Het zal u niet ontgaan zijn, er zijn steeds meer ratten in Nederland. Hoe komt dit? En wat kunt u eraan doen? Sinds enkele jaren is het beleid voor gifgebruik tegen plaagdieren drastisch veranderd. Men is aan het streven naar een gifvrije wereld en ook het rattengif hoort hierbij. Dankzij deze maatregelen wordt de rattenpopulatie groter en groter en is er toenemende rattenoverlast. Ook de (financiële)schade en gezondheidsrisico’s worden groter mede door dit beleid. Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing! Wij hebben het hier over ratten schieten met een luchtbuks.

In dit artikel vertellen we u graag meer over ratten bestrijden met luchtbuks en geven we antwoord op de vraag: “Mag je ratten schieten met een luchtbuks?”.

Mag je ratten schieten met een luchtbuks?

Ratten schieten met een luchtbuks zult u zeggen? Inderdaad een effectieve oplossing. Maar mag dit zomaar? Het korte antwoord hierop is “NEE”, tenzij… Tenzij u een geldige ontheffing heeft die u machtigt om ratten met een luchtbuks te doden. In Noord-Brabant, onze vestigingsprovincie, is deze ontheffing aan te vragen wanneer u in het bezit bent van een jachtakte of als u de cursus “Rattenpreventie en -bestrijding met warmtebeeldcamera en persdrukgeweer op basis van IPM” heeft gevolgd.

Rattenoverlast bestrijding

Sinds kort is er een ontheffing beschikbaar voor het bestrijden van zwarte en bruine ratten met een luchtdrukgeweer. Een machtiging voor het gebruik van de ontheffing kan aangevraagd worden via de provincie (FBE). Wanneer u niet over een jachtakte beschikt, moet u zich eerst laten registreren om gebruik te kunnen maken van het FaunaRegistratieSysteem via de faunabeheereenheid als uitvoerder overig. Aanmelden voor registratie kan door een mail te sturen naar noordbrabant@faunabeheereenheid.info.

In de voorschriften van de ontheffing is opgenomen dat de uitvoerder moet beschikken over een draagverlof (WM14). Hiervoor dient u zelf contact op te nemen met de betreffende korpschef taken. Voor de gemeente Eindhoven zijn de gegevens: vergunningen.korpscheftaken.oost-brabant@politie.nl | Telefoonnummer (088) 963 08 01 | Breda: kctaken@politie.nl | Telefoonnummer 0900 88 44.

Als uitvoerder wordt u geacht op de hoogte te zijn van de voorschriften zoals die verbonden zijn aan de ontheffing. Wij adviseren u daarom deze voorschriften zorgvuldig door te nemen. Het registreren van afschot in het FaunaRegistratieSysteem is verplicht en dient minimaal ieder kwartaal plaats te vinden. Het niet nakomen van de registratieverplichting heeft intrekking van de machtiging tot gevolg.

Regels voor ratten schieten met een luchtbuks

Zoals u kunt lezen moet u zich goed beseffen wat wel en wat niet kan. Zo mag er bijvoorbeeld niet in straten geschoten worden. En wat mogelijk is binnen de bebouwde kom hangt af van de gemeente. Als u voldoet aan de eisen die gesteld worden, kunt u een luchtbuks aanschaffen welke in diverse categorieën te verkrijgen zijn. Om een rat effectief te doden en onnodig dierenleed te voorkomen, raden wij aan om een luchtbuks voor ratten te gebruiken met een kogeltje van minimaal 5,5mm (of groter) en een kracht van 24 joule (of hoger). Dit alles om ervoor te zorgen dat de rat niet ziek raakt een een pijnlijke dood heeft, maar direct dood geschoten wordt.

