Fretteren

Fretten zijn al jarenlang goede partners tijdens het jagen, zo worden ze voornamelijk gebruikt om te jagen op konijnen en ratten. Ook vandaag de dag worden fretten nog gebruikt om te jagen, dit wordt fretteren genoemd.


Hoe werkt fretteren?

Een fret is van nature een nieuwsgierig beestje, dit maakt ze uitermate geschikt om mee samen te werken. Als je een fret meeneemt tijdens de jacht kun je het dier inzetten om knaagdieren uit hun hol te jagen. Het knaagdier zal snel uit zijn hol uitvluchten, wat bejaging mogelijk maakt.

Het konijn kunt u vangen door een net te spannen of nog beter een fretteerkooi te plaatsen in de pijp. Hier vindt u al onze vangkooien.

Het grote voordeel van het inzetten van een fret is dat deze dieren dankzij hun erg kleine formaat vrijwel overal in te zetten zijn. Zo kunt u ze inzetten in het bos, weilanden, of gewoon bij gebouwen in de buurt. Zelfs veel vliegvelden, trein sporen en begraafplaatsen gebruiken fretten om ongedierte te vangen ten behoeve van de veiligheid. Op deze plaatsen kan er natuurlijk niet altijd geschoten worden.

Een ander groot voordeel is dat fretten de dieren niet dood zullen bijten, dit geeft de jager altijd de keus om bijvoorbeeld een drachtig konijn toch weer vrij te laten.


Over fretten

De fret is een gedomesticeerde bunzing, dit betekend dat het een dier is dat geschikt is voor het wonen bij mensen en het houden als huisdier. De fret is een marterachtige, hierdoor is het familie van de hermelijn en de wezel. Fretten worden niet alleen gebruikt voor de jacht, maar ook vaak gehouden als huisdieren. Een fret wordt gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar oud en wordt ongeveer 35 centimeter lang.

Fretten zijn roofdieren, dit betekend dat ze altijd willen jagen en altijd vol op energie hebben. Het is echter van belang dat u de fret vooraf altijd voert, anders kan het zijn dat de fret de prooi toch zal (dood)bijten, echter voer uw fret niet teveel omdat anders de kans bestaat dat de fret zeer passief wordt.

Als u een fret wilt inzetten als jachtcompagnon, is het belangrijk dat u uw fret goed verzorgt en zo een goede relatie met het dier opbouwt. Een fret kan hetzelfde gedrag tonen als een hond wanneer het geen goede verstandhouding heeft met zijn baasje. In dit geval kan de fret wegblijven van het baasje of de prooien (dood)bijten. Het grootste belang zit hem ook hierin dat u goed voorbereid op pad gaat, samen met uw fret. Meer informatie over fretten vind je op de Wikipedia pagina.

Bij het jagen op muizen en konijnen worden vaak moertjes ingezet. Voor het jagen op ratten worden vaak rammen ingezet, omdat ratten vaak terugvechten zodra ze in aanraking komen met een fret.


De fret terugvinden

Het kan een hels karwei zijn om een fret terug te vinden. Fretten hebben doorgaans veel energie en kunnen dus lange tijd op hun prooi blijven jagen. Het kan soms lang duren voordat een fret terugkomt of voordat het baasje het beestje terug weet te vinden.

Een goede oplossing hiervoor is het gebruiken van een ferret finder. Een ferret finder is een zender en ontvangen. De zender hangt u aan de halsband van de fret, de ontvanger kan dan het signaal van de zender ontvangen. Zo kunt u als jager achterhalen waar uw fret zich bevind onder de grond.

Fretten die niet meer bovenkomen kunnen zo opgespoord worden. Het komt wel eens voor dat een fret bijvoorbeeld vast komt te zitten. Als u weet waar uw fret zich bevindt kunt u met een schep de fret vrij graven en bevrijden.


Welzijn van de fret

Maakt u zich geen zorgen over de omstandigheden voor de fret. Fretten vinden het erg leuk om te fretteren. Het voldoet aan hun jagersinstinct en de beesten vinden het heerlijk om buiten bezig te zijn.

De beste fret voor het fretteren zijn moertjes, deze zijn minder groot. Doordat ze minder groot zijn is de kans kleiner dat ze vast komen te zitten en kan een konijn of knaagdier makkelijker langs de fret af het hol uit vluchten. Een albino fret Kan handig zijn, omdat deze dankzij hun witte vacht erg goed opvallen..


Vallen zetten

Als u gaat jagen samen met uw fret pakt u dat als volgt aan:

  • Inspecteer de bouw, kijk hierbij goed naar alle in- en uitgangen van het gangenstelsel, vergeet bovendien de springpijpen niet!
  • Plaats netten of kooien bij iedere uitgang, zodat het konijn (of de meerdere konijnen) altijd gevangen worden
  • Laat de fret de pijp in en laat het beest zijn werk doen
  • De konijnen zullen opgejaagd worden door de fret en vluchten het hol uit, waardoor ze in de kooien zullen lopen

Voor fretteren heeft u wel een vergunning nodig. Uiteraard heeft u ook een jachtakte nodig als u een geweer wilt gebruiken. En houdt u er rekening mee dat fretteren niet altijd toegestaan is, in sommige bossen en parken geldt een speciaal verbod. Dit geldt ook als u uw fret als huisdier houdt.

Hieronder geven we nog enkele video’s over het fretteren, hier vind je wat extra uitleg en beeldmateriaal. De video’s zijn echter wel in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1652 reviews.