U overweegt een nachtkijker aan te schaffen, maar u bent er nog niet helemaal uit welk model u wilt gaan kopen. Waar moet u dan op letten? Welke factoren zijn van belang om mee te nemen in uw overweging? We vertellen u in dit artikel alles over het kiezen van een nachtkijker en waar u op moet letten bij een nachtkijker kopen. Nachtkijkers zijn ontwikkeld om ook tijdens de donkere uren duidelijk te kunnen waarnemen. Als u ook in het donker goed uw prooi wilt kunnen zien of de omgeving kunnen observeren, heeft u een nachtkijker nodig om te zien wat het menselijk oog alleen in volledige duisternig niet kan waarnemen. Goede nachtkijkers zorgen voor scherpe beelden. Er zijn verschillende soorten, natuurlijk vertellen we u hier alles wat u moet weten om een juiste selectie te kunnen maken.

Bekijk ons volledige aanbod aan nachtzicht


Het verhaal achter nachtkijkers

Het eerste idee voor de ontwikkeling van nachtkijkers ontstond al in de 20e eeuw. Gilles Holst was de eerste, hij bouwde onder contract bij Philips de eerste succesvolle infrarood omvormer. Dit was anno 1934. Dankzij een eenvoudige lens werd op foto kathode een beeld geprojecteerd, over de buis ontstond een spanningsverschil van duizenden volt. Door deze technologie werd het mogelijk gemaakt om elektronen uit fotokathode los te trekken, dit werd vervolgens op fluorescentiescherm zichtbaar. Zo ontstond de allereerste nachtkijker.


Restlicht versterker

Het belangrijkste onderdeel van een nachtkijker is de restlicht versterker, zoals het woord zelf al aangeeft versterkt dit onderdeel de restlicht. Restlicht komt bijvoorbeeld van de maan en de sterren maar ook lantaarns geven restlicht. O.a. de kwaliteit van de restlicht versterker is bepalend voor de kwaliteit van het beeld, maar ook de prijs van de kijker loopt op met de kwaliteit van deze versterker.


Verschillende nachtkijkers & generaties

Nachtkijkers worden doorgaans onderverdeeld in vier categorieën (generaties nachtkijkers): dit zijn eerste generatie nachtkijkers, tweede generatie nachtkijkers en derde generatie nachtkijkers. Bij de soorten nachtkijkers komt u tegenwoordig ook digitale kwaliteit tegen. Des te beter de versterker, des te hoger de generatie. Iedere generatie vertegenwoordigd zo haar eigen groep nachtkijkers:

 • Eerste generatie nachtkijkers
  In de eerste generatie vindt u nachtkijkers die erg gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn, deze nachtkijkers zijn geschikt voor grote objecten zoals uw woning, gebouwen en boten.
 • Tweede generatie nachtkijkers
  De tweede generatie nachtkijkers zijn een stuk geavanceerder. Voorheen werd deze generatie dan ook alleen gebruikt voor militaire en professionele doeleinden. Deze kijkers zijn uitgerust met een micro-kanaalplaat die werkt als een versterker.
 • Digitale nachtkijkers
  Digitale kijkers hebben een aantal voordelen t.o.v. analoge nachtkijkers. Zo kunnen analoge nachtkijkers beschadigen wanneer deze aan teveel licht worden blootgesteld, men krijgt dan zwarte puntjes in het beeldscherm. Wanneer men teveel van deze zwarte puntjes in het beeldscherm krijgt verminderd dit natuurlijk het zicht. Digitale nachtkijkers hebben hier geen last meer van, de ATN X-sight 4K richtkijker kan men zelfs 24 uur per dag gebruiken dankzij de dag & nacht modus. Bovendien zijn digitale kijkers goedkoper te produceren waardoor deze kijkers in aanschaf een stuk voordeliger zijn. De ontwikkelingen van digitale nachtkijkers zijn volop in beweging waardoor de kwaliteit van deze kijkers zeer goed te noemen is.