Beste luchtbuks voor ratten schieten

Luchtbuks actiepakketten

Ratten bestrijding set XXL

 4.530,00

Luchtbuks actiepakketten

Ratten bestrijding set XL

 3.799,00

Luchtbuks actiepakketten

Ratten bestrijding set L

 2.649,00

Luchtbuks actiepakketten

Ratten bestrijding set M

 1.529,00

Luchtbuks actiepakketten

Ratten bestrijding set S

 1.069,00

Luchtbuks actiepakketten

Ratten bestrijding set XS

 599,95

Modellen voor ratten bestrijden met luchtbuks

We zetten graag ook los nog een aantal luchtbuksen die geschikt zijn voor rattenbestrijding op een rij. Mogelijk wilt u niet direct een set, maar losse onderdelen kopen, dan kan dat natuurlijk ook!

Gamo HPA Mi 5,5mm gasram buks

Gamo HPI mi maxxim igt

De Gamo HPA Mi is een 5,5mm gasram buks met 24 joule, het instap model luchtbuks om ratten mee te schieten. Deze buks wordt per schot gespannen en is voorzien van een luchtbuks kogeltje. De Gamo wordt geleverd met een richtkijker met een 3-9 maal vergroting – hierdoor kunt u ook verder weg tot ongeveer 30 meter nog prima schieten. Dankzij de standaard meegeleverde bi-pod en het verstelbare wangstuk kunt u de buks zeer stabiel houden, wat erg belangrijk is om een goed schot te plaatsen tijdens ratten bestrijden. Doordat deze buks een gasram veer heeft i.p.v. een gewone veer wordt de terugslag aanzienlijk gereduceerd. Deze buks laat zien dat ratten raak schieten geen kapitaal hoeft te kosten.

Gamo G-Magnum 1250 Whisper 5,5mm gasram buks

Gamo G-magnum 1250 Whisper IGT

De Gamo G-Magnum 1250 Whisper 5,5mm gasram buks is de meest krachtige knikbuks die er te verkrijgen is. Deze buks levert 45 joule en is een serieuze tegenstander voor iedere rat tegen rattenoverlast. Hij wordt geleverd met een richtkijker met een 3 tot 9 maal vergroting. Dankzij de duimgat kolf heeft deze buks zeer veel grip. Bij dit model dient de buks ook per schot geknikt te worden om de buks op te spannen. Dit model is ook te verkrijgen met een magazijn waar 10 pellets in kunnen, dit magazijn kunt u dan in de buks plaatsen. Per schot zal de loop nog wel geknikt moeten worden, maar de pellet wordt automatisch geplaatst. Geleverd zonder richtkijker.

Gamo HPA Tactical 5,5mm PCP

Gamo HPA tactical

De Gamo HPA Tactical 5,5mm PCP luchtbuks is een geweer welke werkt op perslucht. Dat wil zeggen dat hier geen (gasram)veer gespannen hoeft te worden, maar dat er per schot lucht wordt verschoten uit de drukbuis. Deze buks heeft een 10-schots magazijn wat zeer snel herlaad, d.m.v. grendelen. Dit kan fijn zijn met een rattenplaag als u meerdere ratten voor u in het zicht heeft. Ook kunt u 1 of meerdere magazijn meenemen – geladen en wel. Dit is fijn zodat u geen losse kogeltjes in de zakken heeft. Deze buks is prima geschikt voor 50 meter of verder en heeft een kracht van 40 joule. Deze buks wordt als complete set geleverd, inclusief richtkijker, bipod, demper & pomp. De demper zorgt ervoor dat de schoten goed gedempt worden wat is aan te raden bij een PCP buks.

FX Crown MKII (Continuum, Laminate en Synthetic in 5,5mm 6,35mm en 7,62mm)

FX crown MKII walnut | Luchtbuks | Jachtloods.nl

De FX Crown is een PCP buks die in veel verschillende variaties te verkrijgen is. Standaard wordt deze geleverd in hout, maar kunststof of een gelamineerde kolf is ook een optie. Verkrijgbaar in 3 kalibers: 5,5mm, 6,35mm en 7,62mm. De PCP buks is zeer krachtig in alle kalibers. PCP buksen van FX zijn gereguleerd, dat wil zeggen dat ieder schot met dezelfde hoeveelheid kracht wordt verschoten. Dit maakt de buks zeer zuiver en betrouwbaar. De professionele rattenschutter is al jaren vertrouwd met het merk FX. In vele filmpjes op YouTube wordt dit merk buks gebruikt.

