Een veelgestelde vraag als u een luchtbuks wilt aanschaffen, is natuurlijk of dit legaal is. Wij kunnen u laten weten dat dit zo is. U kunt een luchtbuks legaal kopen mits u aan een aantal voorwaarden voldoet. In dit artikel zullen wij u uitleggen aan welke eisen u moet voldoen voor de aankoop en het voorhanden hebben van een luchtbuks.

Luchtbuks legaal: leeftijdscriterium

Voor de aankoop van een luchtbuks dient men minimaal 18 jaar of ouder te zijn. Bij de aankoop van een luchtbuks dient men dan ook altijd een geldig ID bewijs te overleggen. Wanneer u in de webshop een luchtbuks aankoopt, dan kunt u tijdens het bestelproces een kopie/foto van een geldig ID bewijs uploaden. In de luchtbukswinkel zal er een kopie van uw ID bewijs worden gemaakt. Deze ID-bewijzen worden niet met derden partijen gedeeld, tenzij u een overtreding maakt met de door u aangekochte luchtbuks.

Kracht of kaliber van een luchtbuks

Aan de kracht of kaliber van een luchtbuks zijn in Nederland geen regels verbonden. Dat wil zeggen dat elke luchtbuks vrij te verkrijgen is wanneer u 18 jaar of ouder bent. Het kaliber is dus niet van belang bij de aankoop van een luchtbuks. Bij de aankoop van een relatief groot kaliber luchtbuks dient u er wel rekening mee te houden dat u genoeg ruimte heeft om te schieten. Het beste kunt u met deze groot kaliber luchtbuksen terecht op een schietbaan.

Vervoeren van een luchtbuks

Het vervoeren van een luchtbuks dient altijd te gebeuren in een foudraal of geweerkoffer. Volgens de wet is een luchtbuks dan niet direct klaar voor gebruik en ook niet voor ‘’afdreiging’’ geschikt. De buks mag in de auto ook niet binnen handbereik liggen. Het beste vervoerd u de luchtbuks dan ook in de kofferbak. Natuurlijk mag een buks nooit geladen vervoerd worden.

Waar mag ik met een luchtbuks schieten?

U mag met een luchtbuks schieten op de schietbaan of op uw eigen terrein. Gebruik van een luchtbuks op de openbare weg of openbaar terrein is dan ook ten strengste verboden.

Waar mag ik op schieten met een luchtbuks?

Met een luchtbuks mag u schieten op doeltjes en schietkaartjes. U mag dus absoluut niet schieten op dieren. Een constatering hiervan is een overtreding op de wet wapens en munitie. En wordt niet licht opgevat zoals vroeger misschien het geval was. Luchtbuksen zijn een zeer goed alternatief voor de sportschutter die niet elk jaar geconfronteerd wil worden met zware eisen zoals deze aan de vuurwapenbezitter worden gesteld. Met een luchtbuks kunt u zeer accuraat schieten, ook op lange afstanden. Luchtbuksen bieden de sportschutter dan ook een uitdagend niveau waar ook competitief geschoten kan worden. Zonder dat u aan strenge regels of schietbeurten moet voldoen.

Uiterlijk van de luchtbuks

De luchtbuks mag niet lijken op een bestaand vuurwapen. Zo moet men altijd het onderscheid kunnen maken tussen een luchtbuks en een vuurwapen.

Luchtbuks legaal kopen

Het gebruik van een luchtbuks is dus volkomen legaal in Nederland mits u zich minimaal aan bovenstaande punten houdt. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen of onduidelijkheden? Of wilt u advies over de aankoop van een luchtbuks? Neemt u dan contact op via email of bezoek onze luchtbuks winkel. Onze specialisten adviseren u graag over een luchtbuks legaal aankopen. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van luchtbuksen. Echter met een paar simpele vragen kunnen wij u prima adviseren bij de aankoop van uw luchtbuks. Ook voor advies over richtkijkers, doeltjes en natuurlijk de luchtbukskogels beschikken wij over veel kennis zodat u nooit een miskoop begaat.

Persoonlijk advies

Heeft u nog vragen over het kopen van een luchtbuks? Of wilt u advies op maat? Neem dan contact op met onze specialisten, zij kunnen u perfect voorzien van het juiste advies en zo voorkomt u een miskoop!
Neem contact op

Wist u dat wij ook een filmpje hebben gemaakt over dit onderwerp?

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1687 reviews.