Kiezen voor pompbuks of een gasram luchtbuks?

Gasram luchtbuks

Van oudsher kennen de meeste mensen de pompbuks al. Deze pompbuksen werden vaak aangeschaft omdat deze buksen harder schoten dan een veerbuks en bovendien ook een langere levensduur hadden als een veerbuks. Als het over een pompbuks gaat hoor je vaak verhalen over vroeger over hoe men toentertijd spreeuwen schoot in de kersenboomgaard, vaak is er dan ook veel emotie verbonden aan de pompbuks. Echter is er de laatste jaren veel veranderd in de techniek van luchtbuksen, deze veranderingen willen we graag bespreken in dit artikel.

Verschillende aandrijfsystemen

Een pompbuks maakt gebruik van gecomprimeerde luchtdruk in een afgesloten cilinder, bij elk schot wordt een klein beetje lucht vrijgegeven zodat het kogeltje wordt voortgestuwd. De lucht wordt gecomprimeerd door te ‘pompen’ met het voorhout van luchtbuks. Door verschillende slagen te maken wordt de druk steeds hoger opgevoerd waardoor het kogeltje een steeds hogere snelheid maakt. Echter door veel te pompen kan de nauwkeurigheid van uw schot wel beïnvloed worden, u gebruikt immers veel kracht waardoor uw hartslag omhoog gaat en u de buks moeilijker stil kunt houden.

De veerbuks maakt voor de aandrijving gebruik van een spiraalveer, deze wordt samen gedrukt. Bij het afgeven van een schot wordt de spiraalveer ontspannen waardoor alle kracht wordt overgebracht en uiteindelijk verlaat het luchtbuks kogeltje de loop. Na verloop van tijd kan de veer van een luchtbuks gaan uitrekken, de luchtbuks verliest dan zijn kracht. Bovendien gaat deze veer dan ook trillingen doorgeven aan de loop wat de nauwkeurigheid negatief beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat men in het verleden vaak koos voor een pompbuks, deze bleven hard schieten en behielden de nauwkeurigheid langer!

Een nieuwe ontwikkeling: Gasram luchtbuksen

Een Gasram luchtbuks werkt op dezelfde manier als een veerbuks, men moet het geweer openmaken het kogeltje in de loop plaatsen en vervolgens het geweer weer sluiten. De luchtbuks is dan klaar voor gebruik. Bij een Gasram luchtbuks wordt er echter niet gebruik gemaakt van een spiraal veer maar van een gas cilinder, dit heeft als voordeel dat de buks veel minder trillingen ervaart waardoor de buks zuiverder is. Bovendien behoudt deze buks zijn kracht en heeft een veel langere levensduur. Dit maakt dat een Gasram buks tegenwoordig een beter alternatief is als een veerbuks. Daarmee is de Gasram luchtbuks ook de perfect vervanging van een pompbuks. Men hoeft namelijk niet meer hard te pompen waardoor men nauwkeuriger kan schieten. De levensduur van een Gasram buks is ook zeer goed te noemen maar natuurlijk afhankelijk van omgang. Door het gebruik van een gas cilinder is de buks ook nog eens zeer nauwkeurig. Kijk hier voor ons volledige assortiment gasram luchtbuksen.

Gasram luchtbuks pompbuks

Advies luchtbuks

Heeft u nog vragen over de aandrijfsystemen van luchtbuksen? Of wilt u nog andere vragen op het gebied van luchtbuksen? Wij helpen u graag! Dan kan variëren van vragen over luchtbuks optiek of luchtbuks kogels. Wij kunnen u zowel online als offline helpen. In onze luchtbuks winkel (Noord-Brabant, Odiliapeel) kunnen wij u natuurlijk van alle advies voorzien. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen naar info@jachtloods.nl.

De waardering van jachtloods.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 421 reviews.