Nachtkijker kiezen

Bent u opzoek naar een nachtkijker dan zijn er twee zeer belangrijke vragen:

1. Waar wilt u de kijker voor gebruiken?

Schiet u op korte afstanden? Bijvoorbeeld op een kirrung dan is de afstand waarop u schiet minimaal u hoeft dan dus niet de meest geavanceerde nachtkijker te gebruiken. Of gebruikt u een warmtebeeldkijker voor het aanspreken van wild op grotere afstanden maar schiet u slechts op korte afstanden, ook dan kunt u met een relatief simpele nachtkijker uit de voeten. Natuurlijk zijn er ook situaties waar u wel op grotere afstanden schiet, dan dient u gebruik te maken van een geavanceerder model nachtkijker zoals de Dipol DN34PRO. Een andere gebruikersvraag kan zijn; moet de richtkijker snel afneembaar zijn? In dat geval kunt u bijvoorbeeld met een vaste richtkijker met een snelspanmontage of een voorzet richtkijker werken.

2. Wat is uw budget?

Vooral bij analoge nachtkijkers bepaald vaak het budget de kwaliteit van de nachtkijker. Oftewel wat verwacht u van uw nachtkijker? Wilt u op grotere afstanden kunnen schieten dan gaat dit vaak gepaard met een hoger budget.

Verschillende merken

Bij Jachtloods vindt u verschillende merken nachtkijkers zoals Dipol, ATN & Pulsar. Deze merken zijn door onszelf getest en als beste bevonden. Echter wordt ons assortiment altijd ontwikkeld en is het mogelijk dat wij binnenkort ook andere merken en modellen zullen aanbieden in onze winkel. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek merk, neemt u dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Hieronder vindt u beeldmateriaal van verschillende merken en nachtkijkers.


In bovenstaande video ziet u een product video over de ATN X-sight 4K Pro, in deze video ziet beeldmateriaal wat met de richtkijker gemaakt is.

In bovenstaande video ziet u een demonstratie van de ATN mars riflescope, ideale warmtebeeld richtkijker.


Pulsar Forward F455Pulsar Forward F455

De Pulsar Forward F455 is een hoogwaardige nachtzicht frontsniper, dankzij een speciale klemring wordt de Pulsar Forward 455 bevestigd op uw richtkijker of verrekijker. De Pulsar is een van de meest compacte en lichtste frontsnipers op de markt. Dit heeft als voordeel dat het uw geweer niet uit balans brengt en dat u de Pulsar eenvoudig mee kunt nemen, ook als u deze niet bevestigd heeft.

Deze nachtkijker maakt gebruik van digitale nachtzicht technologie. Hierdoor voorziet de Pulsar u van een gedetailleerde weergave. Deze nachtkijker is waterproof, energiezuinig en makkelijk te bedienen.

Deze kijker is door ons uitvoerig getest en we hebben bevonden dat dit misschien wel de allerbeste frontsniper op de markt is. De Pulsar Forward F455 geeft een ontzettend hoge beeld kwaliteit in duisternis en is erg compact.

Hier vindt u de Pulsar Forward F455


Pulsar Krypton FXG50

pulsar krypton fxq50

De Pulsar Krypton FXG50 is binnen luttele seconden te bevestigen op uw geweer. Deze warmtebeeld frontsniper van Pulsar is de beste kwaliteit warmtebeeld voorzet richtkijker van Pulsar. De kijker is voorzien van een 640×480 sensor waardoor het aanspreken van grofwild een stuk eenvoudiger wordt. De Krypton is ook voorzien van een Wifi functie zodat u beelden kunt streamen naar de Pulsar Stream Vision app. Bovendien werkt deze voorzet richtkijker niet meer op CR123 batterijen maar op een Pulsar IPS7 accu welke een werktijd heeft van 7 uur.

Hier vindt u de Pulsar Krypton FXG50


ATN X-sight 4K pro

ATN X-sight 4K pro

De ATN X-sight 4K Pro is een zeer hoogwaardige richtkijker welke de hele dag door inzetbaar is. Deze scope biedt HD beelden van zowel overdag als in de avond uren en wanneer het donker is. Deze nachtkijker van ATN komt met de ATN Smart Line, dankzij deze technologie combineert de haarscherpe beelden met handige gadgets. Dit maakt het mogelijk om beelden naar uw mobiel of tablet te verzenden.

Naast deze functionaliteit beschikt de ATN X-sight Rifle Scope over wifi streaming, rangefinder, zoom functies, dradenkruis, nachtzicht, geotagging en een werktijd van 18 uur.

