Tegenwoordig zijn mensen vaak opzoek naar een nachtkijker voor een luchtbuks. Wanneer personen beschikken over de juiste papieren kan men bijvoorbeeld op ontheffing ratten schieten met een luchtbuks. Wilt u meer informatie over het schieten van ratten met een luchtbuks? Zie dan ons artikel; Ratten schieten met een luchtbuks. Een nachtkijker verschaft dan beeld in het donker zodat u uw doel kunt opsporen.

Hoe werkt de techniek van een nachtkijker voor luchtbuks

Een nachtkijker voor een luchtbuks versterkt omgevingslicht zodat u zicht heeft in het donker. Omgevingslicht kan bijvoorbeeld komen van de maan, sterren, straat verlichting of een infrarood lamp. Vroeger werkte men vaak met een analoge nachtkijker, echter is deze techniek grotendeels vervangen door digitale nachtkijkers.

 • Digitale nachtkijkers hebben tegenwoordig haarscherp beeld en deze techniek blijft door ontwikkelen.
 • Daarnaast hebben digitale nachtkijkers vele extra functies zoals Wifi functies, video opname en besturing via een app.
 • De prijzen van digitale nachtkijkers zijn vaak ook stukken aantrekkelijker dan de prijzen van analoge nachtkijkers.
 • Een groot voordeel van digitale nachtkijkers is dan men ook beeld heeft overdag, oftewel deze digitale kijkers zijn 24 uur per dag inzetbaar.

Deze richtkijkers vervangen dan ook de ‘’standaard’’ richtkijker van uw luchtbuks.

Infrarood licht

Nachtkijkers worden vaak inclusief infrarood lamp geleverd. Een infrarood lamp levert kunstmatig licht wat de nachtkijker kan versterken, hierdoor heeft u zelfs in het pikkedonker zicht met uw nachtkijker. Infrarood lampen zijn er te verkrijgen in diverse uitvoeringen. Een 850 nm lamp produceert een zwak rood licht wat door mens en dier waargenomen kan worden, men moet dan wel recht in de lamp kijken. Een 940 nm lamp levert een onzichtbare infrarood bundel zodat de nachtkijker beeld kan geven. Een 940 nm infrarood lamp is dus onzichtbaar maar een 850 nm lamp is krachtiger zodat u verder weg kunt kijken en ook meer rendement uit uw nachtkijker kunt halen. Welke IR lamp dus het meest geschikt is zal uiteindelijk van uw doeleind afhankelijk zijn.

Twijfelt u welke IR lamp voor toepassing het beste is? Neem dan contact op met onze optiek specialisten.

Diverse uitvoeringen nachtkijkers voor luchtbuks

Nachtkijkers zijn er in vele verschillende uitvoeringen en kwaliteiten. Voorzetkijker nachtkijkers waren voorheen de meest populaire varianten, dit type wordt voor op de objectief lens geplaatst. Tegenwoordig worden de meeste kijkers geproduceerd in een 30mm behuizing, dit maakt de montage van een dergelijke richtkijker zeer eenvoudig omdat men gebruik kan maken van 30mm montages. Naast het montage voordeel heeft u met vaste nacht richtkijker vaak ook beter beeld als met een voorzetkijker, ook is er minder kans op afwijkingen van het schot. Als laatste optie zijn er ook nachtkijkers die achterop de richtkijker worden bevestigd, zoals bijvoorbeeld de Pard NV007 serie. Deze kijkers zijn instapmodellen en zeer scherp geprijsd.

Welke nachtkijker moet ik kopen?

Welke nachtkijker voor u het beste is afhankelijk van een aantal factoren.

 1. Als eerste wat is de frequentie van uw gebruik?

  Wanneer u de kijker vaak of professioneel wilt gebruiken dan zult u waarschijnlijk kiezen voor een betere nachtzicht richtkijker. De beste richtkijkers zijn vaste nacht richtkijkers van ATN & Wulf optics, we hebben het dan over de ATN Xsight 4K pro en de Wulf 4K 3-24x. Deze modellen leveren haarscherp beeld en zijn dus eenvoudig te monteren op uw luchtbuks vanwege de 30mm buis. De ATN Xsight 4K 3-14x wordt geadviseerd voor de ongediertebestrijding cursus van het KAD. Dit model is ook uit te rusten met een ABL oftewel een rangefinder, zeer praktisch bij het gebruik van een PCP luchtbuks. De Wulf 4K 3-24x levert ook zeer goed beeld, wat deze kijker bijzonder maakt is dat ook in de hogere vergrotingen dit model nog steeds scherp beeld geeft.

  Gaat u slechts recreatief gebruik maken van nachtzicht apparatuur dan kunt u gebruik maken van ‘’goedkopere’’ modellen. U kunt dan bijvoorbeeld kijken naar Pard, deze kijkers zijn niet van dezelfde beeldkwaliteit als van bovengenoemde modellen maar zijn voor korte afstanden (tot 50 meter) zijn deze modellen geschikt.

 2. Welke vergroting is het meest ideaal?
  Wilt u schieten op korte afstanden? Bijvoorbeeld tussen de 10 en de 50 meter? Dan is een lage vergroting aan te raden. Een kijker met een lage vergroting heeft namelijk een breder zichtveld dan een kijker met een hoge vergroting. Een breder zichtveld maakt sneller zoeken of opsporen eenvoudiger omdat u groter gebied kunt bekijken. Een hogere vergroting heeft als voordeel dat u het doel gedetailleerder kunt observeren. Over het algemeen wordt er voor de korte afstanden gekozen voor een basis vergroting van 3x. Met deze vergroting kunt het doel toch duidelijk observeren en heeft u meer dan genoeg zichtveld. Wilt u verder schieten dan 100 meter? Dan is een minimale vergroting van 5x aan te raden. Bij een lagere vergroting zal het doel op die afstanden te klein zijn om een goed schot te kunnen plaatsen. Uiteraard kunt u kijkers met een lagere vergroting inzoomen maar vaak zal het beeld ‘’korrelig’’ worden omdat u pixels gaat vergroten, dit zal de resultaten niet ten goede komen.

Jachtloods: Luchtbuks winkel, ook voor nachtkijkers

Uiteraard kunt op onze website of op YouTube ontzettend veel beeldmateriaal vinden wat u een indruk geeft van de genoemde kijkers. Echter is het ook zeer prettig om nachtzicht apparatuur zelf te testen. In onze luchtbuks winkel hebben wij een zeer ruim assortiment aan nachtzicht staan zodat u zelf kunt testen welk model het beste bij u past. Tenslotte is optiek zeer persoonlijk en is geen oog hetzelfde het kan dus zomaar zijn dat uw voorkeur naar een ander model uitgaat. Wij hebben naast de genoemde merken ook nog nachtkijkers van Infiray en Pulsar. Wilt u testen? Dan hoeft u geen afspraak te maken – tijdens onze winkel uren kunt u geheel vrijblijvend langs komen om diverse modellen te testen, zo weet u zeker dat u geen miskoop begaat. Overigens wanneer u een PCP luchtbuks i.c.m. een nachtkijker koopt dan monteren wij de richtkijker voor u zodat u gegarandeerd bent van een optimale set, desgewenst kunnen wij de set ook voor u inschieten.

Mocht u na het lezen van deze tekst nog vragen hebben dan zien wij u graag in onze winkel zodat wij u kunnen adviseren.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1652 reviews.