Verrekijker kopen

Wilt u een verrekijker kopen maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Er zijn ontzettend veel verrekijkers te verkrijgen op de markt, elk individueel product op internet pretendeert van top kwaliteit te zijn, maar is dat ook zo? Bovendien bestaan er veel hardnekkige fabeltjes over verrekijkers voor de jacht. Het mooiste voorbeeld van een fabeltje is het volgende; Hoe groter het objectief van de verrekijker hoe beter de verrekijker presteert in de schemer! Dit klopt slechts voor een deel… De huidige lenzen voor verrekijkers worden gecoat, dit bepaald voor een ontzettend groot deel de prestaties van een kijker in de schemer. Dus niet alleen de grootte van het objectief.

Wanneer u een verrekijker wilt kopen dient u rekening te houden met de volgende specificaties:

 • Vergrotingsfactor
 • Diameter van het objectief
 • Gezichtsveld
 • Oogafstand
 • Coating
 • Beeldstabilisatie
 • Schemerindex en helderheid
 • Uittrede pupil

Welke van de drie?

Er zijn drie soorten verrekijkers, namelijk de binoculair porro, binoculair dakkant en monculair.

 • De monoculair is een enkele verrekijker, eentje die we doorgaans niet heel vaak zien. Deze is slechts geschikt voor het gebruik met één oog. Een sterrenkijker (telescoop) is een vorm van een monoculair.
 • De binoculair dakkant is zoals je ze doorgaans ziet, het standaard model. Deze verrekijkers zijn rechtdoor, in tegenstelling tot de binoculair porro. Het grootste voordeel van de porro is dat ze erg compact zijn.
 • Bij de porro variant gaat het licht als het ware door een N-vorm. Het is een eenvoudig te produceren verrekijker en is hierdoor vaak goedkoper. Het nadeel is dat deze variant groter is en dus wat lastiger mee te nemen is.

Spottingscope

Naast de drie eerder genoemde categorieën is er één die we los benoemen. Dit is de spottingscope. Deze zit als het ware tussen een verrekijker en een telescoop in. Deze wordt dan ook voor zeer specifieke toepassingen gebruikt. Deze zijn alleen op een statief te gebruiken, omdat de vergrotingsfactor (waarover hieronder meer) zo hoog is.

Verschillende soorten verrekijkers

Voor welk doel wilt u de verrekijker gebruiken?

Wilt u op open terrein overdag ganzen observeren? Dan hebt een geen verrekijker nodig met een hoog schermer getal en goed gecoate glazen. U kunt dan ook makkelijker een verrekijker met een vergroting van 10x gebruiken. Gaat u in bebost gebied wild aanbersen? Kies van voor een lichte verrekijker met een hoog schemergetal, vergroting 8x is dan een prima keus. Heeft u vragen over wat voor uw persoonlijke doel de beste keus is? Neem dan contact met ons op!

Vergrotingsfactor

De vergrotingsfactor is hoe sterk de verrekijker het beeld vergroot, en dus een object dichterbij doet overkomen dan dat deze werkelijk is. Staat iemand op 2000 meter van u vandaan, en heeft u een verrekijker met een vergrotingsfactor van 10? Dan lijkt het dus alsof de persoon op slechts 200 meter van u vandaan staat.

Doorgaans geldt dat een grotere factor een onrustiger beeld geeft, omdat wanneer u de kijker beweegt het beeld heel snel voorbij schiet. Hieronder staat een overzicht met advies voor het kiezen van de juiste factor.

 • Laag – 4x tot 6x – Dit is een vrij universeel toe te passen factor. Dit gebruikt u onder meer voor een concert, sport evenement of alledaagse toepassingen.
 • Middel – 7x tot 10x – Dit is al een wat specifiekere toepassing, zoals jacht, veldsport, het spotten van vogels.
 • Hoog – 10x en hoger – Dit is een hoog factor en is geschikt voor het spotten van vliegtuigen, astronomie en andere specifieke toepassingen. Voor een dergelijke factor heeft u dan ook een statief nodig.

Diameter van het objectief

De diameter van de lens (het objectief) wordt aangegeven in millimeters. Des te groter deze waarde des te meer licht door de verrekijker komt. Des te meer licht, des te meer details zichtbaar zullen zijn wanneer u er doorheen kijkt. Een nadeel is dat des te groter des te zwaarder het geheel wordt. Daarnaast heeft de grote ook invloed op de helderheid en de schemerindex, des te groter het objectief des te groter deze factoren ook zijn. Over deze twee hieronder meer.

