Voor het vullen van een PCP-buks zijn er verschillende opties mogelijk, elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier bespreken we de drie meest voorkomende methoden voor een PCP buks vullen: de pomp, de fles en de compressor.

1. PCP buks vullen met een pomp

Het gebruik van een handpomp is de goedkoopste optie om een PCP buks mee te vullen. Er zijn verschillende pompen te verkrijgen. Wij raden het gebruik van een pomp met een vochtfilter aan zoals de Hatsan handpomp, waardoor de kans op corrosie aan de binnenzijde van de drukbuis verkleind wordt, dit verlengt de levensduur van de drukbuis.

Echter is het gebruik van een handpomp fysiek zwaar. Als u van plan bent uw PCP buks veelvoudig te gaan gebruiken of u fysiek minder sterk bent, raden wij het gebruik van een handpomp af. In dat geval kunt u beter kiezen voor een fles of compressor.

2. Fles voor het vullen van een PCP Buks

Het gebruik van een persluchtfles is een veelgebruikte en gebruiksvriendelijke manier om een PCP buks te vullen. De drukbuis wordt binnen een paar seconden gevuld door het opendraaien van de kraan.

De flessen in ons assortiment zijn geschikt voor het vullen tot 300 bar. De meeste persluchtbuksen mogen gevuld worden tot 200 a 250 bar. Dat betekent dat de fles een overcapaciteit heeft waardoor de PCP buks vaker gevuld kan worden per vulling van de fles. De 7L duikfles dient om de 10 jaar gekeurd te worden.

Heeft u meerdere PCP buksen met verschillende vulstiften? Dan kunt u een Foster snelkoppelingsset gebruiken waardoor de verschillende vulstiften niet telkens in de schroefdaad van de fles gedraaid hoeven te worden. Daarnaast zijn meerdere PCP buksen uitgerust met een Foster-aansluiting in plaats van een vulstift. Vergeet dan niet de RVS Foster Koppeling Mannelijk bij te bestellen. Deze wordt niet standaard meegeleverd met de fles.

3. PCP Buks vullen met compressor

Een compressor is eenvoudig in het gebruik. Met het gebruik van een compressor bent u niet afhankelijk van een vulstation om de duikfles te vullen. De compressor wordt standaard geleverd met een Fosterkoppeling. Maakt uw PCP buks gebruik van een vulstift? Vergeet dan niet het RVS Foster vrouwelijk verloopstuk bij te bestellen.

De compressor is geschikt voor het vullen tot 300 bar. De gewenste hoeveelheid bar kan worden ingesteld met de draaiknop bovenop de manometer.

De compressor is voorzien van een waterpomp om het systeem te koelen. Deze dient in een emmer met minimaal 2 liter gedestilleerd water te worden gedompeld. Tijdens het pompen circuleert de compressor het water, waardoor deze op goede temperatuur blijft.

Ontluchten van de vulslang

Na het vullen van de PCP buks dient eerst de slang ontlucht te worden voordat deze uit de buks kan worden gehaald. Dit doet u doormiddel van het opendraaien van de ontluchtschroef, of in het geval van de fles het indrukken van de ontluchtknop. Vervolgens hoort u een gesis dat wordt veroorzaakt door het leeglopen van de slang, waarna u veilig de slang van de buks kunt verwijderen.

Aansluiting van de vulmiddelen op de buks

Controleer of de PCP buks en het vulmiddel dezelfde aansluiting hebben. PCP buksen worden geleverd met een vulstift of zijn voorzien van een foster-aansluiting.

  • Is de buks voorzien van een vulstift? Controleer dan of het vulmiddel is voorzien van een aansluiting met de juiste schroefdraad. Zo niet? Dan dient u een koppelstuk bij te bestellen. In de meeste gevallen is dit de RVS foster vrouwelijk.
  • Is de buks voorzien van een foster-aansluiting? Controleer dan of het vulmiddel is voorzien van een foster snelkoppeling. Zo niet? Dan dient u een koppelstuk bij te bestellen. In de meeste gevallen is dit de RVS Foster Koppeling Mannelijk.

Welk vulmiddel is nu geschikt voor mij?

Graag delen we enkele tips waarmee u kunt nagaan welke manier voor de PCP buks vullen het beste bij u past. Heeft u hier vragen over? Dan horen we het natuurlijk graag. Onze schietexperts helpen u graag om de juiste vulmanier te selecteren.

  • Bent u niet van plan intensief te gaan schieten, vind u het niet erg om fysieke inspanning te leveren en is het budget beperkt? Dan is het gebruik van een handpomp zeker te overwegen.
  • Wilt u geen fysieke inspanning leveren en uw buks met een handomdraai kunnen vullen? Dan is het gebruik van een fles aan te raden. Met het gebruik van een fles bent u verzekerd van droge lucht waardoor de levensduur van de drukbuis wordt verlengd.
  • Schiet u altijd op dezelfde plek en wilt u niet afhankelijk zijn van anderen? Dan kunt u een compressor overwegen.
De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1779 reviews.