heeft u dan ook een statief nodig.

Beste verrekijker top 5 van Jachtloods

Om u op weg te helpen als u een verrekijker gaat kopen, delen we graag een top 5 met volgens ons de beste verrekijkers. U vindt zowel een aanrader voor een instapmodel verrekijker, de beste compacte verrekijker en verschillende soorten verrekijkers voor divers gebruik. Natuurlijk hebben al de voorgestelde modellen een goede prijs kwaliteit verhouding en bieden ze een scherp beeld.


1. Hawke nature trek 10x42 verrekijker – vanaf €265

Vanaf dit model begint voor Jachtloods de serieuze kwaliteit verrekijker. In vergelijking met andere merken in deze prijsklasse springt dit model er ver boven uit. Ook in de schemer levert dit model prima prestaties.

Deze verrekijker is te verkrijgen in zowel 8×42 als in 10×42 uitvoering. De 8×42 heeft een zichtveld van 129 meter op 1000 meter, bij de 10×42 bedraagt dit 101 meter op 1000 meter. Opzoek naar een goede verrekijker voor een betaalbare prijs? Dan is de Hawke Nature trek verrekijker absoluut een aanrader! Hawke geeft op dit model ook 10 jaar garantie. Het gewicht is 638 gram, dit is dus zeker een compacte verrekijker te noemen.


Hawke endurance ED 10x422. Hawke Endurance ED verrekijker – vanaf €365

De Hawke Endurance ED is een stap hoger in kwaliteit ten opzichte van de Hawke Nature trek. Dit model is voorzien van een hogere kwaliteit glas, het zogenaamde ED glas wat zorgt voor een extra helder beeld. Naast de betere kwaliteit glas zijn er ook meerdere lagen lenscoating aangebracht. Een goede lenscoating zorgt voor minder licht verlies en dus een betere lichttransmissie. Daarnaast behoud men een beter kleur contrast. Kleur contrast is met name in de schemer belangrijk. Wanneer het gehele beeld grauw wordt in de schemer wordt het moeilijker om iets te onderscheiden in de omgeving.

Ook dit model is leverbaar als 8×42 & 10×42 variant. De 8×42 verrekijker heeft een zichtveld van 133 meter op 1000 meter, bij de 10×42 bedraagt dit 110 meter op 1000 meter. Het gewicht is 705 gram. Dit model mag wat ons betreft zeker niet ontbreken in de top 5 voor de beste verrekijker.


Zeiss Terra ED 10x423. Zeiss Terra ED verrekijker – vanaf €459

De Zeiss Terra ED verrekijker is het instapmodel van het wereld bekende Zeiss optics. Ook bij deze verrekijker is er gebruikt gemaakt van ED glas maar in combinatie met de Zeiss lenscoatings. Dit resulteert in een lichttransmissie van 88%. Deze lichttransmissie is in deze prijsklasse zeer goed te noemen.

Verder is deze verrekijker is zeer licht (725 gram) en ook zeer compact wat het gebruik zeer prettig maakt. De 8×42 heeft een zichtveld van 125 meter op 1000 meter, bij de 10×42 bedraagt dit 110 meter op 1000 meter.


Leica Trinovid 8x42 HD4. Leica Trinovid verrekijker HD – vanaf €1099

Het Duitse Leica levert absolute top kwaliteit verrekijkers voor een scherpe prijs. De Trinovid springt er in het Leica segment uit vanwege de meer dan uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit model staat bekend vanwege de levendige kleuren weergave en de lichttransmissie van maar liefst 90% wat zorgt voor een helder beeld.

Dankzij de rubberen behuizing en het lage gewicht ligt dit model heerlijk in de hand. De 8×42 heeft op 1000 meter een gezichtsveld van 124 meter. Het gewicht bedraagt 730 gram. Bent u op zoek naar een bovengemiddelde verrekijker voor een scherpe prijs? Dan is deze Leica Trinovid met HD glazen absoluut het overwegen waard. Hierdoor verdient hij zeker een plek in ons overzicht voor de beste verrekijkers.


Swarovski NL Pure 8x425. Swarovski NL Pure verrekijker – vanaf €2410

Wanneer alleen het beste goed genoeg is, dan komt u uit op de Swarovski NL Pure verrekijkers. Swarovski staat bekend om het fabriceren van de beste verrekijkers die er op de markt verkrijgbaar zijn.

Bij deze verrekijker is gebruik gemaakt van de Swarovision lenscoating, dit zorgt voor haarscherpe beelden zonder kleurvervaging. Ook de randen van het beeld zijn haarscherp zonder vertekening. Deze verrekijker biedt de hoogste lichttransmissie met maar liefst 91%, deze verrekijker is dus een echte schemer specialist.

Daarnaast is deze verrekijker zeer ergonomisch vormgegeven wat zeer prettig is bij intensief gebruik. De verrekijker is met gas gevuld om interne condensvorming te voorkomen. Het zichtveld is ook beduidend breder dan bij de andere modellen. De 8×42 heeft op 1000 meter een zichtveld van 159 meter en de 10×42 een zichtveld van 133 meter, dat is dus zeer goed te noemen. De verrekijker heeft een gewicht van 840 gram.


Beste verrekijkers zelf testen

Het team van Jachtloods beoordeeld deze verrekijkers als beste in de genoemde prijsklassen. Wilt u deze beste verrekijkers zelf testen? Dan is uiteraard mogelijk! Onze optiek specialisten helpen u graag met het maken van de juiste keuze. In onze jachtwinkel zijn deze modellen dan ook te testen, zodat u overtuigd bent van uw keuze. Wat is er nu mooier als u zelf de verrekijker in de schemer kunt testen? U kunt dan zelf bepalen welke verrekijker u het fijnste vindt!

De beste verrekijker kopen bij Jachtloods

Staat uw gewenste kijker niet op de website? Bent u opzoek naar een ander model? of een ander type vergroting? Hier kunnen wij u uiteraard ook bij helpen. Wij bieden een uitgebreid assortiment verrekijkers. Neem contact op met onze specialisten via info@jachtloods.nl zodat wij u kunnen voorzien van het juiste advies.

Naast een specifieke assortiment van de beste verrekijkers bieden wij ook de beste cameravallen en nachtzicht aan. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden, mocht je een specifiek model of merk missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1728 reviews.