Jachtloods heeft vele merken in het assortiment betreft nachtkijkers en warmtebeeldkijkers: Pulsar, ATN, Infiray en HIKmicro. In dit artikel willen wij graag het een en ander verduidelijken zodat u door de bomen het bos weer ziet! 

Er zijn 2 manieren om te zien in het donker:

  1. Nachtkijkers; dit zijn zogenaamde restlicht versterkers. Ieder klein lichtdeeltje wordt verzameld en versterkt tot het punt dat het zichtbaar wordt voor het menselijk oog.
  1. Warmtebeeldkijkers; deze kijkers maken gebruik van het infrarood wat uitgestraald wordt door objecten i.p.v. het verzamelen van lichtdeeltjes. Warme objecten geven meer infrarood straling dan koude objecten.

Om nachtvisie te begrijpen is het eerst handig om iets te weten over licht. De hoeveelheid energie in een lichtgolf is het direct gevolg van de golflengte: kortere lichtgolven hebben meer energie. Van gekleurd licht heeft violet licht de meeste energie. Na het zichtbare licht spectrum komt het infrarood spectrum.

Bekijk hier ons aanbod aan warmtebeeldkijkers en nachtzicht.


Nachtkijker

nachtkijkerAls eerste geven we uitleg over de werking van een nachtkijker. Het objectief vangt restlicht op, dit restlicht komt vaak van de maan, sterren of infrarood licht. De fotonen van het restlicht komen binnen op de fotokathode, deze zet het restlicht om in elektronen. Deze elektronen worden vervolgens vermeerderd door chemische en elektronische processen. De elektronen komen daarna met hoge snelheid met een fosfor laag in aanraking. Zo worden de elektronen weer omgezet tot zichtbaar licht. Door het oculair kan men nu het typische groene nachtzicht beeld zien.

De kwaliteit van het beeld wordt deels bepaald door het type generatie kijker. Hoofdzakelijk bestaat nachtzicht in 3 klassen; Gen 1, 2 & 3. Bij Gen 1 wordt het licht 1000x versterkt. Gen 1 biedt het minste kwaliteit beeld, dankzij de beperkte lichtopbrengst. Gen 1 heeft als enige voordeel dat het relatief goedkoop te verkrijgen is echter zijn de toepassingsmogelijkheden dan ook zeer beperkt. Gen 2 versterkt 20000x dit is al een aanzienlijke verbetering t.o.v. gen 2. De eerste toepassing van Gen 2 lag dan ook in militaire sferen. Gen 2 biedt t.o.v. Gen 1 niet alleen meer licht opbrengst maar ook een helderder en scherper beeld. Als laatste categorie is er Gen3 de lichtversterking bedraagt hier tussen de 30000x a 50000x afhankelijk van de gebruikte materialen. Deze kijkers bieden het scherpste en helderste beeld maar hier hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan! Men moet dan al snel denken aan €4500,- of meer.

Al ons nachtzicht vind je op de categorie pagina Nachtzicht.

Restlicht met nachtkijkers

Zoals gezegd werken nachtkijkers op restlicht, zou er geen restlicht zijn van bijvoorbeeld de maan of sterren bijvoorbeeld op een bewolkte dag dan zou men niets zien met een nachtkijker! Nachtkijkers hebben daarom vaak een ingebouwde infrarood versterker. Infrarood is onzichtbaar voor het menselijk oog maar wordt perfect gedetecteerd door uw nachtkijker. Vaak is het bereik van een standaard infrarood versterker beperkt, men kan er dan ook zelf voor kiezen om dit bereik te vergroten met bijvoorbeeld een Laserluchs, het bereik is dan vaak enkele honderden meters! Hoe ver men kan kijken wordt dus niet alleen door de kwaliteit nachtkijker bepaald maar ook vaak door het infrarood licht.

