Luchtbuksen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk krachtiger geworden. Maar hoe ver kunt u eigenlijk schieten met een luchtbuks? En met welke modellen kan het verst geschoten worden? In deze blog leest u meer over het bereik en de schietafstand van luchtbuksen.

Krachtbronnen en schietafstand

Luchtbuksen zijn onder te verdelen in verschillende soorten krachtbronnen, elk met een eigen maximale schietafstand. De drie verschillende krachtbronnen zijn:

  • Een (gas)veer luchtbuks
  • Een CO2 luchtbuks
  • Een persluchtbuks (PCP)

Graag vertellen we meer over de schietafstand van elk van deze verschillende krachtbronnen luchtbuksen.

Hoe ver kunt u schieten met een (gas)veer luchtbuks

Veerbuksen vormen de meest traditionele categorie buksen, waarvan de loop moet worden geknikt om de luchtbuks op spanning te brengen. Vervolgens kan in de meeste gevallen per luchtbukskogel worden geschoten. Veerbuksen hebben een kracht van ongeveer 7,5 tot 45 joule. Veerbuksen, oftewel knikloopbuksen, zijn verkrijgbaar in kalibers van 4,5 mm tot 7,62 mm. Met een knikloopbuks is gemiddeld genomen een zuiver schot tot 35 meter a 50 meter maximaal haalbaar. De kogel kan echter veel verder reiken. Zo heeft bijvoorbeeld een 45 joule knikloopbuks meer dan genoeg kracht om een afstand van 100 meter te overbruggen. De terugslag van een knikloopbuks zorgt er echter voor dat op dergelijke afstanden niet meer zuiver kan worden geschoten.

Bekijk onze collectie luchtbuksen

Er zijn uitzonderingen op deze regel: buksen met een kracht van 7,5 joule zullen moeite hebben om 35 meter zuiver te schieten. Indien u gebruikmaakt van krachtigere knikloopbuksen en u een getraind schutter bent, is het echter mogelijk om 50 meter zuiver te schieten. Bovendien heeft de kwaliteit van het merk buks invloed op de maximale schietafstand. De afstand wordt dus beïnvloed door de kracht van de buks, de ervaring van de schutter en de kwaliteit van de buks.

CO2 luchtbuksen en de gemiddelde schietafstand

CO2-buksen maken gebruik van CO2-patronen, hiervoor worden zowel 12- als 88-gram CO2-patronen gebruikt. Over het algemeen zijn CO2-luchtbuksen niet extreem krachtig. De krachtigste modellen zitten rond 16 joule. Luchtdrukpistolen zijn ook vaak voorzien van een CO2-systeem. De afstand die met luchtdrukpistolen nauwkeurig kan worden geschoten is korter dan die van veerbuksen, aangezien de kogel minder sturing heeft vanuit de loop en de druk minder lang kan worden opgebouwd. Met CO2-buksen met een langere loop kan doorgaans tussen de 25 en 35 meter worden geschoten.

Hoe ver schieten met PCP buksen

Aangezien PCP-buksen geen terugslag hebben en over het algemeen krachtiger zijn dan CO2-buksen en knikloopbuksen, is het met dit type buks mogelijk om zuiver te schieten op langere afstanden. De persluchtcilinder op de PCP-buks wordt in de meeste gevallen gevuld tot tussen de 200 en 250 bar. Dit zorgt voor veel meer druk achter de luchtbukskogel dan mogelijk is met een knikloopbuks of CO2-buks. Met de juiste PCP-buks kan zelfs op afstanden van 100 meter en verder worden geschoten.

Het is echter afhankelijk van het kaliber op welke afstanden u kunt schieten. Zo kan achter een lichtgewicht kogeltje zoals een 4,5 mm niet zoveel druk worden gezet om op 100 meter zuiver te kunnen schieten, omdat het kogeltje anders door de geluidsbarrière van 330 meter per seconde zou gaan en zou gaan tollen. Als u ver en krachtig wilt schieten, adviseren wij altijd een kogeltje van 5,5 mm of groter. Hier kan genoeg druk achter worden gezet om op langere afstanden goed te schieten, zonder dat deze door de geluidsbarrière gaat. Het schieten van mooie groepjes op 100 meter met de juiste PCP-buks is al mogelijk met een kaliber van 5,5 mm. Als u meestal buiten schiet, adviseren wij vaak een kaliber van 6,35 millimeter, aangezien deze minder windgevoelig zijn. Let wel op, hoe groter het kaliber, hoe meer de kogelbaan een curve vertoont.

De maximale schietafstand van een PCP-buks is ook sterk afhankelijk van de kracht van de buks, de ervaring van de schutter en de kwaliteit van de buks. Over het algemeen is met de meeste PCP-buksen 50 meter zuiver schieten echter makkelijk te behalen.

schietsafstand luchtbuksen

Verschil tussen pellets en slugs voor schietafstand

Pellets en slugs zijn twee verschillende soorten luchtbukskogels. Pellets hebben een diabolovorm, zoals die van oudsher al worden gebruikt in luchtbuksen. Voor afstanden tot 100 meter voldoet een pellet met een ronde kop goed. Deze schieten veruit het zuiverst van alle verschillende vormen pellets. Als u verder dan 100 meter wilt schieten, is het overwegen van slugs aan te raden. Door de aerodynamische vorm van een slug schieten deze op lange afstanden nauwkeuriger dan pellets. Daarnaast kan er achter een slug meer druk worden gezet voor een vlakkere kogelbaan, waardoor er op langere afstanden mee geschoten kan worden.

Let op! Slugs kunnen niet met alle PCP-buksen worden verschoten. Controleer dit voordat u slugs in gebruik gaat nemen.

Kort samengevat

  • Met knikloopbuksen kunt u rekening houden met een schietafstand van ongeveer 35 meter a 50 meter
  • CO2-modellen zitten tussen de 25 en 35 meter schietafstand
  • Met persluchtbuksen is altijd wel op 50 meter zuiver te schieten.
  • Met de juiste persluchtbuks en richtkijker zijn afstanden van 100 meter of verder ook geen probleem.
  • Wilt u verder dan 100 meter gaan schieten, dan zijn slugs een goede keuze, echter zijn niet alle luchtbuksen gemaakt om slugs mee te schieten.

Hopelijk bent u door het lezen van deze blog voldoende geïnformeerd over de maximale schietafstand van luchtbuksen. Mochten er toch nog vragen zijn, kunt u ons altijd telefonisch bereiken via +31 (0)850 488 820 of per e-mail op info@jachtloods.nl.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1655 reviews.