Ontzettend veel jagers uit zowel Nederland als België gaan met enige regelmaat op jagen in Duitsland. Wanneer je op zondagochtend dan ook op de A61 naar huis rijd kom je behoorlijk wat auto’s tegen met Nederlandse kentekenplaten en vaak ook herkenbaar aan de terreinauto’s die onder de modder zitten.

Sinds ik in het bezit van mijn jachtakte ben, nu zo’n 19 jaar, ga ik met enige regelmaat naar Duitsland.

Veel van mijn vrienden zeggen; Dennis wat ga je daar toch telkens doen? Ik leg ze uit dat het elke keer weer anders is en voor mij is het persoonlijk gewoon genieten. Genieten van de natuur, de rust, de mensen, het eten en de tradities.

Het begint meestal begin januari wanneer ik , samen met wat jachtvrienden en hun teckels, de vossenbouwen ga controleren (bouwjacht). De teckels zijn voorzien van een halsband met zender zodat wij ze snel kunnen opsporen wanneer ze onder de grond zitten. Deze terriër finder geeft exact aan waar we moeten graven, indien dat nodig is. Het beheren van de vossen komt ten goede van de wildstand vandaar dat dit voor ons ook een belangrijke klus is.

Wanneer de bouwjacht erop zit gaan we ons concentreren op het gereed maken van de hoogzitten. We hebben verschillende hoogzitten “vast” in het veld staan en die controleren we elk jaar of ze nog in orde zijn en daar waar nodig zullen we het een en ander repareren. Tevens hebben we ook nog een aantal “mobiele“ hoogzitten die we eenvoudig ergens neer kunnen zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voerplek voor de vos of en mooie wissel voor het reewild. Deze hoogzitten worden na de jacht weer mee naar huis genomen.

De “vaste” hoogzitten staan het gehele jaar in het jachtveld.

Op 1 mei opent de bokkenjacht in NRW, waar het jachtveld gelegen is. Veel jagers kijken uit naar 1 mei. De avonden zijn weer wat langer, de temperatuur wordt beter, dit alles zorgt voor mooie avonden in het veld. De meeste reeën worden geschoten vanaf de hoogzit omdat dit vaak de veiligste manier van schieten is.

Ik zelf trek er ook graag op uit met mijn schietstok deze heb ik voorzien van het oplegstuk voor wat extra stabiliteit. Wanneer je besluit om te gaan “bersen“ met je schietstok is het wel van essentieel belang dat je het veld goed kent. Je kunt immers niet overal een verantwoord schot afgeven.

Vanaf +/- 20 juli tot ongeveer 15 augustus is de reeënbronst, in deze periode worden de smalreeën en geiten beslagen door de bokken. Tijdens deze periode wordt door de meeste jagers gebruik gemaakt van de buttolo. Dit om de reebokken te lokken.

In de maanden juli en augustus ga ik, samen met wat jachtvrienden, iedere woensdag op duivenjacht. In deze periode is het graan vaak gelegerd en doen de duiven veel schade. We jagen dan van 11:00 uur tot ongeveer 17:30 waarna we de dag gezamenlijk afsluiten met een drankje en een lekker bordje eten. We kiezen er bewust voor om om 17:30 uur te stoppen omdat dan vaak de moederdieren van de nest af komen om nog snel hun graantje mee te pikken.

Tijdens deze dagen zit iedereen her en der verspreid in het veld, om zo de duiven zoveel mogelijk in beweging te houden.

Sinds dit jaar bestaat mijn lokstal uit Enforcer duivenlokkers. Ik heb voor deze lokkers gekozen omdat deze lokkers levensecht zijn en bewegen op de wind. Een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden met het opzetten van de lokstal:

  • Zorg dat je de wind in de rug hebt, hierdoor komt de duiven inkomend naar je toe.
  • Zet het merendeel van de lokkers met de kop in de wind.
  • Zet de lokkers niet te ver (15 á 20 meter) van je camouflage hut vandaan. Schiet je met je 1e schot mis, dan heb je nog tijd genoeg om je te corrigeren met je 2e
  • Zorg dat je in een veilige omgeving vrij kunt schieten.

2 jaar geleden heb ik een hulzenvanger op mijn Browning Maxus laten monteren. Dit blijkt de perfecte oplossing voor het opvangen van de wegschietende hulzen. Er is bijna geen één huls die niet op de magneet blijft hangen. Perfect als je in het graan zit of verschillende kanten op kunt schieten. Samen met mijn hond Luna zit ik in een zelfgebouwde camouflage hut. Als materialen gebruik ik Stealth camouflage net te samen met de verstelbare poten. Met deze stalen pinnen kan ik overal mijn camouflage hut opbouwen. Het afgelopen seizoen hebben mijn nieuwe lokkers en camouflage hut mijn toch zeker wat leuke dagen bezorgd.

15 oktober is de opening van het traditionele jachtseizoen. In de periode t/m 31 december jagen wij een aantal keer op hazen, konijnen, eenden en fazanten. Hierbij hebben wij de regel, dat wij elk stuk grond maar één keer per jaar bejagen. Tevens wordt er afgesproken om terugslaande hazen niet te beschieten. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de hazenstand mooi op peil blijft.

In de maanden november en december ga ik vaak, samen met een aantal jachtvrienden, op een 2daagse drukjacht (bewegingsjacht). We proberen elk jaar 3 keer 2 dagen te gaan jagen, dit om zo ook de reistijd te verminderen. Tijdens deze dagen sta ik op post en heb ik mijn Percussion Grand Nord Camo jas aan. Deze oranje jas zorgt ervoor dat ik niet nat word, het niet koud krijg en duidelijk zichtbaar ben. Op een drukjacht is een oranje jas of vestje verplicht.

Verder moet je bij aankomst je jachtakte laten controleren. Je moet een Schiessnachweiss (schietvaardigheidsbewijs) laten zien en is loodvrije munitie verplicht. Deze dagen, vaak in koudere temperaturen ( ik maak dan gebruik van mijn verwarmende sokken), zijn voor mij de mooiste dagen van het jachtseizoen. De sfeer, de tradities, de schoten die galmen door het bos, de spanning, het moment dat er wild voorbij komt, in één woord Fantastisch.

Uiteraard wordt er na afloop van de dag, in het hotel, de dag nabesproken, lekker gegeten en niet te vergeten een potje gekaart (rikken).

2 reacties op “Jagen in Duitsland

  1. Willem van der Vorm zegt:

    Ik ben op zoek naar afschotmogelijkheden in BRD of Polen voor vrouwelijk REEWILD !

Reacties zijn gesloten.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1652 reviews.