Gezichtsveld van de verrekijker

Gezichtsveld van een verrekijkerHet gezichtsveld is wat u daadwerkelijk ziet met de verrekijker wanneer u op een bepaalde afstand staat (doorgaans 1000 meter). De verrekijker vergroot het beeld, maar wat u ziet vanuit de lens wordt het gezichtsveld genoemd. Een groter gezichtsveld biedt meer rust, omdat bij beweging alles niet heel snel voorbij schiet. Dit maakt het makkelijker om bewegende voorwerpen te volgen. Zoals op de afbeelding is het bereik in dit voorbeeld 1000 meter, wat u dan aan ‘reikwijdte’ overhoudt aan het uiteinde is het gezichtsveld.

Oogafstand

Vaak wordt gedacht dat de oogafstand de afstand tussen de ogen is. Dit is niet correct. De oogafstand is de afstand gemeten van het oculair (dat is het deel waar u de ogen tegenaan plaatst) tot de plek waar het beeld gevormd wordt. Voornamelijk voor mensen met een bril is dit van belang. Draagt u een bril? Dan zijn uw ogen verder verwijdert van de oculairs dan wanneer u geen bril draagt. Voor een brildrager is een waarde van 15 millimeter doorgaans comfortabel. Wanneer u de bril afneemt kunt u uiteraard gewoon door de verrekijker kijken, de afwijking in de ogen wordt gecorrigeerd door het scherpstellen van de kijker.

Coating

De kwaliteit van de lenzen in een verrekijker is te verbeteren met een coating. De coating is een extra laagje op de lenzen die de kwaliteit verbeteren. Zo kan de interne reflectie verminderd worden, dit verbeterd de lichtgevoeligheid van de verrekijker. Daarnaast kan het de weergave van kleuren verbeter. Een kijker met een coating dient niet aangeraakt te worden met de vingers op de lenzen. Het zuur dat zich natuurlijk in uw huid bevindt kan de coating schade toebrengen waardoor de werking wordt verminderd. Bij het reinigen dient u sowieso een speciale lenscleaner te gebruiken.

Beeldstabilisatie

Dit wordt ook wel de Image Stabilizing genoemd (IS). Deze techniek voorkomt trillingen in het beeld die veroorzaakt worden door het trillen van uw handen. Dit zorgt ervoor dat het beeld rustiger en dus aangenamer is. Gebruikt u een grotere vergrotingsfactor? Dan is stabilisatie een welkome aanvulling voor uw verrekijker. U kunt zich voorstellen dat bij een grote vergroting zonder stabilisatie het beeld erg snel kan gaan.

Beeldstabilisatie wordt voornamelijk aangeraden voor een vergrotingsfactor van 8x en hoger. Onder een factor 8 zou u de verrekijker zelf goed stil moeten kunnen houden. Zijn uw handen niet heel stil? Dan raden we een verrekijker met stabilisatie aan. Het nadeel van deze verrekijkers is dat ze duurder zijn en soms batterijen nodig hebben.

Schemergetal

Laten we bij de basis beginnen: een 8x42mm verrekijker, vergroot 8x en objectief lenzen van 42mm. Hoe groter de objectief lenzen hoe meer licht er in de verrekijker kan vallen, dit gecombineerd met de coating bepaalt de helderheid in de schemer. Het schemergetal bepaalt men als volgt √(diameter objectief x vergrotingsfactor). Voor een 8x42mm betekent dit een schemer getal van 18,33. Stel dat men 2 verrekijkers heeft van 8x42mm maar een van de 2 verrekijkers heeft een slechte coating dan kunnen beide kijkers hetzelfde schemergetal hebben maar totaal anders presteren in de schemer! Het schemergetal alleen wil dus niet alles zeggen. Wanneer lenzen niet gecoat zijn kan er reflectie optreden, oftewel niet al het licht wordt doorgegeven. Door de lenzen te coaten zorgt men ervoor dat het licht beter doorkomt oftewel een betere lichttransmissie. Dit zorgt er ook direct voor dat het contrast beter wordt, oftewel het is voor u makkelijker om te zien of u bijvoorbeeld een grote gaffelbok voor u hebt staan of slechte zesender.

