Pulsar warmtebeeld

Pulsar warmtebeeld

De grofwild jacht en de bijbehorende landbouwschade zijn momenteel een ‘hot item’. Met name wilde zwijnen trekken in rap tempo Nederland binnen, in Duitsland heeft men natuurlijk al decennia lang een goede varkensstand. Door de toenemende schade is men opzoek naar een effectieve methode om wilde zwijnen te beheren, een warmtebeeld camera voor de jacht kan hier uitkomst bieden!

Pulsar warmtebeeld voorzet kijker

Naast traditionele ‘hand held’ wamtebeeldkijkers van Pulsar zoals de Helion XP50, heeft Pulsar nu ook een nieuwe lijn ‘frontsnipers’ op de markt met de Pulsar FXQ38 & Pulsar FXQ55. Deze pulsar warmtebeeld voorzetkijkers kunnen van een normale richtkijker in een paar seconden een warmtebeeldkijker maken. Het grote voordeel van de Pulsar FXQ38 & FXQ55 is dat deze kijkers ook als ‘hand held’ kijker oftewel als monoculair gebruikt kunnen worden. Wil men effectief zwijnen jagen maar niet steeds van richtkijker wisselen dan kan deze Pulsar warmtebeeld voorzetkijker een uitkomst zijn!

Pulsar warmtebeeld camera

Voor warmtebeeld kijkers met een vaste geweer montage of voorzetkijkers heeft u een ontheffing nodig om deze te gebruiken. Voor de zogenaamde ‘hand held’ kijker of ‘monoculair’ heeft u geen vergunning nodig, deze dient namelijk alleen voor observatie. Pulsar heeft momenteel 2 zeer goed presterende lijnen warmtebeeld camera’s, de Pulsar Helion serie en de Pulsar Quantum lite serie. De Pulsar Helion XP50 is het absolute topmodel, deze 50Hz kijker heeft een detectie bereik van maar liefst 1800 meter. Het beeldscherm heeft een hoge resolutie (640×480) wat scherpe beelden met goed contrast weer geeft. De Pulsar Helion XP50 is naast deze eigenschappen ook zeer makkelijk te bedienen, met deze top kijker detecteert u alles in uw omgeving niks blijft onopgemerkt.

Naast de Helion lijn heeft men ook het prijsbewustere alternatief; de pulsar Quantum lite serie. Het verschil met de Helion lijn is het verminderde bereik en de lagere resolutie van het beeldscherm. Ook kan men geen beelden streamen via de WiFi, iets wat wel mogelijk is met de Helion. Echter bent u opzoek naar een goede kwaliteit warmtebeeldkijker voor een betaalbare prijs dan laat de Quantum Lite serie u niet in de steek. De Pulsar Quantum lite XQ30V is de topper uit de Quantum lite serie. Deze kijker heeft nog steeds een detectie bereik van 900 meter, wat voor veel jacht situaties meer dan ruim voldoende is. Naast de Pulsar Quantum lite XQ30V is ook de Pulsar Quantum lite XQ23V te verkrijgen, dit is het kleinere broertje met een bereik van 800 meter.

Hieronder hebben we nog 2 korte filmpjes van de Helion XP50 & Quantum lite XQ30V geplaatst.

Advies voor het kiezen van een warmtebeeld camera

Wilt u advies over welke warmtebeeldcamera het beste geschikt is voor uw jachtvorm? Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op! Op internet kunt u vaak enkel Engelse specificaties vinden van de fabrikant wat veel gekopieerd wordt op andere sites. Wij willen u graag zo goed mogelijk voorzien van alle informatie! Als u de juiste warmtebeeldcamera combineert voor uw vorm van beheer zult u zien dat uw tijd in het jachtveld veel effectiever benut wordt. Wij kunnen alle producten leveren van ATN, Pulsar en Flir, ook als deze artikelen niet op de website staan.

Pulsar FXQ55 – €3300

De Pulsar FXQ55 biedt het beste van beide werelden. Het is een handheld warmtebeeldcamera voor scannen tijdens de jacht, en kan als frontsniper gebruikt worden op een traditionele richtkijker. De compacte handheldspotter heeft een frontfocusaanpassing van 3 m tot oneindig. Het met rubber omhuld oculair is geschikt voor alle gebruikers onafhankelijk van het gezichtsvermogen.

