Waar is het toegestaan om te schieten met een luchtbuks?

Regelmatig krijgen wij vanuit klanten de vraag: “Waar is het toegestaan om te schieten met een luchtbuks?”. Wij geven je graag een uitgebreid antwoord op deze vraag.

Luchtbuks schieten; waar en wanneer mag je schieten?

Wanneer je in het bezit bent van een luchtbuks wil je deze natuurlijk ook gebruiken. Maar waar mag en kun je jouw luchtbuks gebruiken?

Thuis schieten met een luchtbuks

Thuis mag je jouw luchtbuks gebruiken. Je mag zowel binnenshuis als buitenshuis met jouw luchtbuks schieten. Binnenshuis schieten is natuurlijk alleen mogelijk als je een goede kogelvanger hebt. Daarnaast is het ook van belang dat als je binnen wilt schieten je een veilige schietbaan hebt en een niet té krachtige luchtbuks. Verschillende klanten schieten binnen doordat zij niet de mogelijkheid hebben om buiten te schieten. Een andere reden om binnen te schieten is door bijvoorbeeld een lage buitentemperatuur of slechte weersomstandigheden.

Binnen schieten

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je ervoor kiest om binnen te schieten:

  • Zorg dat je een goede kogelvanger hebt. Een goede kogelvanger zorgt ervoor dat de kogeltjes die je afschiet goed worden opgevangen nadat deze door het kaartje heen zijn gegaan.
  • Creëer een veilige schietbaan. Het is van groot belang dat je beschikt over een veilige schietbaan wanneer je binnen wilt gaan schieten. Zorg ervoor dat niemand langs je af kan lopen wanneer je aan het schieten bent. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties.
  • Kies voor een niet té krachtige luchtbuks. Wanneer je binnen een te krachtige luchtbuks gebruikt kunnen de kogels afketsen. Vaak schiet je binnen op kortere afstanden dan wanneer je buiten schiet. Hierdoor raakt de kogel het doel met een veel hogere snelheid. Wanneer je kiest voor een minder krachtige luchtbuks is het risico op ricochet (afketsen van een kogeltje) veel minder groot. Zo zorg je voor een veilige omgeving.

Buiten schieten

Wanneer je thuis wilt schieten met jouw luchtbuks kun je ook buiten schieten. Dit kan wanneer je bijvoorbeeld een recreatieve schutter bent. Ook buiten moet je op een aantal zaken letten wanneer je gaat schieten. Zaken waar je op moet letten zijn onder andere de kogelvanger, dieren in jouw omgeving en omwonende buren.

  • Gebruik een kogelvanger. Ook buiten dien je gebruik te maken van een kogelvanger. Deze kogelbanger kan de kogeltjes opvangen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een metalen kogelvanger maar een gebruik van een grote boomstam is ook zeker toegestaan. De kogelvanger dient ervoor te zorgen dat de kogels jouw tuin niet kunnen verlaten. Het is ook een optie om zelf iets in elkaar te knutselen wanneer je bijvoorbeeld erg handig bent. Zorg wel dat je een veilige omgeving creëert.
  • Pas op voor rondlopende dieren. Je kunt verschillende dieren tegenkomen in jouw tuin. Zo kun je jouw huisdieren tegenkomen zoals bijvoorbeeld een hond of kat, maar kun je ook wilde dieren tegenkomen. Wilde dieren kunnen verschillende soorten dieren zijn, zoals bijvoorbeeld een duif of kraai. Wij raden je aan om jouw huisdieren binnen te houden wanneer je buiten gaat schieten. Dit voorkomt ongelukken of andere vervelende situaties. Verder is het bij de wet verboden om met jouw luchtbuks op een dier te schieten, ook wanneer het in jouw tuin of op jouw eigen grond is. Dit is een strafbaar feit dus wees je hiervan bewust.
  • Houd rekening met jouw buren. Wanneer je buiten gaat schieten met jouw luchtbuks dien je rekening te houden met jouw buren. Voor sommige omwonende kunnen de knallen van jouw luchtbuks namelijk tot grote irritatie leiden. Wij adviseren je om jouw buren te informeren over jouw luchtbuks en hen eventueel in te lichten wanneer je gaat schieten. Dit kan een hoop problemen voorkomen. Verder adviseren wij je om een demper te gebruiken wanneer je veel omwonende hebt, dit scheelt aanzienlijk veel in geluid reductie.

Schieten op een schietbaan in Nederland

Naast dat je thuis kunt schieten met jouw luchtbuks kun je natuurlijk ook op een schietbaan gaan schieten. Zo kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een schietvereniging of schietclub. Ook tijdens schieten op een schietbaan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Mag ik met mijn luchtbuks schieten op een schietbaan?

Dit is de belangrijkste vraag wanneer je graag wilt gaan schieten op een schietbaan. Je kunt contact opnemen met de desbetreffende baan waar je wilt gaat schieten. Vraag hen dan de volgende punten:

  • Moet ik lid zijn om te mogen schieten op de schietbaan? Wij adviseren je om van tevoren de baan te bellen en te informeren of je lid moet zijn of dat je als recreant ook welkom bent. Het zou kunnen zijn dat je tegen een kleine vergoeding welkom bent zonder een lidmaatschap af te sluiten.
  • Hoe oud moet ik zijn om te mogen schieten op de schietbaan? Vraag bij de desbetreffende schietbaan naar de leeftijd die wordt gehanteerd, in bijna alle gevallen is dit 18 jaar of ouder. Ben je jonger dan 18 maar wil je wel gaan schieten? In veel gevallen is dit mogelijk onder begeleiding van iemand die 18 jaar of ouder is.
  • Met welk type luchtbuks mag ik schieten op de baan? Vraag met welk type luchtbuks je welkom bent op de schietbaan. Dit kan namelijk per vereniging verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld knikbuksen met een (gas) veer, Co2 buksen en PCP (perslucht) buksen.
  • Op welke afstanden kan ik schieten op de schietbaan? Aangezien niet elke luchtbuks dezelfde afstand kan schieten is het goed om te weten op welke afstanden je kunt schieten op de schietbaan. Wanneer je bijvoorbeeld een luchtbuks hebt die niet in staat is om 100 meter te schieten is het fijn als je ook de mogelijkheid hebt om op 50, 25 of 12 meter te schieten.
  • Welke regels zijn van toepassing op de schietbaan? Zorg dat je goed informeert naar de regels van de schietbaan waar je wilt gaan schieten. Een regel kan bijvoorbeeld zijn dat je jouw luchtbuks in het foudraal moet houden tot je bij de schietplek bent. Bij sommige schietbanen is het gebruik van een kamervlag verplicht. Door te informeren naar de regels van de schietbaan kom je niet voor verrassingen te staan.

Luchtbuks schieten voor schadebestrijding

Naast thuis schieten en op de schietbaan schieten is er nog een andere plek waar je jouw luchtbuks kunt gebruiken. Zo kun je met de juiste papieren schieten op ratten in het kader van schadebestrijding. Je mag dit dan ook bij andere mensen op terrein doen. Voor het schieten in het kader van schadebestrijding zijn veel regels. Wij hebben voor jou een uitgebreid stuk geschreven over deze regels: Ratten schieten met een luchtbuks.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel de informatie heeft gevonden die je zocht. Heb je nog vragen over het schieten met een luchtbuks? Dan kun je ons altijd mailen of bellen, wij helpen je graag. Kijk voor de contactgegevens op de contactpagina.

 

Luchtbuks 50 meter | Jachtloods.nl
De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1652 reviews.