Wat is een pompbuks?

Van oudsher kennen de meeste mensen de pompbuks al. Vaak worden pompbuksen aangeschaft omdat deze buksen harder schieten dan een veerbuks en bovendien ook een langere levensduur hebben als een veerbuks. Als het over een pompbuks gaat hoor je vaak verhalen over vroeger over hoe men toentertijd spreeuwen schoot in de kersenboomgaard, vaak is er dan ook veel emotie verbonden aan de pompbuks. Echter is er de laatste jaren veel veranderd in de techniek van luchtbuksen, deze veranderingen willen we graag bespreken in dit artikel.

Verschillende aandrijfsystemen

Een pompbuks maakt gebruik van gecomprimeerde luchtdruk in een afgesloten cilinder, bij elk schot wordt een klein beetje lucht vrijgegeven zodat het kogeltje wordt voortgestuwd. De lucht comprimeert door te ‘pompen’ met het voorhout van luchtbuks. Door verschillende slagen te maken wordt de druk steeds hoger opgevoerd waardoor het kogeltje een steeds hogere snelheid maakt. Echter door veel te pompen kan de nauwkeurigheid van uw schot wel beïnvloed worden, u gebruikt immers veel kracht waardoor uw hartslag omhoog gaat en u de buks moeilijker stil kunt houden.

De veerbuks maakt voor de aandrijving gebruik van een spiraalveer, deze wordt samen gedrukt. Bij het afgeven van een schot ontspant de spiraalveer waardoor alle kracht wordt overgebracht en uiteindelijk verlaat het luchtbuks kogeltje de loop. Na verloop van tijd kan de veer van een luchtbuks gaan uitrekken, de luchtbuks verliest dan zijn kracht. Bovendien gaat deze veer dan ook trillingen doorgeven aan de loop wat de nauwkeurigheid negatief beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat men in het verleden vaak koos voor een pompbuks, deze bleven hard schieten en behielden de nauwkeurigheid langer!

Een nieuwe ontwikkeling: gasram luchtbuksen

Een gasram luchtbuks werkt op dezelfde manier als een veerbuks, men moet het geweer openmaken het kogeltje in de loop plaatsen en vervolgens het geweer weer sluiten. De luchtbuks is dan klaar voor gebruik. Een gasram luchtbuks maakt geen gebruik gemaakt van een spiraalveer maar van een gascilinder, dit heeft als voordeel dat de buks veel minder trillingen ervaart waardoor de buks zuiverder is. Bovendien behoudt deze buks zijn kracht en heeft een veel langere levensduur. Dit maakt dat een gasram buks tegenwoordig een beter alternatief is als een veerbuks. Daarmee is de gasram luchtbuks ook de perfecte vervanging van een pompbuks. Men hoeft namelijk niet meer hard te pompen waardoor men nauwkeuriger kan schieten. De levensduur van een Gasram buks is ook zeer goed te noemen maar natuurlijk afhankelijk van omgang. Door het gebruik van een gas cilinder is de buks ook nog eens zeer nauwkeurig. Kijk hier voor ons volledige assortiment gasram luchtbuksen.

Gasram luchtbuks pompbuks

Persoonlijk advies

Heeft u nog vragen over de aandrijfsystemen van luchtbuksen? Of wilt u nog andere vragen op het gebied van luchtbuksen? Wij helpen u graag! Dan kan variëren van vragen over luchtbuks optiek of luchtbuks kogels. Neem dan contact op met onze specialisten, wij kunnen u perfect voorzien van het juiste advies en zo voorkomt u een miskoop!

Neem contact op
De waardering van jachtloods.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1132 reviews.