Hier vindt u de ATN X-sight Rifle Scope


Welke nachtkijker heb ik nodig?

Wanneer u een nachtkijker gaat kiezen zijn er enkele factoren die mee zullen wegen in uw keuze, we begrijpen dat het soms lastig kan zijn om deze factoren goed van elkaar te onderscheiden en hier dus een weloverwogen keuze in te maken. Daarom vindt u hieronder de meest belangrijke factoren bij het kiezen van een nachtkijker, zodat u weloverwogen de beste nachtkijker voor uw wensen kunt kiezen.

Factoren die belangrijk zijn:

Afstand: Hoe ver wilt u kunnen schieten in het donker? Hoe ver wilt u kunnen aanspreken in het donker? Hoe beter de kwaliteit van uw nachtkijker hoe verder u kunt zien. De digitale revolutie op het gebied van nachtkijkers heeft ervoor gezorgd dat goede kwaliteit nachtkijkers al beschikbaar zijn vanaf €999,-.

Aanspreken: Wilt u het wild aanspreken met uw richtkijker of heeft u bijvoorbeeld al een goede kwaliteit warmtebeeld spotter waarmee u het wild aanspreekt. Wanneer u een goede spotter heeft is het minder noodzakelijk om een zeer goede kwaliteit nachtkijker te hebben. Heeft u geen spotter dan is een goede kwaliteit nachtkijker juist zeer belangrijk.

Budget: Het klinkt simpel maar hoe hoger het budget hoe hoger de kwaliteit nachtkijker. Wilt u de verschillen zien tussen verschillende kwaliteit nachtkijkers? Dan bent u altijd welkom in onze jachtwinkel, wij hebben een ruime voorraad aan nachtzichtkijkers welke u natuurlijk bij ons kunt testen.


Nachtkijker kiezen en kopen

Weet u inmiddels welke nachtkijker u wilt kopen? Dan kunt u bij Jachtloods eenvoudig uw gekozen product toevoegen aan de winkelwagen en via enkele eenvoudige stappen het bestelproces doorlopen. In onze winkel bent u verzekerd van veilige betaling en verzending. De betaling loopt via een beveiligde verbinding, waardoor u zeker bent van uw privacy. Daarnaast garanderen we u in onze winkel van 100% privacy, uw gegevens zijn veilig bij ons.

Betalen kan via MasterCard, Bancontant, iDeal en overschrijving. Verzenden gebeurt via DHL. Wist u al dat bestellen bij Jachtloods ook nog het grote voordeel heeft dat u punten kunt sparen? Met deze punten spaart u voor korting op volgende aankopen. Bent u op zoek naar een specifiek merk of nachtkijker? Neemt u dan eenvoudig telefonisch contact met ons op of stuur een bericht in onze live chat. We reageren altijd zo spoedig mogelijk. Wilt u de nachtkijker toch liever echt bekijken? Kom dan langs in onze jachtwinkel.


Veelgestelde vragen

Waarop letten bij het aanschaffen van nachtkijkers?

Dat is afhankelijk van de afstanden waarop u wilt gaan schieten. Schiet u op relatief korte afstanden (onder de 100 meter), dan kunt u vaak uit de voeten met een simpele nachtkijker.

Is gebruik van een nachtkijker wettelijk toegestaan?

Een nachtkijker is een elektronische beeldversterker, het gebruik is alleen toegestaan wanneer u een ontheffing voor nachtzicht heeft.

Zijn deze nachtkijkers geschikt voor de jacht?

Alle nachtkijkers in ons assortiment zijn uitermate geschikt voor de jacht.

Worden deze nachtkijkers ook naar België verzonden?

Ja, wij verzenden ook naar België. De verzendkosten zijn dan doorgaans iets hoger, vanaf €100,- wordt de bestelling franco verzonden.


Meer informatie over nachtkijkers

Voor meer informatie over nachtkijkers kunt u kijken bij onderstaande bronnen, hier is veel goede informatie te vinden:

Een reactie op “Een Nachtkijker kopen

 1. Bram Van Dijk zegt:

  Hallo mijn naam is bram van dijk.

  Ik zou graag een nachtkijker op mijn luchtbuks willen hebben het type is een weiraugh hw97k ik vraag me af of dit kan en hoe duur het ongeveer zou zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van jachtloods.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1136 reviews.