In dit artikel vertellen we je over de meest gemaakte fouten bij het trainen van jachthonden. Er worden veel verschillende fouten gemaakt, soms komt dit door verkeerde uitleg (door trainers of online), maar ook (te snel) te hoge verwachtingen en ongeduld zijn hier onderdeel van. Ben je benieuwd hoe je jouw hond zo goed mogelijk kunt helpen? Denk eens na over de uitrusting van je jachthond door te lezen over onze jachthondenwinkel of kijk bij onze jachthonden artikelen.

  1. Teveel vrijheid

Vaak krijgen jachthonden teveel vrijheid van de voorjager voordat zij de basis commando’s zoals zit en blijf kennen. Dit kan leiden tot een jachthond die veel vrijheid neemt en voor zichzelf gaat jagen.

  1. Inconsistentie

Onduidelijke of wisselende commando’s verwarren de hond en kan leiden tot een slechtere relatie tussen de hond en de jager. Zorg dat regels/commando’s vanaf dag 1 duidelijk zijn niet alleen voor de voorjager maar ook voor de rest van de familie als zij met de jachthond te maken hebben. Kies voor een type hondenfluit voor de training, het liefst een fluit met een goede toonvastheid zoals de acme 640 hondenfluit.

  1. Overhaasten

Bouw de training stapsgewijs op, de hond moet stapsgewijs de hele oefening leren begrijpen.

Bijvoorbeeld als men de hond leert volgen in de tuin dan kan het handig zijn om van een afscheiding gebruik te maken zodat de hond dicht bij u loopt. Als u vervolgens een week later dezelfde oefening doet in een andere omgeving met meer afleiding en bovendien zonder riem dan is de kans op slagen minimaal. Wanneer men de moeilijkheidsgraad langzaam opbouwt zal het voor de hond makkelijker te begrijpen zijn. De hond moet eerst perfect aan een korte lijn zoals de moxon volgen vervolgens mag de hond aan een lossere lijn volgen met minimale afleiding. Geleidelijk kan men de afleidingen verhogen en de riem verwijderen. De kans op succes is met deze wijze vele malen groter.

  1. Elke hond hetzelfde behandelen

Honden hebben net als mensen allemaal andere persoonlijkheden en karakters. Wat goed werkt voor een hond kan een negatief effect hebben op een andere hond! Een brutale energieke hond met veel passie moet vaak getraind worden op steadiness, vaak voordat er getraind wordt op apport en de hond mee mag op jacht. Neem je dezelfde benadering bij een rustige jachthond dan kan het jacht instinct soms zelfs ontmoedigd worden.

  1. Luidruchtig voorjagen

Honden hebben een uitstekend gehoor, het is dus ook niet nodig om te schreeuwen! Een goede voorjager wordt vaak gekenmerkt door beheerste commando’s niet eindeloos herhaald worden.

  1. Gestrest raken

Mensen zijn vaak enkel te motiveren voor opdrachten als zij deze opdrachten leuk vinden, dat werkt bij honden ook zo! Training moet relaxt en leuk zijn, zowel voor de hond als voor de jager.

Geduld bewaren is voor de voorjager ontzettend belangrijk. Ongeduldig worden en schreeuwen zullen een averechts effect hebben op de hond. Bovendien voelt een hond aan of de voorjager gehaast of gestrest is. Zoals gezegd zorg dat een training voor de hond ook prettig is, zorg op warme dagen ook voor voldoende water voor de hond, een opvouwbare drinkbak kan dan uitkomst bieden.

  1. Geen succes

Als een jachthond aan het begin van zijn training vaak geen succes heeft kan het leiden tot het verliezen van zelfvertrouwen. Hiermee verliest de hond ook direct het plezier in de opdracht.

Als een hond herhaaldelijk niet slaagt in bijvoorbeeld een ver apport, maak het apport dan weer wat simpeler zodat de hond weer succes heeft en zijn vertrouwen weer terug krijgt.

  1. Te veel herhaling

Simpele oefeningen zoals een apport in de achtertuin, zijn voor de meeste honden makkelijk te doen. Door dit soort oefeningen te vaak te herhalen verliest de hond interesse omdat de oefening saai wordt. Breng variatie aan in de oefening, oefen op een andere plek of met andere dummies. Wissel bijvoorbeeld je markeer dummy af met een dummy voorzien van een vacht of een dokken mallard, zo blijft de training interessant voor de hond.

  1. Voldoening

Ga nooit achterover hangen! Als een topsporter een bepaald niveau bereikt moet hij ook trainen om op niveau te blijven, dit geldt ook voor je jachthond.

8 reacties op “9 veel gemaakte fouten bij de training van Jachthonden

  1. Roland zegt:

    Ja….Tot zover de veelgemaakte fouten… weet ook iemand oplossingen??
    Ik heb last van fout nr 1. Teveel vrijheid. Hond (Basset Fauve de Bretagne) is nu 1 jaar oud, op les hoort hij tot de besten maar buiten de les (strand, bos, tuin)weigert hij te komen of heel langzaam.
    Belonen is lastig, voer interesseert hem geen zier.

    Nu dus altijd aan de riem. Iemand ideeen?

  2. Roland zegt:

    En in aanvulling op het eerdere bericht: op strand en in het bos is hij uren weg. Maakt zich ook geen zorgen als de baas uit het zicht is. We hebben een gps tracker dus kwijt is hij niet. Alle trainingen lijken gericht op dingen ophalen , of snuffeltraining (is hij goed in!)
    maar gehoorzaamheid op afstand is waar ik naar zoek.

  3. Dick zegt:

    @ Roland: dit is een vraag voor een jachthondenforum of een goede trainer.
    Weet je niet wat voor hond je hebt? Bassets zijn gefokt om zelfstandig te zoeken (Stoberen/ wild opdrijven) en de neus achterna te gaan. Dat doet hij.
    Het is op zich geen apporteur. Neem daarvoor een Labrador. Die zijn veel makkelijker.
    Als voer niet werkt als beloning zoek dan iets wat hij wel leuk vindt. Hij klinkt als een slimme hond, maak daar gebruik van.

  4. Kathleen zegt:

    Hallo. Ik heb een springer – cocker spaniel mix ” sprocker” met veel interesse in zijn neus op de grond maar totaal geen recall. Reageert niet op fluitje ( heb jachttraining geprobeerd) en ook geen interesse on voedsel. Kortom oren gaan dicht als de neus de grond raakt. Ook jachthonden moeten luisteren denkik dan. Iemand tips

  5. Walis jan zegt:

    ik heb zelf een Oostenrijkse brakhond van een scheiding heel trouw beest luistert goed thuis maar als we gaan wandelen in de bos en ruikt wild dan is hij niet te houden en en gehoorzaamd niet meer durf hem zeker niet loslaten weet niet of hij zal terugkomen.
    Iemand tips.

Reacties zijn gesloten.

De waardering van jachtloods.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1652 reviews.