Analoge of digitale nachtkijker

Analoog of digitaal? Het grote voordeel van digitaal nachtzicht is dat men de beeldbuis niet beschadigd met daglicht. De meeste gebruikers van analoog nachtzicht herkennen de zwarte brandpuntjes wel in het beeld van de nachtkijker. De nachtkijker is dan te lang blootgesteld aan een felle lichtbron. De meeste digitale kijkers kunnen zelfs ook zonder problemen overdag worden ingezet zoals de ATN Bino-X 4K en de ATN X-sight rifle scope, deze producten bieden 24 uur per dag digitaal zicht, dus zowel overdag als in de nacht! Bovendien is digitaal nachtzicht vaak ook een stuk voordeliger in aanschaf. Er wordt gezegd dat analoge kijkers een scherper contrast hebben en een groter bereik maar deze verschillen worden steeds kleiner. Wil men een frontsniper dan komt men nog altijd op een analoge nachtkijker uit.

Alle nachtkijkers vind je bij nachtzicht.


Warmtebeeldkijker

Warmtebeeldkijkers werken als volgt. Een speciale lens bundelt het infrarood licht wat door objecten wordt uitgestraald. Vervolgens wordt het licht door een reeks van infrarood-detector elementen gehaald. Deze detector elementen zorgen voor een gedetailleerd temperatuur patroon, genaamd thermogram. Het duurt slechts 1/30e seconde voor dat de detector opstelling dit thermogram kan maken! Het thermogram wordt vervolgens omgezet in elektrische impulsen, deze impulsen worden doorgestuurd naar de printplaat. Deze printplaat vertaald vervolgens deze impulsen naar informatie op het beeldscherm. Hier resulteert het verschil in infrarood intensiteit dus in kleurverschil op het beeldscherm, zodat u kunt zien! Natuurlijk kunnen warmtebeeldkijkers ook overdag ingezet worden, dit maakt een warmtebeeldkijker veelzijdiger dan een nachtkijker.

Bekijk hier alle warmtebeeldkijkers.


Keuze nachtkijker of warmtebeeld?

Men vraagt vaak wat is beter nachtzicht of warmtebeeld? Daar is niet direct antwoord op te geven, het gaat namelijk om de toepassing. Waar wil men het product voor gebruiken? Een warmtebeeldcamera kan namelijk 24 uur per dag ingezet worden, ook overdag pikt men feilloos warmere objecten op uit de omgeving dit maakt de warmtebeeldkijker bijvoorbeeld ook geschikt voor een ‘’verse’’ nazoek op grofwild. Voor het aanspreken van wild op grotere afstanden werkt een goede nachtkijker vaak betere resultaten.

Eigenlijk zijn er 2 vragen die men zich moet stellen bij de aanschaf van een kijker:

  1. Wat is mijn budget?
  2. Wat verwacht ik van mijn kijker?

Wil men op een kirrung midden in het bos op 50 tot 100 meter wild observeren/zien aankomen dan kan men prima uit de voeten met een warmtebeeldkijker van ATN met een lens van 19mm. Een dergelijke kijker kost €2159,- en voorziet prima in de behoefte. Wil men in het open veld honderden meters kunnen observeren kan men beter investeren in een grotere lens van 50mm of 100mm. Voor een nachtzichtkijker geldt hetzelfde wil men niet teveel geld uitgeven maar een goede kwaliteit kijker dan kiest men voor de digitale richtkijker van ATN X-sight 4K Pro. Wil men een snel afneembare kijker dan kiest men voor een frontsniper of een richtkijker met 30mm buis en een quick release montage.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van nachtzicht en warmtebeeldkijkers. Wij begrijpen dat het moeilijk is om een onderscheid te maken tussen de vele aanbieders en vele producten. Daarom bieden wij zowel telefonisch als in de winkel advies. In de winkel kunnen wij natuurlijk ook de mogelijkheid bieden om producten te testen. Let op! Maak wel even een afspraak dan zorgen wij ervoor dat de producten aanwezig zijn.

Een reactie op “Warmtebeeldkijker of nachtkijker?

Reacties zijn gesloten.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1583 reviews.