Uittredepupil

De grote van de uittredepupil van de verrekijker bepaald de hoeveelheid ligt die uw oogpupil kan opnemen. Echter hier is ook een limiet aan verbonden. De menselijke oogpupil kan maximaal 7mm openen en minimaal 2mm (bij helder licht). Bij het menselijk verouderingsproces hoort helaas ook achteruitgang van het zicht, de maximale pupil opening wordt dan ook vaak kleiner dan 5mm.

U kunt dan bijvoorbeeld een verrekijker nemen met een uittredepupil van 7 maar de kans is groot dat u op 50 of 60-jarige leeftijd deze capaciteit niet meer volledig kunt benutten. Maar ook bij jonge mensen met scherp zicht heeft een uittredepupil van groter dan 7mm geen enkel nut. De uittredepupil van een verrekijker berekend u bijvoorbeeld als volgt voor een 8x42mm verrekijker:

42/8= 5,25 uittredepupil

Verrekijker kopen bij Jachtloods

Jachtloods heeft verrekijkers geselecteerd op persoonlijke ervaringen. Staat uw gewenste kijker niet op de website? Neem dan even contact met ons op zodat wij u vrijblijvend verder kunnen helpen! De Bresser verrekijkers hebben al jaren hun naam verdiend in de jacht wereld dankzij hun hoge kwaliteit verrekijkers tegen zeer scherpe prijzen. Meopta staat wegens de hoge lichttransmissie en goede prestaties ook als uitstekend bekend.

In onze jachtwinkel hebben wij ook altijd demo modellen staan zodat u de verrekijkers zelf kunt testen. Wat is er nu mooier als u zelf de verrekijker in de schemer kunt testen? U kunt dan zelf bepalen welke verrekijker u het fijnste vindt! Kijk voor alle informatie over het kopen van een verrekijker hier: verrekijker kopen.

Naast een specifieke assortiment van de beste verrekijkers bieden wij ook de beste cameravallen en nachtzicht aan. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden, mocht je een specifiek model of merk missen.

Veel gestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een verrekijker?

Wanneer u een verrekijker wilt kopen is het van belang dat u rekening houdt met de volgende factoren: vergrotingsfactor, diameter, gezichtsveld, oogafstand, coating, beeldstabilisatie, schemerindex en uittrede van de pupil. Daarnaast dient u een keuze te maken in wat voor soort verrekijker u wilt aanschaffen.

Is er verschil tussen een verrekijker voor de jacht, voor natuur, vliegtuigen spotten en andere toepassingen?

Ja, voor iedere verschillende toepassingen zijn er andere specificaties die van belang zijn. Wilt u bijvoorbeeld sterren spotten, dan bent u op zoek naar een monoculair. Wilt u een verrekijker voor de jachtsport? Dan bent u op zoek naar een dakkant met een goed gezichtsveld en goede beeld stabilisatie.

Accordion Panel

Tijdens het jagen komt u veel wild tegen, dit wild staat vaak op grote afstand tussen de bomen en struiken. Daarnaast beweegt het dier vrijwel altijd. Zonder een goede verrekijker is het dus erg lastig om het wild allereerst te spotten en ten tweede nog goed te zien ook.

Heb ik een verrekijker met beeldstabilisatie nodig?

Beeldstabilisatie, ook wel Image Stabilizing (IS) genoemd, voorkomt trillingen in het beeld veroorzaakt door het trillen van uw handen. Maakt u veel gebruik van uw verrekijker? Voor bijvoorbeeld de jacht, of vliegtuig spotten? Dan is een verrekijker met IS wel aan te raden. Zo heeft u altijd een rustig en comfortabel beeld. Met name bij een vergrotingsfactor van 8x+ wordt het standaard aangeraden.

Ik wil een verrekijker kopen met nachtzicht, welke kijker heb ik dan nodig?

Wij bieden géén kijkers aan in ons assortiment met nachtzicht. Wilt u wel een speciaal product waarmee u bij weinig licht toch goed kunt zien, dan raden wij u aan om eens te kijken bij nachtzicht of warmtebeeldkijkers.

Ik wil een verrekijker kopen voor één oog, welke verrekijker moet ik dan hebben?

Er zijn verschillende types te onderscheiden. Een kijker voor één oog wordt een monoculair genoemd. Bekijk hier de opties.

Ja, wij hebben een jachtwinkel (De Jachtloods) in Zeeland, in Noord-Brabant. Kijk voor alle informatie, zoals openingstijden, op onze klantenservice pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van jachtloods.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 766 reviews.