Hoe moet ik een richtkijker afstellen?

Wij krijgen vaak de vraag of wij een richtkijker kunnen afstellen voor een klant omdat men het spannend of lastig vindt om dit zelf te doen. Een richtkijker afstellen klinkt heel ingewikkeld, het is echter een vrij eenvoudig proces. Graag geven we in dit artikel meer informatie en antwoorden op de vraag: “Hoe moet ik een richtkijker afstellen?”.

Stappen voor een richtkijker afstellen

  1. Wanneer men de richtkijker met een deugdelijke montage op de buks heeft gemonteer,d dan is een stabiele ondergrond een eerste vereiste voor het afstellen van een richtkijker. U kunt hier bijvoorbeeld een schietsteun of zandzakken voor gebruiken. Zo beweegt de buks zo min mogelijk tijdens het afstellen.
  2. Vervolgens kiest u een afstand waarop de buks wordt afgesteld, vaak ligt deze afstand tussen de 15 en 25 meter. Als de buks op deze afstand is afgesteld, dan kunt ueventueel op een verdere afstanden de buks afstellen.
  3. Plaats een schot op de schietkaart en kijk waar de kogel inslaat in vergelijking met het doel.
  4. Leg de buks nu weer precies op dezelfde plek in de schietsteun, richt het dradenkruis weer precies op hetzelfde punt en draai de hoogte en zijdelingse verstelling naar het inslagpunt van het eerste schot.
  5. De richtkijker is nu afgesteld!

Wat doen na het afstellen van de richtkijker?

Als u de richtkijek heeft afgesteld, raden we aan om een aantal controle schoten te plaatsen, zodat u zeker weet dat de richtkijker goed is afgesteld. Vaak heeft een richtkijker een ¼ MOA afstelling, hierdoor kunt u de richtkijker zeer precies afstellen. U dient echter wel veel clicks te geven voor afstelling op een korte afstand.

Mocht het niet lukken om het eerste schot op de kaart te plaatsen? Dan kunt u een laserbore sighter gebruiken. Deze zorgt ervoor dat u een eerste schot wel op de kaart krijgt en zodat u de buks kunt gaan afstellen.

Hoe werkt het monteren van een richtkijker precies?

Uiteraard dient u eerst de juiste montage uit te voeren. Om te bepalen welke montage de juiste is dient u een aantal variabelen helder te hebben.

  • Als eerste moet de buisdiameter helder zijn. Over het algemeen kan men de buisdiameter in 2 diameters indelen namelijk; 25,4mm en 30mm. Deze diameter bepaalt de diameter van de montage ringen die u nodig heeft.
  • Als tweede dient u de hoogte van de montage ringen te bepalen. De hoogte wordt voornamelijk bepaalt door de hoogte van het objectief van de richtkijker. Wanneer men een 40mm objectief heeft dan is een medium hoogte vaak gebruikelijk. Heeft men bijvoorbeeld een 50mm of een 56mm objectief dan is een hoge montage vaak de beste keuze.
    • Let goed op of uw richtkijker voorzien is van AO (Adjustable objectief). Dit kan ervoor zorgen dat de montage hoger moet zijn dan zonder AO.
    • Heeft u een PCP buks met een hoog magazijn? Dan dient men hier ook rekening mee te houden.
  • Als laatste punt dient u de basis van de montage te bepalen. Luchtbuksen zijn vaak voor zien van een 11mm rail ook wel dovetail montage genoemd of een picantinny rail. Dit is belangrijk i.v.m. basis van de montage ringen.

Wanneer u de juiste montage ringen heeft bevestigd op de rail van de buks dan zorgt u ervoor dat de richtkijker loodrecht in de ringen wordt geplaatst. De gemiddelde eye-relief oftewel de afstand tussen oog en het oculair van de richtkijker is 7 centimeter. Is deze afstand korter dan zult u veel zwart aan de binnenkant van de richtkijker zien. Plaatst u de richtkijker op een veerbuks of een gasram buks? Dan is het aan te raden om de stop pin te gebruiken, deze zorgt ervoor dat de richtkijker niet naar achter kan schuiven door het klappen van de veer of gasram veer. Nu kunt u gaan richtkijker gaan afstellen.

Zijn er ook accessoires voor richtkijkers beschikbaar?

Jazeker, er zijn legio accessoires beschikbaar. U kunt denken aan flip-up covers om de lenzen van uw richtkijker te beschermen. Uiteraard kunt u ook laser of lampje aan uw richtkijker bevestigen. Voor de ongediertebestrijders is het ook mogelijk om een voorzet nachtkijker of warmtebeeldkijker op uw richtkijker te plaatsen. Dit maakt het mogelijk om ook te schieten in het donker.

Wat houdt een variabele vergroting in bij een richtkijker?

Er bestaan richtkijkers met een vaste vergroting en een variabele vergroting. Een voorbeeld van een richtkijker met een vaste vergroting is bijvoorbeeld een 4x32mm richtkijker. Dit wil zeggen dat deze richtkijker ten alle tijden 4x vergroot en een objectief heeft van 32mm. Een voorbeeld van een richtkijker met een variabele vergroting is een 3-9×40 richtkijker. Een dergelijke richtkijker heeft een minimale vergroting van 3x en een maximale vergroting van 9x. Dit maakt het mogelijk om op verschillende afstanden de juiste vergroting te kiezen. Op korte afstanden is een lage vergroting praktisch en op lange afstanden uiteraard een hogere vergroting. Dit maakt een richtkijker met een variabele vergroting praktischer.

Ik ben op zoek naar een enorme vergroting. Welke richtkijker moet ik kiezen?

Wanneer u op zoek bent naar een richtkijker met een enorme vergroting dan kunt u vaak het beste gaan voor een richtkijker met een vergroting tussen de 24x en 32x. Dit wordt vaak gebruikt door personen welke op zeer lange afstanden schieten of door sportschutters die de inslag van het kogeltje op de schietkaart willen zien. Deze richtkijkers hebben vaak een beginvergroting van 5x of 6x. Dit houdt in dat deze richtkijker prima geschikt zijn voor de lange afstand, maar wat minder op de korte (<15 meter). Deze lange afstand richtkijkers zijn te verkrijgen in diverse merken en prijsklasse.

Wij hebben ook een filmpje gemaakt waarin wij laten zien hoe men een richtkijker kan afstellen!

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1664 reviews.