Nachtzicht en warmtebeeld

Alle genoemde buksen en informatie heeft betrekking op het schieten van ratten bij daglicht. Echter zijn deze dieren erg actief in de avond en nacht. Dit is dan ook de beste tijd om dit plaagdier te bestrijden. Maar hoe zie je die kleine ratten in het donker? Gelukkig is hier een oplossing voor! Door te kiezen voor nachtzicht.

Pard NV007V (voorzetkijker)

De Pard NV007V is een digitale nachtzichtkijker die u kunt bevestigen achter op uw ‘’gewone’’ richtkijker. Zo maakt u van uw gewone richtkijker een nachtkijker om de ratten in het donker te kunnen bestrijden. Dit is het instapmodel, van Pard zijn er nog diverse andere modellen die dit werk prima aan kunnen. Een nachtzicht kijker versterkt restlicht waardoor men kan zien in het donker. Met een nachtzicht kijker moet men nog wel zoeken naar de rat.

ATN X-sight 4K Pro (nachtzicht richtkijker)

De ATN X-Sight 4K Pro is een nachtzicht richtkijker welke op de buks te monteren is d.m.v. montageringen. In tegenstelling tot de Pard NV007V is deze richtkijker compleet en zo te gebruiken. Met zijn zoomfunctie kunt u het doel “de rat” mooi dichtbij halen om een perfect schot te plaatsen. Deze nachtzicht richtkijker is in twee uitvoeringen leverbaar, 3-14 maal zoom functie of 5 tot 20 maal. Met deze richtkijker is het mogelijk om afbeeldingen en video`s te maken. Hier kunt u uw schoten terug kijken om hier eventueel van te leren zodat u alles perfectioneert.

Naast een nachtzichtkijker, kunt u ook kiezen voor een warmtebeeldcamera. Met warmtebeeld hoeft u praktisch niet te zoeken, een rat zal oplichten als een lamp in het donker.

Infiray TL35SE

De Infiray Xeye Thermal TL35SE is het instapmodel richtkijker voor de rattenbestrijder. Deze warmtebeeld richtkijker heeft een 1 inch buisdiameter en weegt slechts 720 gram, de richtkijker is dus zeer compact. De richtkijker is niet alleen zeer compact maar geeft ook zeer scherp beeld. Met deze richtkijker kunt u dus niet alleen detecteren maar ook zeer duidelijk identificeren. De ingebouwde accu heeft een werktijd van maar liefst 15 uur!

Infiray TL35V2

Bent u op zoek naar het beste van het beste? Dan is de Infiray TL35 warmtebeeld echt iets voor u! De warmtebeeld richtkijker heeft een ongelofelijk scherp beeld dankzij zijn 12 μm sensor en het hoge aantal pixels in het scherm. Hiermee kunt warmte zien tot zo`n 1800 meter. Deze afstand heeft u niet nodig voor de rat, maar ook op de korte afstand steekt deze richtkijker er met kop en schouders bovenuit. Inschieten is een koud kunstje doordat u het richtkruis naar uw pellet inslag kunt sturen. Hierdoor is het tweede schot gegarandeerd raak! Op de Infiray TL35 zit een functie om foto`s en video`s te maken zodat u deze thuis terug kunt zien.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over ratten schieten met een luchtbuks? Of wilt u advies op maat? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij hebben jarenlange praktijkervaring en kunnen u perfect adviseren bij de aankoop van uw luchtbuks, nachtzicht of warmtebeeldkijker. Wij hebben ook nog een aanvullend filmpje gemaakt over het schieten van ratten.

Neem contact op

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1728 reviews.