Wanneer u een luchtbuks wilt kopen, komt u vaak de term ‘joule’ tegen, maar wat betekent dit precies? We leggen het u graag uit. De kracht van een luchtbuks wordt vaak aangeduid in de eenheid joules. Deze eenheid staat voor de kinetische energie die ontstaat wanneer een projectiel met een bepaalde massa met een bepaalde snelheid wordt afgeschoten.

Wat is de maximaal toegestane kracht?

In Duitsland is 7,5 joule de maximaal toegestane kracht van een luchtbuks, terwijl er in Nederland geen maximumkracht aan luchtbuksen is verbonden. Knikloopbuksen hebben doorgaans een kracht tussen de 7,5 en 45 joule, waarbij 24 joule wordt gezien als de gemiddelde kracht voor een knikloopbuks. Persluchtbuksen hebben doorgaans meer joules dan knikloopbuksen.

Bekijk onze luchtbuksen

Wat is de impact van het aantal joule?

De impact die een luchtbukskogel met 40 joule rest-energie veroorzaakt, komt overeen met de impact van een baksteen van 4 kg die vanaf één meter hoogte wordt losgelaten. Bij 60 joule rest-energie is de impact vergelijkbaar met die van een baksteen van 6 kg die vanaf één meter wordt losgelaten. Het belangrijkste verschil is dat de impact van de luchtbukskogel geconcentreerd is op het kleine raakvlak van de kogel, in tegenstelling tot de grote oppervlakte van een baksteen.

Heeft het aantal joules invloed op de schietafstand?

Het aantal joules heeft geen directe invloed op de maximale schietafstand van de luchtbuks, maar er is wel een minimaal aantal joules nodig om op bepaalde afstanden te schieten. Voor korte afstanden is 16 joule voldoende. Als u op afstanden tussen 30 en 100 meter wilt schieten, is het beter om een luchtbuks met minimaal 40 joule te kiezen. Naast het aantal joules zijn de krachtbron en de kwaliteit van de buks ook sterk bepalend voor de maximale schietafstand.

Is een luchtbuks met meer joule ook beter?

Er kan niet gesteld worden dat luchtbuksen met meer joules per definitie ook beter schieten. Een luchtbukskogel heeft een ideale mondingssnelheid van ongeveer 285 meter per seconde. Als er te veel joules achter een lichtgewicht kogeltje worden gezet, zal de kogel te snel gaan waardoor deze zelfs de geluidsbarrière van 330 meter per seconde kan doorbreken. Als het kogeltje de geluidsbarrière weer verlaat, gaat het tollen, waardoor niet meer zuiver kan worden geschoten. Achter een groter kaliber- en/of zwaarder luchtbukskogeltje kan meer joules worden gezet om toch op de ideale mondingssnelheid van 285 meter per seconde te blijven.

Het aantal joules heeft ook geen direct verband met de mondingssnelheid van een luchtbuks. Als bijvoorbeeld een zwaardere luchtbukskogel wordt afgevuurd, zal de mondingssnelheid dalen en het aantal joules toenemen.

Vragen of op zoek naar advies?

Hopelijk heeft u door het lezen van deze blog meer duidelijkheid over wat het aantal joules van een luchtbuks aangeeft. Mocht u zich na het lezen van deze blog afvragen hoeveel joules voor u geschikt zijn, dan kunt u ons altijd telefonisch bereiken of een email sturen.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1655 reviews.