De Pulsar FXQ55 heeft een vergroting tot 5x en een 2x digitale zoom. Het groene Amoled scherm zorgt voor goed contrast en zorgt ervoor dat uw ogen minder vermoeid raken. De kijker heeft een frame rate van 50Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden ook bij bewegende objecten.

Men kan eenvoudig wisselen van handheld kijker naar frontsniper door het verwijderen van het oculair met een draaiende beweging. Daarna kan met de kijker bevestigen op de bevestigingsring die gemonteerd is op de richtkijker. Men moet wel altijd zeer goed controleren dat er geen beweging zit op de bevestigingsringen, zelfs de kleinste beweging zal bedragen aan afwijkingen in uw schotbeeld. Een geoefend jager kan binnen 15 a 30 seconden zijn frontsniper bevestigen op de richtkijker. De kijker is werkzaam op 2 CR123 batterijen en heeft een levensduur van 4 uur op 2 batterijen.

Inschieten Pulsar FXQ55

De Pulsar FXQ55 richtkijker hoeft u niet in te schieten. In het menu zit een vrij eenvoudige menufunctie om een ‘X’ op het scherm te projecteren, die je als een cursor kunt laten schuiven totdat deze precies samenvalt met de dradenkruispositie van de richtkijker – houd gewoon de knop ingedrukt om dit op te slaan en je bent klaar om te gaan. De richtkijker zou nu uitgelijnd moeten staan. Wij adviseren echter om altijd een controle schot te doen, dit kan eenvoudig door een handwarmer op een schietschijf te bevestigen. Zo bent u altijd zeker van uw schot.

Welk warmtebeeld kan ik het beste kopen?

De Pulsar FXQ55 is een multifunctionele kijker echter adviseren wij niet om deze kijker met beide functies te gebruiken tijdens een aanzit. U zult waarschijnlijk tijd te kort komen of in het ergste geval de kijker niet juist bevestigen wat tot slechte schotresultaten zal leiden. Natuurlijk kunt u de kijker wel gewoon gebruiken voor veld inventarisaties o.i.d. en daarna als frontsniper gebruiken tijdens een aanzit. Het hoge detectie bereik (1800 meter) zorgt voor goede resultaten in het veld. Naast de FXQ55 levert Jachtloods natuurlijk ook de Pulsar FXQ35, Pulsar FXQ38 en Pulsar FXQ50, neem contact op voor de mogelijkheden.

Eigenschappen pulsar frontsniper

 • Type of Microbolometer: Uncooled
 • Frame Rate: Hz 50
 • Microbolometer resolution, pixels 384×288
 • Spectral Sensitivity, µm 7.5 / 13.5
 • Pixel Pitch, µm 17
 • Display type AMOLED
 • Display Resolution, pix. 640×480
 • Operation modes 3

Optical characteristics

 • Magnification, х 5x (monocular) / 1x (attachment)
 • Digital zoom, x 2
 • Horizontal Field of view, m @100m 13.1
 • Exit pupil, mm 5
 • Eye Relief, mm 16
 • Diopter adjustment, dptr. ± 5
 • Close-up distance, m 5

Power Supply

 • Power Supply, V 5 ÷ 7.2
 • Battery type 2xCR123A
 • Battery Life, hour 4

Physical & operational characteristics

 • Remote control wireless
 • Operating Temperature,°С – 25 … +50
 • Level of Protection (acc. to IEC 60529) IPX7/IPX5 (monocular mode)
 • Waterproofness yes
 • Dimensions, mm 310x71x67
 • Weight (without batteries), kg 0.65

De nieuwste innovatie op het gebied van warmtebeeld; Pulsar Thermion.

De Pulsar Thermion is een vaste warmtebeeld richtkijker. De Thermion is gemaakt in een 30mm behuizing waardoor deze geschikt is voor elke montage. Daarnaast lijkt de Thermion dankzij zijn slanke bouw op een ‘traditionele’ richtkijker. De Pulsar heeft een werktijd tussen de 6 en 8 uur. De richtkijker is te leveren in de XP & XM variant met een 38mm of 50mm lens. XP en XM geven de prestaties van de pixels aan, de XP variant heeft 640×480 pixels t.o.v. 384×288 pixels bij de XM variant. Het beeld van de XP serie is dan ook scherper dan van de XM serie. Dan heeft u nog de keuze voor een 38mm lens of een 50mm lens. De 38mm lens heeft een breder ”field of view” maar met de 50mm lens kunt u het wild beter aanspreken. De Pulsar Thermion lijn is momenteel het parade paardje van Pulsar.