Alles wat je moet weten over hagelmunitie

Hagelmunitie is een veelbesproken onderwerp onder jagers en sportschutters. Of je nu een ervaren jager bent of net begint met jagen, het belang van het kiezen van de juiste hagelmunitie mag niet worden onderschat. Met een breed scala aan maten en materialen beschikbaar, kan het vinden van de perfecte munitie voor jouw specifieke doeleinden een uitdaging zijn. Laten we ontdekken welke opties het meest geschikt zijn voor jouw doeleinden.

Wat is hagelmunitie?

Hagelmunitie is een soort munitie die wordt gebruikt voor korte- en middellange afstandsdoelen. Het bestaat uit talloze kleine stalen kogeltjes, die verspreid worden wanneer het wapen wordt afgevuurd. Afhankelijk van de grootte van de hagelkorrels varieert het patroon en bereik van de verspreiding. Dit maakt deze munitie ideaal voor het jagen op klein wild en schadebestrijding op bijvoorbeeld duiven, ganzen en kraaien.

Het kiezen van de juiste hagelmunitie

Hagelgrootte 

Hagelmunitie is beschikbaar in verschillende maten, aangeduid met nummers zoals 7, 6, 5, enzovoort. Hoe lager het nummer, hoe groter de hagelkorrels. Hoe lager het hagelnummer hoe zwaarder de doorslag maar de hageldekking is ook minder omdat er minder hagelkorrels in de kolom aanwezig zijn. 

Chokes

Chokes zijn inzetstukken in de loop van het jachtgeweer die de spreiding van de hagelmunitie regelen. Een brede spreiding is geschikt voor het schieten op korte afstanden, terwijl een nauwere spreiding beter is voor het schieten op langere afstanden. 

MateriaalFranse lelie - stempel hagelgeweer

Traditioneel werd hagelmunitie gemaakt van lood, maar vanwege milieubescherming wordt nu vaak staal gebruikt. Het is essentieel om te controleren of jouw geweer geschikt is voor het gebruik van staal munitie, om schade aan het wapen te voorkomen. Een staal geschikt geweer heeft een Franse lelie gestempeld op de loop, zie afbeelding. Omdat staal munitie harder is dan lood wordt er meer druk opgebouwd in de loop, een ouder geweer kan hierdoor sneller schade of slijtage oplopen. Wis je overigens dat je ook voor de revisie van jouw hagelgeweer bij Jachtloods terecht kunt?

Afbreekbare proppen

Hagelpatronen worden al decennia standaard voorzien van plastic proppen die de hagel bevatten. Tegenwoordig zie je meer biologisch afbreekbare proppen op de markt verschijnen. Echter deze proppen bevatten vaak toch nog steeds veel micro plastics. Eley VIP Steel Pro Eco Wad patronen is een mooi voorbeeld van de juiste kwaliteit munitie, deze munitie is 100% biologisch afbreekbaar en bevat geen micro plastics. Daarnaast staat Eley uiteraard ook bekend vanwege de hoogwaardige kwaliteit munitie en prestaties.

Bekijk ons assortiment aan hagelgeweren

Nieuw

Hagelgeweren

Browning B525 Shadow

 2.049,00
 1.295,00
 1.695,00

Veiligheid en milieubewustzijn

Bij het gebruik van munitie is veiligheid van het grootste belang. Zorg ervoor dat je altijd de juiste richtlijnen volgt en alleen schiet wanneer je zeker bent van jouw doel. Houd rekening met anderen in de omgeving en respecteer de regels en voorschriften met betrekking tot jacht en wapenbezit.

Als jager is het cruciaal om de juiste munitie te kiezen voor verschillende jachtdoeleinden. Hagelmunitie blijft een populaire keuze vanwege de veelzijdigheid en effectiviteit bij schadebestrijding en kleinwild jacht. Bij Jachtloods bieden we een breed scala aan hagelmunitie, geschikt voor verschillende situaties en hagelgeweren

Op zoek naar kogelgeweren en/of kogelmunitie?

Ook bieden wij een ruim assortiment kogelgeweren en kogelmunitie aan. Heb je nog vragen? Bezoek dan onze jachtwinkel, onze specialisten adviseren je graag!

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1664 reviews.